Καρυές Παυσανίας

Αδελφότητες Καρυατών Εξωτερικού


Πρώτη Περίοδος 1900-1950

Η πρώτη «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΡΥΑΤΩΝ-ΑΡΑΧΩΒΗΤΩΝ» στην νέα ήπειρο ιδρύθηκε την 25η Μαρτίου του 1901 στο Σικάγο με πρόεδρο τον Νικόλαο Κάκαρη και γραμματέα τον Γεώργιο Δημήτρουλα. Ωστόσο, οι δύσκολες συνθήκες και ο συνεχής αγώνας για την βελτίωση της καθημερινότητας οδήγησε στην εγκατάλειψή της και την τελική της διάλυση.

Πρώτο πικ-νικ/συνάντηση της Αδελφότητας, Σεπτέμβριος 1921

Η επόμενη και αυτήν την φορά επιτυχημένη προσπάθεια έγινε με την ίδρυση της «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΑΡΑΧΩΒΗΤΩΝ -ΑΙ ΚΑΡΥΑΙ-», η οποία ιδρύθηκε από μια ομάδα συμπατριωτών που είχε συγκεντρωθεί στην πόλη Γκαστόνια της Βόρειας Καρολίνας των Η.Π.Α. την 9η Σεπτεμβρίου 1923 με σκοπό την επικοινωνία των εν Αμερική ομογενών, ίδρυση περιφερειακών γραφείων σε όσες πόλεις υπήρχαν συμπατριώτες και την συγκέντρωση χρημάτων προς την γενέτειρα. Η περιοχή αυτή μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε και μεταναστευτικός προορισμός των συμπατριωτών λόγω της ύπαρξης βιομηχανίας εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Αρχικά συγκεντρώθηκαν χρήματα για το έργο κατασκευής υδατοδεξαμενής στις Καρυές. Το 1928 αγοράσθηκε έκταση στην Βόρεια Καρολίνα που έλαβε την ονομασία «ΑΛΣΟΣ ΚΑΡΥΕΣ» (KARYAE PARK). Η εν λόγω έκταση μεταβιβάσθηκε οριστικώς την 14 Οκτωβρίου 1929 στην ιδιοκτησία της αδελφότητας και έκτοτε στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις της.

Αξίζει να καταγραφούν τα ονόματα των μελών των διαφόρων συμμετεχόντων στα κατά καιρούς Διοικητικά Συμβούλια:

  • Οικογένεια Λεβεντάκη/Λεβέντη: Παρασκευάς Π. (πρόεδρος 1925-27 και 1929-33), Χρήστος Π. (πρόεδρος 1927-28 και 1940-52), Δημήτριος Α. και Δημήτριος Π.
  • Οικογένεια Τράκα: Ανδρέας Σ. (πρόεδρος 1933-34), Νικόλαος Σ., Μιχαήλ Σ. (πρόεδρος 1935-37), Χρήστος Γ. και Βασίλειος Α.
  • Οικογένεια Κερχουλά: Γεώργιος Ν., Αθανάσιος Ι., Αναστάσιος Α., Παναγιώτης Κ. και Παναγιώτης Θ.
  • Οικογένεια Πίτσιου: Επαμεινώνδας Αθ. (πρόεδρος 1928-29), Εμμανουήλ και Ιωάννης Σ.
  • Οικογένεια Καρύγιαννη: Ματθαίος Δ. (πρόεδρος 1937-40) και Δημήτριος Ματθ.
  • Οικογένεια Κάκκαρη: Νικόλαος Δ. (πρόεδρος 1934-35) και Δημήτριος Γ.
  • Οικογένεια Αθαναήλου: Γεώργιος Π. και Ιωάννης Π.
  • Οικογένεια Καπερώνη: Κωνσταντίνος Ν. και Κων/νος Δ.
  • Οικογένεια Καστανά: Δημήτριος Ν. και Γεώργιος Ν.
  • Οικογένεια Σταθάκη: Αθανάσιος Π. και Ιωάννης Γρ.
  • Οικογένεια Κοψιαύτη: Αναστάσιος Γ. και Σαράντος Γ.
  • καθώς επίσης οι: Ανδρέας Σ. Παπασταυρίδης(πρόεδρος 1923-25), Παρασκευάς Ι. Μεϊντάνης, Δημήτριος Π. Διονυσόπουλος, Νικόλαος Ι. Παπαδόγιαννης, Γεώργιος Ν. Χάρακας, Γεώργιος Α. Αγγλέζης, Γεώργιος Ι. Μελεχές, Παναγιώτης Ι. Κονταλώνης, Γεώργιος Δ. Μαχαίρας, Γεώργιος Κ. Κωσταλάς, Γεώργιος Π. Διαμαντούρος, Νικόλαος Ι. Κουτσόγιωργας, Νικόλαος Ι. Μάνος, Γεώργιος Χριστοφίλης, Κωνσταντίνος Σ. Μεντής και Νικόλαος Γάβαρης.

Η Αδελφότητα λειτουργούσε μέχρι και το 1950 ως μοναδικός φορέας των συμπατριωτών στην Βόρεια Αμερική. Για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην «ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟ ΚΑΡΥΩΝ» του 1927, στο «ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ» του 1937 και τα «ΚΑΡΥΑΤΙΚΑ» του 1952, λειτουργούσε τοπικά παραρτήματα. Ενδεικτικά:

  • Την 3η Φεβρουαρίου του 1924 ιδρύθηκε το τοπικό παράρτημα στο Τορόντο του Οντάριο στον Καναδά.
    • Συμπατριώτες με σημαντική συμβολή ήταν οι Κων/νος Γ. Βουκίδης (πρώτος πρόεδρος, αλλά και μεταπολεμικά), Αναστάσιος Γ. Κοψιαύτης, (μάλλον) Αντώνιος Γ. Καρύγιαννης (πρόεδρος το 1937), Παναγιώτης Π. Κοψιαύτης, Παρασκευάς Π. Μένταυλος, Νικόλαος. Γ. Ματάλας, Νικόλαος Κ. Κερχουλάς και Δημήτριος Θ. και Κων/νος Ι. Καραβάς.
  • Το θέρος του 1924 ιδρύθηκε το τοπικό παράρτημα του Σικάγο στο Ιλινόις.
    • Βασικοί συντελεστές ήταν οι Ιωάννης Γ. Λαμπράκης (πρώτος πρόεδρος),Κων/νος Χρ. Βουκίδης (δεύτερος πρόεδρος), καθώς και οι Νικόλαος Ι. Παπαδόγιαννης, Δημήτριος και Τζεϊμς Ι. Μελεχές, Ιωάννης Δ. και Ιωάννης Α. Αρδάμης, Χρήστος και Τζεϊμς Γ. Λεβεντάκης, Γεώργιος Μαυραειδής, Παρασκευάς Γ. Πίτσιος, Γεώργιος Ε. Μελεχές και Γ. Βούλγαρης.
  • Την 22α Απριλίου του 1926 ιδρύθηκε το τοπικό παράρτημα στην Βοστώνη της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α.,
    • με πρωτοβουλία των Ιωάννη Π. Καρύγιαννη, Δημήτριου Ντεβέκο και Κων/νου Λεβεντάκη. Μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εμφανίζονται να συμμετέχουν και οι Γεώργιος Ι. Βαστής (πρόεδρος το 1927),  Χρ. Τράκας (πρόεδρος το 1930) και οι Ηλίας Γ. Λεβεντάκης, Θεόδωρος Γ.Θ. Κονταλώνης και Ιωάννης Θ. Μαχαίρας. Μετά τον πόλεμο, αν και δεν εμφανίζονται αρκετά μέλη για την διατήρηση του παραρτήματος, δημιουργείται μια προσωρινή επιτροπή από τους Θεόδωρο Ηλ. Λεβεντάκη, Χρ. Ι. Τράκα και Νικόλαο Π. Καρύγιαννη.
  • Την 23η  Νοεμβρίου του 1926 ιδρύθηκε το τοπικό παράρτημα στην πόλη της Νέας Υόρκης στην ομώνυμη πολιτεία των Η.Π.Α.
    • Μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εμφανίζονται να συμμετέχουν οι Αναστάσιος Αγγλέζης (πρόεδρος 1926-28), Παρασκευάς Π. Κουτσόγιωργας (πρόεδρος 1930) και οι Αριστοτέλης Σ., Παναγιώτης Ε. και Νικόλαος Ε. Κερχουλάς,  Νικόλαος Ζ. και Γεώργιος Ζ.  Λεβεντάκης, Παν/της Γ. Κουτσόγιωργας, Κων/νος Π. Χονδρόπουλος, Κων/νος Γ.  Μεντής, Ιωάννης Ν. Αγγλέζης και Γεώργιος Λιαπάκος.

