Καρυές Παυσανίας

Πανηγύρια & Εκδηλώσεις


Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής - 26 Ιουλίου

Στις 26 Ιουλίου, της Αγ. Παρασκευής, λαμβάνει χώρα το πρώτο πανηγύρι του χωριού στην πλατεία του κάτω οικισμού (Ράχη). Είναι το πρώτο πανηγύρι από το διήμερο εορτασμό των Καρυών τους καλοκαιρινούς μήνες, ο οποίος ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα με το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα. Αυτό το διήμερο εκατοντάδες κόσμου συρρέουν στις Καρυές από όλη την Λακωνία και όχι μόνο, για να διασκεδάσουν, να χορέψουν και να απολαύσουν τοπικές λιχουδιές. Το πανηγύρι περιλαμβάνει ζωντανή ορχήστρα με παραδοσιακή μουσική, χώρο για χορό και χώρο για εστίαση, ώστε να απολαύσουν οι επισκέπτες φαγητό και οινοπνευματώδη ποτά.


Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα - 27 Ιουλίου

Το μεγαλύτερο Πανηγύρι της Λακωνίας!

Στις 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονα, λαμβάνει χώρα το μεγάλο πανηγύρι των Καρυών στην κεντρική πλατεία Καρυών, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο πανηγύρι της Λακωνίας. Αποτελεί το δεύτερο πανηγύρι του διήμερου εορτασμού του χωριού τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά για αυτή την ημέρα συρρέουν στις Καρυές, εκατοντάδες κόσμου. Το πανηγύρι περιλαμβάνει ζωντανή ορχήστρα με παραδοσιακή μουσική, χώρο για χορό και χώρο για φαγητό, ώστε να απολαύσουν οι επισκέπτες διασκεδαση με χορό, φαγητό και οινοπνευματώδη ποτά. Κατά το διήμερο αυτό λέγετε ότι το χωριό δεν κοιμάται ποτέ !


Καλοκαιρινό Πάρτυ - Summer Party

Κάθε καλοκαίρι, συνήθως το τελευταίο Σαββατόβραδο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών ένα καλοκαιρινό πάρτυ. Η διοργάνωση λαμβάνει χώρα στον πανέμορφο προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Παναγίας, κάτω από τους υπεραιωνόβιους πλατάνους του Μενελάου. Η εκδήλωση διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο και τα έσοδα μπαίνουν στο ταμείο του συλλόγου, για να μπορεί να πραγματοποιεί τις πλούσιες δραστηριότητές του. Για το πάρτυ συρρέει πλήθος νέων από όλη τη Λακωνία για να διασκεδάσει και να χορέψει με μουσική από συγκροτήματα και DJs.


Πανηγύρι Άη Γιώργη

Κάθε άνοιξη γιορτάζεται η γιορτή του Αγίου Γεωργίου στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται στον Καρυάτικο κάμπο. Το πανηγύρι γίνεται νωρίς το μεσημέρι, μετά από την εορταστική λειτουργία, σε ένα όμορφο πλάτωμα δίπλα το εκκλησάκι. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών και το γλέντι στον κάμπο περιλαμβάνει σούβλισμα αρνιών, τοπικό κρασί, μουσική και χορό. Το πανηγύρι αυτό έχει την μορφή γιορτής της άνοιξης, καθώς εκείνες τις μέρες η φύση είναι ολάνθιστη, οι επισκέπτες απολαμβάνουν ανοιξιάτικο αέρα και τα παιδιά παιχνίδι πάνω στο γρασίδι.


Πανκαρυατικό Αντάμωμα

Δεξίωση προς τιμή των ομογενών

Κάθε καλοκαίρι τον Αύγουστο ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών (Σ.Α.Κ.) διοργανώνει μια δεξίωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κοινοτικού Κτιρίου προς τιμή των συμπατριωτών μας ομογενών Αμερικής, Αυστραλίας, και Καναδά. Η εν λόγω δεξίωση λειτουργεί και ως μια ανοικτή συνέλευση για την ενημέρωση για τα θέματα των Καρυών από τους διάφορους φορείς (Τοπική Κοινότητα, Ιδρύματα και συλλόγους) του χωριού.

Θερινός χορός Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών

Συνήθως το Σαββατοκύριακο πριν ή μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο Σύνδεσμος διοργανώνει στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου - Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής μια συναυλία η οποία συνοδεύεται και από ένα παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική. Η εκδήλωση συνοδεύετε και με βραβεύσεις από πλευράς του Συνδέσμου μας προς τους νέους μας για τις σπουδές τους, αλλά και πατριωτών μας για τις αξιόλογες πράξεις τους.


Απόκριες - Καθαρά Δευτέρα

Τις απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών παραδοσιακό γλέντι με σαρακοστιανά, φωτιά και παραδοσιακή μουσική στην κεντρική πλατεία Καρυών. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν σαρακοστιανά εδέσματα και να χορέψουν γύρω από τη φωτιά ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, τηρώντας έτσι το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας.