Καρυές Παυσανίας

Α.Ο Καρυάτης &
Ίδρυμα Σκιούρη «Ο Καρυάτης»


Ο Αθλητικός Σύλλογος «Ο Καρυάτης» ιδρύθηκε το 1926 και σκοπός του είναι «η αρμονική ανάπτυξη των σωματικών, ηθικών και πνευματικών τάσεων και ιδιοτήτων της νεολαίας Αραχώβης».

Ο Συλλογός διαθέτει ιδιόκτητο γήπεδο ποδοσφαίρου το οποίο βρίσκεται θέση «Πηνιγούρα», στην είσοδο του χωρίου από τον επαρχιακό δρόμο. Στην ίδια τοποθεσία βρίσκεται επίσης γηπέδο μπάσκετ, τέννις και βόλεϋ με σύγχρονες προδιαγραφές.


Ιστορικά Στοιχεία

Η Ίδρυση και τα πρώτα χρόνια

Ο Α.Σ. «Καρυάτης» ιδρύθηκε το 1926 από τους Γ. Θ. Σκιούρη, Κ. Ν. Χάρακα, Ε. Γ. Κωσταλά, Κ. Μ. Πίτσιο, Θ. Γ. Σταθάκη, Θ. Β. Λεβεντάκη, Ι. Ν. Χάρακα, Ι. Κ. Διαμαντούρο και Ι. Στ. Μαχαίρα, οι οποίοι τότε φοιτούσαν στα σχολεία της μέσης εκπαιδεύσεως, και αναγνωρίστηκε επισήμως από το Πρωτοδικείο Σπάρτης το 1928.

Αρχικά έλαβε μέρος στους αθλητικούς αγώνες που έγιναν το 1928 και 1929 στη Βλαχοκερασιά, όπου πολλοί κάτοικοι τότε συνόδευσαν με αυτοκίνητα ή έφιπποι τους αθλητές του Συλλόγου. Οι αθλητές σε αυτούς τους αγώνες διακρίθηκαν κερδίζοντας τα πρώτα βραβεία στα αγωνίσματα του άλματος, της σφαιροβολίας, του ακοντίου, του δίσκου, της λιθοβολίας και του δρόμου. Το 1929 οι Αραχωβίτες αθλητές κέρδισαν μέσα στην Σπάρτη πρώτα βραβεία στα πέντε (5) χιλιόμετρα, στα χίλια πεντακόσια (1500) μέτρα στο δρόμο με εμπόδια και στο άλμα σε ύψος. Επίσης το 1930 και 1931 έλαβε μέρος σε πολλές ποδοσφαιρικές συναντήσεις με Συλλόγους της Σπάρτης και των Λεβετσόβων (Κροκεές).

Κάθε Κυριακή η Πλατεία της Ράχης -εφόσον δεν υπήρχαν γάμοι και βαπτίσεις- μετατρεπόταν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Τότε ο αείμνηστος ευεργέτης Γ. Θ. Σκιούρης έριξε την ιδέα να γίνει γήπεδο στην περιοχή της Πινιγούρας, όπου υπήρχε και επίπεδο έδαφος. Πράγματι το 1929 έγινε έρανος και από το ποσό που μαζεύτηκε αγοράστηκε μικρός αγρός ιδιοκτησίας του Παναγιώτη Παπαδόγιαννη στη θέση Πινιγούρα και διασκευάστηκε σε Γυμναστήριο. Το 1951, επί Προέδρου του Α.Σ. «Καρυάτης» Παρασκευά Γ. Κουτσόγεωργα και του μέλους Κωνσταντίνου Μιχ. Πίτσιου, μαζί με την ενίσχυση (518 δολάρια) της Αδελφότητας στην Αμερική και της εταιρείας ΛΕΒΕΝΤΗΣ, αγοράστηκε και κομμάτι από γειτονική έκταση, ιδιοκτησίας Μιχαήλ Μελεχέ, ώστε να ολοκληρωθεί ο σχετικός χώρος του γηπέδου. Η τελική επέκταση, διαμόρφωση και περίφραξη με μαντρότοιχο πραγματοποιήθηκε το 1954 με δαπάνη των μεγάλων ευεργετών του συλλόγου: Παρασκευά Π. Λεβέντη, Χρήστου Π. Λεβέντη, Ανδρέα Σ. Τράκα και Κωνσταντίνου Σπ. Πίτσιου.

Από τότε και μέχρι σήμερα η δραστηριότητα του Συλλόγου ήταν πάντα πολύπλευρη: αθλητική, πολιτιστική, κοινωνική. Παλαιότερα μάλιστα πέρα από την τέλεση αγώνων ποδοσφαίρου κάθε Κυριακή το Καλοκαίρι που ήταν πανηγύρι για το χωριό γιατί υπήρχαν πολλοί νέοι, είχε δημιουργηθεί τμήμα στίβου με αποκορύφωση την τέλεση αγώνων τρεις (3) φορές σ΄ αυτό το χώρο την δεκαετία του 1960.

Τα έργα στο Αθλητικό Κέντρο

Το 1958 με δαπάνη Γ. Θ. Σκιούρη, κατασκευάστηκαν τα πρώτα αποδυτήρια του συλλόγου, τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, ενώ το 1981 με δωρεά του Δ. Θ. Κάκκαρη κατασκευάστηκε και η επέκτασή τους και πλέον υπάρχουν αποδυτήρια αθλητών, και για τις δύο ομάδες. Το 1995 ο Α.Σ. «Ο Καρυάτης» με την ετήσια επιχορήγησή του από το ίδρυμα Γ. Θ. Σκιούρη, με δωρεά χρημάτων από τα παιδιά του Ευστρατίου Κωσταλά, αλλά και με ένταξη σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, κατασκεύασε και ανοικτό γήπεδο αθλοπαιδιών για τα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης (Basketball), πετοσφαίρισης (volleyball) και αντισφαίρισης (tennis), με σύγχρονες προδιαγραφές.

Το 2013 ανακαινίστηκαν τα υφιστάμενα αποδυτήρια του γηπέδου και το 2018 ολοκληρώθηκε η ηλεκτροδότηση των αποδυτηρίων, του γηπέδου καλαθοσφαίρισης αλλά και του γηπέδου ποδοσφαίρου μπροστά από τις κερκίδες με την εγκατάσταση προβολέων. Πλέον το Αθλητικό Κέντρο Καρυών είναι σε θέση να προσφέρει σύγχρονες συνθήκες άθλησης στους κατοίκους και τους επισκέπτες των Καρυών.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Α.Σ. "ΚΑΡΥΑΤΗΣ" συμμετείχε για πρώτη φορά σε επίσημο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Λακωνίας το 1970-72 για να διακόψει και να επανέλθει το 1983 στη Γ΄ κατηγορία. Από τότε συμμετέχει ανελλιπώς στα πρωταθλήματα των τοπικών κατηγοριών της Λακωνίας. Ανεδείχθη Πρωταθλητής Γ΄ Κατηγορίας την περίοδο 1984 -1985 και για τρία συνεχή χρόνια έπαιξε στη Β΄ Κατηγορία από την οποία υποβιβάστηκε την περίοδο 1987 - 1988. Τα επόμενα χρόνια ο Σύλλογος αγωνίζονταν στη Γ΄ Κατηγορία μέχρι το 1997 που ανεδείχθη Πρωταθλητής Γ΄ Κατηγορίας. Από την περίοδο 1997-1998 μέχρι σήμερα συμμετέχει στο πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας όπου έχει διακριθεί μεταξύ δώδεκα (12) ομάδων : 1997-1998 (5ος), 1998 -1999 (4ος), 1999 - 2000 (6ος), 2000 - 2001 (2ος), 2001 - 2002 (4ος), 2002 - 2003 (2ος).

Ίδρυμα Γ. Θ. Σκιούρη


Ιστορικό

Ο αείμνηστος διαθέτης Γεώργιος Θ. Σκιούρης πέθανε στις 7-11-1980 σε ηλικία 75 ετών και τη θέλησή του άφησε την α/1-2-1979 ιδιόγραφη διαθήκη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 5-3-1981. Έπειτα από πολλές γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες που αφορούσαν εκκαθάριση περιουσιακών στοιχείων όπως της πατρικής του οικίας που μεταβίβασε στην Κοινότητα Καρυών, αποζημίωση τρίτων κ.α., στις 2-4-1993 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετικό προεδρικό διάταγμα ίδρυσης του Ιδρύματος.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο κατατέθηκαν ποσό 200.000 Δρχ. για την κατασκευή ενός αγάλματος Καρυάτιδος στο εν λόγω μνημείο, ποσό 200.000 Δρχ. για τον Α.Σ. «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ» και επίσης ποσό 200.000 Δρχ. για την αποπεράτωση του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, πλησίως της πατρικής οικίας του διαθέτη.

Από τις πρώτες ενέργειες της διοίκησης ήταν η αξιοποίηση οικοπέδου στον Άλιμο, στο οποίο με το σύστημα της αντιπαροχής κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν στο Ίδρυμα έξι (6) καινούργια διαμερίσματα. Αυτά μαζί με άλλα δύο (2) παλαιά στα Άνω Πατήσια και άλλο ένα (1) εμπορικό κατάστημα επίσης στην Αθήνα, αποτελούν την ακίνητη περιουσία του ιδρύματος.


Έδρα και Σκοπός

Έδρα είναι οι Καρυές Λακωνίας και σκοπός είναι η διάθεσης των ετήσιων εισοδημάτων:

  • Κατά το 1/3 για την τέλεση αγώνων ποδοσφαίρου,
  • Κατά το 1/3 για την βράβευση των τριών αρίστων και ηθικών μαθητών/τριών της τελευταίας τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καρυών και
  • Κατά το 1/3 για την τέλεση ανά τετραετία αγώνων κλασσικού Αθλητισμού «ΤΑ ΚΑΡΥΑΤΕΙΑ».

Μέχρι σήμερα δε, έχουν βραβευτεί 42 άριστοι μαθητές, έχουν διατεθεί σοβαρά ποσά για την λειτουργία του «Α.Σ. Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ», διοργανώθηκαν τα «Α΄ ΚΑΡΥΑΤΕΙΑ», ενώ έχει ανακαινισθεί και η οικία του διαθέτη όπου σήμερα βρίσκεται η έδρα του Α.Σ. «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ», του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΥΩΝ και στο προαύλιο παιδική χαρά.


Σπίτι ευεργέτη Γεώργιου Θ. Σκιούρη, έδρα Αθλητικού Συλλόγου «Ο Καρυάτης»

Διοίκηση

Το ίδρυμα διοικείται από επταμελές (7) συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τους εκάστοτε:

  • Πρόεδρο της κοινότητας Καρυών,
  • Εφημέριο της ενορίας Καρυών,
  • Πρόεδρο του Α.Σ. «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ», του οποίου άλλωστε ο διαθέτης υπήρξε και ιδρυτικό μέλος,
  • Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καρυών,
  • καθώς και από τρία μέλη εκλεγμένα από τους υπόλοιπους.

Με βάση τα παραπάνω το σημερινό Δ.Σ. απαρτίζεται από τους Κουτσόγιωργα Ιωάννη (πρόεδρος- εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας), Σταθόπουλο Ευστράτιο (Αντιπρόεδρος-εφημέριος), Μεντή Θεόδωρο (Γραμματέας-πρόεδρος αθλητικού Συλλόγου), Βουκίδη Βασίλειο (ταμίας) και τα μέλη Μαχαίρα Παναγιώτη, Ματάλα Άγγελο και Διαμαντούρο Γεώργιο (Δ/ντη Δημοτικού Σχολείου).