Ωστόσο, επειδή η πόλη της Νέας Υόρκης είχε τον χαρακτήρα πόλεως «υποδοχής» και λειτουργούσε ως πέρασμα προς την υπόλοιπη Βόρεια Αμερική, το τοπικό παράρτημα δεν μακροημέρευσε και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συγχωνεύτηκε με αυτό της Βοστώνης δημιουργώντας το τοπικό παράρτημα ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ-ΝΕΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ με εκπροσώπους μεταπολεμικά τους Παν. Θ. Σκιούρη και Κων/νο Ι. Κουτσόγιωργα.

Επιπλέον, με δεδομένο και τον διασκορπισμό  των συμπατριωτών στις διάφορες πολιτείες των Η.Π.Α. και επαρχίες του Καναδά, δημιουργήθηκαν μεταπολεμικά και αντιπροσωπείες της Αδελφότητας και στις Δυτικές Πολιτείες με εκπροσώπους τους Παναγιώτη Χρ.  Πίτσιο, Παναγιώτη Ν.  Καπερώνη, Γεώργιο Δ. Μαχαίρα, Θεόδωρο Π. Κερχουλά και Παναγιώτη Γ. Πρεκεζέ.

Με την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου δημιουργήθηκαν οι λεγόμενες «Επιτροπές Ανακούφισης» με σκοπό την αποστολή χρημάτων και τροφίμων στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό του καταστραφέντος από τα Ναζιστικά Στρατεύματα Κατοχής χωριού των Καρυών.

Ενδεικτικά σύμφωνα με απογραφή της Αδελφότητας το 1950 υπήρχαν συμπατριώτες στις κάτωθι πολιτείες των Η.Π.Α.: Νότια Καρολίνα 287, Βόρεια Καρολίνα 271, Καλιφόρνια 137, Ιλινόις 135, Ιντιάνα 65, Ουισκόνσιν 43, Μισσούρι 33, Γιούτα 33, Βιρτζίνια 24, Φλόριντα 20, Τέξας 13, Γουαϊόμινγκ 12, Κολοράντο 12, Μίσιγκαν 11,  Ουάσιγκτον 10, Νέο Μεξικό 8, Λουϊζιάνα 6, Αριζόνα 5, Αϊντάχο 3, Μοντάνα 2, Κεντάκυ 2, Αϊόβα 1 και Αλάσκα 1 (συνολικά 1.131). Επίσης, σύμφωνα με την ίδια απογραφή στον Καναδά υπήρχαν 124 συμπατριώτες στην επαρχία του Οντάριο, 8 σε αυτήν του Κεμπέκ  και 1 στην Βρετανική Κολομβία (συνολικά 133).

Δεύτερη Περίοδος 1950-2010

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 με το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων αυτή την φορά προς τις Βόρειες Πολιτείες στον τομέα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, αποφασίστηκε η δημιουργία ανεξάρτητων συλλόγων σε διάφορες πόλεις. Έτσι την 31η Οκτωβρίου του 1956 δημιουργήθηκε η «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ», ενώ την  30η Μαρτίου του 1958 αποφασίζεται η ίδρυση της «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΑΡΑΧΩΒΗΤΩΝ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ-ΝΕΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ» με έδρα την Βοστώνη, η οποία ξεκινάει επίσημα την 22α Νοεμβρίου του 1959. Τέλος, το 1963 ιδρύεται ο σύλλογος «ΑΡΑΧΩΒΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ».

Το σημαντικότερο έργο των ομογενειακών συλλόγων ήταν ο συντονισμός και η συγκέντρωση χρημάτων για το έργο αναγέννησης του χωριού μας τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Όλα τα σημερινά έργα υποδομής και εξωραϊσμού που απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του χωριού μας έγιναν ουσιαστικά χάριν της συνδρομής (οικονομικής, οργανωτικής και τεχνικής) των εν λόγω συλλόγων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Κεντρική Πλατεία, με το Ηρώο και τον επιβλητικό Ι.Ν. του Απόστολου Ανδρέα, το Αθλητικό Κέντρο, η υδατοδεξαμενή της «Δέσης» και οι τσιμενταύλακες, το Δημοτικό Σχολείο, το Ηλιοπούλειο Ωρολόγιο, το Μνημείο των Καρυάτιδων κ.α. Παράλληλα, αποστέλλονται σημαντικά ποσά προς ενίσχυση της Χ.Ε.Ν., του Γαλακτοκομικού και Αγροτικού Συνεταιρισμού, του «Συλλόγου των Κυρίων και Δεσποινίδων Καρυών» (με σκοπό την ανακούφιση των φτωχών οικογενειών) κ.α.

Επιπλέον, η αδελφότητα στην Γκαστόνια ιδρύει το Καθίδρυμα (FOUNDATION) με σκοπό την χρηματοδότηση των σπουδών των νέων του χωριού στην Ελλάδα και στην Αμερική. Εκατοντάδες νέοι και νέες έκτοτε επωφελήθηκαν των υπηρεσιών τους και έγιναν λαμπροί επιστήμονες. Σύμφωνα με τα «ΚΑΡΥΑΤΙΚΑ» (εκδ. 1972) σημαντικότερος ευεργέτης υπήρξε ο Γεώργιος Γρ. Καρύγιαννης με την σύζυγό του Φωτεινή το γένος Ι. Γουδέ. Να σημειωθεί ότι την 4η Απριλίου του 1965 ιδρύεται στο Σάρλοτ της Βορ. Καρολίνας και ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΩΝ ΚΑΡΥΩΝ».

Παράλληλα, η αδελφότητα συνεχίζει την βελτίωση των εγκαταστάσεων του ιδιόκτητου «ΑΛΣΟΥΣ ΚΑΡΥΕΣ» (KARYAE PARK). Ειδικότερα, το 1946, ανεγείρεται ΗΡΩΟΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ, το 1956 ανεγείρεται το Διοικητήριο (Administration Building), το 1957 επεκτείνεται το άλσος με 3 επιπλέον στρέμματα και κατασκευάζεται η νέα είσοδος, το 1958 κατασκευάζεται το Περίπτερο Αναψυκτικών και Φαγητών (Barbeque stand), το 1967 η νέα Αίθουσα Χορού και στις αρχές του 1970 ο Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου.

Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής και Αγίου Παντελεήμονα, ΆΛΣΟΣ ΚΑΡΥΕΣ (KARYAE PARK), Τορόντο Καναδάς

Ο Σύλλογος του Τορόντο το 1980 με την σειρά του αποκτά την δική του έκταση δημιουργώντας το «ΚΑΡΥΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ» (KARYAE VILLAGE) σε μια περιοχή 212 περίπου στρεμμάτων στο Sunnydale του Ontario και με την σειρά του το διαμορφώνει. Σήμερα περιλαμβάνει ΗΡΩΟΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ, Ψησταριά, Αναψυκτήριο, Χορευτική Πίστα, Παιδική Χαρά καθώς τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής και Αγίου Παντελεήμονα.

Τέλος, ο Σύλλογος του Σικάγο διοργανώνει με την σειρά του την δική του ετήσια θερινή συγκέντρωση. Αρχικά στο Εθνικό Πάρκο ΖΙΟΝ του Ιλινόις και από το 1984 στο ιδιόκτητο πλέον «ΑΛΣΟΣ ΚΑΡΥΕΣ» (KARYAE PARK) στο Σάλεμ του Ουισκόνσιν. Η αδελφότητα του Σικάγο γίνεται πλέον η τρίτη αδελφότητα μετά από αυτή της Γκαστόνια και του Τορόντο που αποκτά το δικό της ιδιόκτητο πάρκο. Είναι δε, το μοναδικό από τα τρία που έχει τον χαρακτήρα του αγροκτήματος.

Συμμετέχοντες Ομογενείς και Δ.Σ. Συλλόγων (1950-2010)

Θα πρέπει εδώ να αναφερθούν οι συμμετέχοντες κατά καιρούς στις εν λόγω αδελφότητες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα «ΚΑΡΥΑΤΙΚΑ» εκδόσεως 1972, και την εφημερίδα «ΚΑΡΥΕΣ» της περιόδου 1986-2000, συμμετείχαν στα διάφορα Δ.Σ.

Στην αδελφότητα της Γκαστόνια, συμμετείχαν πολλοί που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα και μάλιστα από αυτούς οι Γεώργιος Ν. Χάρακας και Γεώργιος Π. Διαμαντούρος διατελέσαν και πρόεδροι το 1959-61 ο πρώτος και το 1965-67 ο δεύτερος. Θα αναφερθούν στην παρούσα ενότητα αυτοί που εμφανίζονται στην περίοδο μετά το 1950 και είναι:

  • Οικογένεια Μαχαίρα: οι Παναγιώτης (Πήτερ) Γ., Κων/νος (Γκας) Στ., Ελευθέριος Γ., Ιωάννης Π. και Παρασκευάς Ι.,
  • Οικογένεια Καρύγιαννη: οι Τζείμς Ματθαίου , Κων/νος (Γκας) Ν., Νικόλαος Κ. (πρόεδρος 1996-97), Ιωάννης Ν. και Ιωάννης Π.,
  • Οικογένεια Σταθάκη: Παναγιώτης (Πήτερ) Γ., Τζείμς Γ., Ιωάννης και Χάρης,
  • Οικογένεια Καπερώνη: οι Νικόλαος Δ. (πρ. 1954-56 και 1961-62) Δημήτριος Γ., Παναγιώτης Ι. και Ιωάννης,
  • Οικογένεια Κουτσόγιωργα: οι Ιωάννης Π., Παναγιώτης (Πήτερ) Γ., Παναγιώτης Ι., Γεώργιος Ι. (πρόεδρος 1993-95),
  • Οικογένεια Χάρακα: οι Παναγιώτης (Πήτερ) Ν., Παναγιώτης (Πήτερ) Α., Γεώργιος Ν. (πρόεδρος 1959-61) και Κων/νος (Γκας) Ν. (πρόεδρος 1967-68),
  • Οικογένεια Καπερώνη: οι Νικόλαος Δ. (πρ. 1954-56 και 1961-62), Δημήτριος Γ., Παναγιώτης Ι. και Ιωάννης,
  • Οικογένεια Βαστή: οι Ανδρέας Ν., Γεώργιος Ν., Παρασκευάς Ι. και Σωτήριος Ι.,
  • Οικογένεια Κοψιαύτη: οι Σωτήριος Χρ. (πρόεδρος 1970-72) και Βασίλειος Γ., Παναγιώτης Ι. και Ιωάννης Π.,
  • Οικογένεια Πουλοκέφαλου: οι Γεώργιος Π., Δημήτριος Α. και Δημοσθένης,
  • Οικογένεια Μαυραειδή: οι Ευστράτιος Π., Θεοτόκης και Παναγιώτης Ε.,
  • Οικογένεια Κερχουλά: οι Κων/νος (Γκας) Γ., Θεόδωρος Γ. και Παναγιώτης Γ.,
  • Οικογένεια Τράκα: οι Γεώργιος Α. (πρόεδρος 1969-70), Γεώργιος Σ. και Παρασκευάς Ν.,
  • Οικογένεια Διαμαντούρου: οι Παναγιώτης (Πήτερ) Π., Παναγιώτης (Πήτερ) Ν. και Γεώργιος Π. (πρόεδρος 1965-67),
  • Οικογένεια Λεβέντη: οι Ανδρέας Π., Παρασκευάς Π. (Jr) και Παναγιώτης (Πήτερ) Α.,
  • Οικογένεια Χονδρός/Χονδρόπουλου: οι Άγγελος Π. και Ιωάννης (Τζων) Π.,
  • Οικογένεια Μεϊντάνη: οι Κων/νος (Γκας) Γ. και Νικόλαος Π.,
  • Οικογένεια Διαντζίκη: οι Ευάγγελος Γ. και Βασίλειος Ε.,
  • Οικογένεια Βουκίδη: οι Ανδρέας Π. και Κων/νος,
  • καθώς και οι Ανδρέας Σ. και Θωμάς (Τομ) Μ. Πάππας, Γεώργιος Ανδριόπουλος (πρόεδρος 1991-92), Μιχαήλ Δ. Μελεχές (πρόεδρος 1963-64), Δημήτριος Ν. Καστανάς (πρόεδρος 1986-88), Παναγιώτης (Πήτερ) Α. Παπαπίτσιος (πρόεδρος 1956-58),Ιωάννης Δ. Καπήλος, Κων/νος Χριστοφίλης, Γεώργιος Θ. Κάκκαρης, Τζέιμς Διονυσόπουλος, Κων/νος (Γκας) Γ. Δημητριάδης, Γεώργιος Ν. Μένταυλος, Παναγιώτης (Πήτερ) Σ. Ζούρας, Ανδρέας Ν. Κολοβός, Ιωάννης Κυρ. Σκιούρης, Δημήτριος Λεβέντης και Ηλίας Ι. Σιαρρής.

Στον σύλλογο κυριών στο Σάρλοτ (με * οι διατελέσαντες και πρόεδροι) οι:

  • από την οικογένεια Κουτσόγιωργα: οι Παρασκευή Χ., Παναγιώτα Π., Αναστασία (Τασία) Ι. και Παρασκευή Π.,
  • από την οικογένεια Καπερώνη: οι Παρασκευή Ν.*, Ευαγγελία (Λίτσα) Δ.* και Αγγελική (Κική)
  • από την οικογένεια Καρύγιαννη: οι Καλλιόπη (Πίτσα) Κ.*, Μαρία Σ. και Ελένη,
  • από την οικογένεια Κοψιαύτη: οι Ανθούλα Ν. και Χάιδω Γ.,
  • από την οικογένεια Βαστή: οι Νίκη και Ματούλα,
  • καθώς και οι: Ευαγγελία (Λίτσα) Σ.* Βουκίδη, Βαρβάρα Π. Λεβέντη, Μαρία Γ. Κάκκαρη, Καλλιόπη (Πίτσα) Γ. Διαντζίκη, Χάιδω Π. Μεϊντάνη, Παναγιώτα Α. Δήμα, Δήμητρα (Τούλα) Π. Μαντραπήλια, Π. Μαχαίρα, Έλλη Χάρακα, Μαρία Γιαννικά, Λούλα Κούβαρη και Χριστίνα Διαμαντούρου.

Στο σύλλογο του Τορόντο οι:

  • από την οικογένεια Διαμαντούρου: οι Παναγιώτης Ε. (δεύτερος πρόεδρος), Παρασκευάς Παντ. (πρόεδρος 1989-91), Ιωάννης Γεωρ. (πρόεδρος  1994-95), Δημήτριος Παναγ., Παντελεήμων Παρ., Δημήτριος Γ.  και Ευθύμιος Γ.
  • από την οικογένεια Θεοδωρακάκη: οι Μαρία Δ., Χαράλαμπος, Αγγελική, Γεώργιος, Ιωάννης Ν. και Ιωάννης Χαρ.
  • από την οικογένεια Μαχαίρα: οι Παναγιώτης, Γεώργιος, Θεόδωρος Δημ. και Βασίλειος Γ.
  • καθώς και οι Γεώργιος Βασ. (πρώτος πρόεδρος) και Σοφία Γ. Σκιούρη,  Πέρρυ και Κων/νος Δημ. (τέταρτος πρόεδρος) Πανούσης, Σωτήριος Θ. και Ιωάννης Αντ. (τρίτος πρόεδρος) Καραβός, Παναγιώτης Σωτ. και Κων/νος Σωτ. Βαρλόκωστας, Γεώργιος Δημ. και Τριανταφυλλιά Γ. Βελώνη, Αντώνιος και Σωτήριος Δημ. Δήμας, Χαράλαμπος Μελεχές, (πρόεδρος 1987-91), Ανδρέας Κοσμά Λαζαρίδης (πρόεδρος 1997-2000), Διαμαντής Παρ. Πίτσιος, Παύλος Κων. Κατσέτος, Νικόλαος Ι. Καρκαλάτος, Παναγιώτης Ν. Βουκίδης, (πέμπτος πρόεδρος), Νικόλαος Κ. Κερχουλάς, Θεοτόκης Μαυραειδής και Γεώργιος Καρύγιαννης.

Στο σύλλογο Νέας Υόρκης-Νέας Αγγλίας (με * οι διατελέσαντες και πρόεδροι):

  • από την οικογένεια Βαστή, οι Ανδρέας Γ.*, Γεώργιος Γ.*, Γεώργιος Ανδ.*, Παναγιώτης Γ., Βασιλική Γ. και Ιωάννης Γ.,
  • από την οικογένεια Διαντζίκη, οι Λυκούργος Σωτ.*, Γεώργιος Σ. και Δημήτριος Σ.,
  • από την οικογένεια Τράκα, οι Χρήστος Ι.*, Ιωάννης Χρ., και Πατρίτσια,
  • από την οικογένεια Λεβέντη, οι Θεόδωρος Ηλ.* και Γαρυφαλλιά,
  • από την οικογένεια Ματάλα, οι Δημήτριος Γ.* και Γεώργιος Δ.,
  • καθώς και οι Παναγιώτης Γ.* Λεβεντάκης, Ιωάννης Χρ. Χάρακας, Μαρία Τίγκου, Παναγιώτης Δημ. Καρύγιαννης, Γεώργιος Ηλ. Κοψιαύτης, Δημήτρης Ταγής, Δημήτριος Π. Μαχαίρας, Αντώνιος Ι. Βουκίδης και Θεόδωρος Γ. Κονταλώνης.

Επιπλέον σύμφωνα με το α/2005 Λεύκωμα της αδελφότητας στο Σικάγο στα διάφορα Δ.Σ. συμμετείχαν:

  • από την οικογένεια Βαστή, οι Σωτήριος Ν.(πρόεδρος 1957-59), Σαμ (πρόεδρος 1984-86), Ιωάννης, Χρήστος Α. (πρόεδρος 1992-96 και 2004-06),  Αθηνά , Νικόλαος (πρόεδρος 2000-02) και Γκας,
  • από την οικογένεια Βουκίδη, οι Ανδρέας Π., Κων/νος, Δημήτριος, Γεώργιος, Βασίλειος και Ανδρέας(πρόεδρος 1996-98),
  • από την οικογένεια Σκιούρη, οι Παναγιώτης Ι. (πρόεδρος 1963-64), Παναγιώτης Γ., Οδυσσέας, Πήτερ και Ελένη (πρόεδρος 2002-4),
  • από την οικογένεια Δαλακούρα, οι Νικόλαος, Δημήτριος, Χρήστος, Πήτερ Γ. και Κων/να (Ντίνα),
  • από την οικογένεια Κερχουλά, οι Παναγιώτης Κ. (προσωρινός πρόεδρος 1957), Ευάγγελος Π. και Γεώργιος Π., Ανδρέας,
  • από την οικογένεια Κουτσόγιωργα, οι Νικόλαος Αθ., Βασίλειος Δ. (πρόεδρος 1969-71), Ευστράτιος Αθ. και Κων/νος Δ.,
  • από την οικογένεια Θεοδωρακάκη, οι Λεωνίδας, Δημήτριος, Σαράντος και Ανδρέας,
  • από την οικογένεια Διαντζίκη, οι Αθανάσιος, Παναγιώτης (Πητ), Λεωνίδας και Μαρία,
  • από την οικογένεια Τράκα, οι Νικόλαος, Πήτερ και Σαμ Τζ.,
  • από την οικογένεια Γιαννόπουλου, οι Παναγιώτης Ι. (πρόεδρος 1964-65), Φίλιππος και Πήτερ Γ. (πρόεδρος 1988-92),
  • από την οικογένεια Καραγιάννη, οι Ευάγγελος Ι. και Άγγελος και Πήτερ,
  • από την οικογένεια Σεϊμένη, οι Τζεϊμς, Χρήστος καιΕλισσάβετ,
  • καθώς και οι Μιχαήλ Ν. (πρόεδρος 1959-1963) και Μιχαήλ Λ. Κονταλώνης, Ιωάννης Α. και Ευάγγελος Π.Χάρακας, Κων/νος Α. και Νικόλαος Α. Καρύγιαννης, Γεώργιος Ελ. και Δημήτριος Χονδρός, Παναγιώτης Παρ. και Γεώργιος Πανούσης, Γεώργιος Π. και Παναγιώτης Ν. Κολοβός, Ανδρέας Π. (πρόεδρος 1974-76, 1980-84) και Περικλής Π. Ματάλας, Κων/νος Π. και Θωτάκης Δ. Διαμαντούρος, Α. και Ζαχαρίας Χρ. Ντούβλης, Τζεϊμς Γ. και Νικόλαος Γ. (πρόεδρος 1965-69, 1971-74) Καπερώνης, Βασίλειος και Πητ Κάκκαρης, Μιχαήλ και Ιωάννης (πρόεδρος 1998-2000) Χασάπης, Παναγιώτης (Πητ), Τζέιμς Χονδρόπουλος, Πήτερ και Παρασκευή (Βούλα) Κάκκαρη, Τζέιμς και Καλλιόπη Σιαρρή, Γεώργιος και Ελένη Καστανά, Ανδρέας και Τζέιμς Πουλοκέφαλος, Κων/νος Τουρόγιαννης, Γεώργιος Ι. Χριστόπουλος, Σαράντος Στ. Μαχαίρας, Κων/νος Παρ. Πίτσιος, Στέφανος Μίκος, Θεόδωρος Σπανός, Γεώργιος (πρόεδρος 1976-80) Σταθάκης, Χρήστος Χριστόπουλος, Ιωάννης Ζούρας, Χαϊδω Καριτσιώτη, Παναγιώτης (πρόεδρος 1986-88) Κοψιαύτης, Ελένη Βοτσικάκη, Πήτερ Μαραφάτσος, ‘Εφη Παπαμιχαήλ, Νικόλαος Καλανατζής, Όλγα Ριζάκου, , Θεόδωρος Κολλιαντζιανός, Τζέιμς Καραφωτιάς και Αλέκα Βαρλά.

Αυστραλία

Η μετανάστευση συμπατριωτών στην μακρινή ήπειρο της Ωκεανίας ξεκίνησε πολύ αργότερα από αυτή της Αμερικής. Δειλά την δεκαετία του 1950 και συστηματικότερα από την δεκαετία του 1960, αρκετοί Καρυάτες διάλεξαν τον τόπο αυτό για να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν μια νέα ζωή χωρίς ωστόσο να ξεχνούν την πατρίδα τους.

Έτσι το 1966 στην Μελβούρνη γεννήθηκε ο πρώτος σύλλογος των συμπατριωτών με την επωνυμία «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ», ενώ στις αρχές του 1990 γίνεται μια νέα προσπάθεια αναζωογόνησης του Συλλόγου με νέους ομογενείς δεύτερης γενιάς οι οποίοι και αναλαμβάνουν τα ηνία του. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΚΑΡΥΕΣ» ως μέλη των Δ.Σ. αναφέρονται την περίοδο 1987-2010 (με * οι διατελέσαντες και πρόεδροι):

  • Από την οικογένεια Ροζανίτη οι Φωτεινή Παν.(*), Αθανάσιος Παν. και Παναγιώτης Αθ.
  • Από την οικογένεια Ανδριανάκη οι Νικόλαος Κυρ., Κυριάκος Ν. και Αγγελική Ν.
  • Από την οικογένεια Τουρόγιαννη οι Δημήτριος Κ. και Χριστόφορος Κ.(*)
  • Από την οικογένεια Ζαφειράκου οι Ιωάννης Παν. και Θεοδώρα Παν.
  • Από την οικογένεια Ντάρμου οι Παναγιώτης Ανδρ.(*) και η Λέλα Ντάρμου-Κορδαλή
  • Από την οικογένεια Κερχουλά, οι Κων/νος και Μαρία,
  •  καθώς και οι Νικόλαος Κυρ. Ανδριανάκης, Παναγιώτης Δημ. Θεοδωρακάκης, Ιωάννης Παν. Ζαφειράκος, Δημήτριος Γεωρ. Δημάκης, Νικόλαος Παν. Βουκίδης, Θεόδωρος Ανδ. Πουλοκέφαλος, Ιωάννης Ηλ. Χασάπης, Μαρία Καπανικολού, Μαρία Μπακασέτα και Δήμητρα Λάμπ. Λαγκαδινού.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο και αντίστοιχος Σύλλογος Καρυατών στο ΣύδνεϋΑΙ ΚΑΡΥΑΙ»). Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΚΑΡΥΕΣ» ως μέλη των Δ.Σ. την περίοδο 1987-2010 αναφέρονται (με * οι διατελέσαντες και πρόεδροι):

  • Από την οικογένεια Πουλοκέφαλου οι Σπήλιος Ε., Παναγιώτης Ε., Αναστάσιος Ε.(*) και Παρασκευή Παν. και Δημήτριος Κατσίνας (συζ. Κασσιανής Πουλοκέφαλου).
  • Από την οικογένεια Θεοδωρακάκη οι Χρήστος Κων., Κων/νος Χρ., Δημήτριος Χρ., Παναγιώτης Χρ. και Ασημώ (Σύλβα) Κόγια-Θεοδωρακάκη.
  • Από την οικογένεια Παπούλια οι Χρήστος Κ. Χρήστος Ι., Δημήτριος Κ., Κων/νος Χ. και Ιωάννης Χ.
  • Από την οικογένεια Κοκοκιού οι Γεωργία Α. και Αλέξανδρος,  Γεώργιος Χ.(*) και Κων/νος Γ.
  • Από την οικογένεια Καρδαρά οι Ευάγγελος Β., Βασίλειος Ευ. και Βενετία Ευ. Καρδαρά-Νικολή(*).
  • Από την οικογένεια Βουκίδη οι Δημήτριος Χ. (*), Δήμος Χ. και Κων/νος Χ.(*)
  • Από την οικογένεια Ζαφειράκου οι Αριστοτέλης Κ. (*) και Ανθή.
  • Από την οικογένεια Κολοβού οι Νικόλαος Ι. και Δημήτριος Ι.

 Οι σύλλογοι με ετήσιες χειμερινές και θερινές συγκεντρώσεις κρατούν ζωντανή την επαφή των μελών τους και συνδράμουν συνεχώς με διάφορα ποσά στις διάφορες ανάγκες των Καρυών.