Καρυές Παυσανίας

Αρχείο Ειδήσεων


Κάντε κλίκ στους Τίτλους Ειδήσεων για την Προβολή των Άρθρων.

2016


 • Καλωσόρισμα του Χειμώνα με γιορτή βραστού στις Καρυές (22.10.2016)
  • Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών η 1η Παραδοσιακή Γιορτή Βραστού στην Κεντρική Πλατεία των Καρυών. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου καλούν όλους να γλεντήσουν παρέα με άφθονο βραστό, κρασί και μουσική, ενώ διοργανώνεται παράλληλα Λαχειοφόρος Αγορά με πλούσια δώρα.

 • 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Καρυδιού στη Βαμβακού (21.10.2016)
  • Στις 23 Οκτωβρίου στις 11:00 π.μ., στη Βαμβακού, διοργανώνεται το 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Καρυδιού, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαμβακούς Νέα Ζωή. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο κτίριο του Σχολείου που βρίσκεται κοντά στο Δασονομείο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει συμβουλές γαστρονομίας, εκτέλεση συνταγών, αφηγήσεις, καλλιτεχνική έκθεση, ενώ οι γυναίκες του χωριού θα προσφέρουν στους παραβρισκόμενους γλυκά κεράσματα από καρύδι.

   Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι το ακόλουθο:

   Κάντε κλικ στο πρόγραμμα για να το προβάλετε σε μεγέθυνση.

 • Σύνοδος Κορυφής στις Καρυές Λακωνίας για την Καινοτομία στην ΥΓΕΙΑ (24.09.2016)
  • Αναδημοσίευση από το Επιμελητήριο Αρκαδίας

   Η Σύνοδος Κορυφής για την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ στην ΥΓΕΙΑ (W.H.I.S.) είναι μια ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ για όλους να εμπνευστούν, να καινοτομήσουν και να μοιραστούν γνώση έτσι ώστε να καλυτερεύσουν τον τομέα της ΥΓΕΙΑΣ. Ο στόχος της είναι να βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες να δουλέψουν μαζί για ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ και την ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ και παράλληλα να τονώσει την οικονομική  ανάπτυξη της περιοχής που γίνεται η ΣΥΝΟΔΟΣ.

   Κατά την διάρκεια του Σ/Κ της Μπλε Οικονομίας στον Αγιάννη Κυνουρίας Αρκαδίας τον Σεπτέμβρη του 2015 ο Κος Gareth Presch Ιδρυτής της WHIS και η Κα Χριστιάνα Γαρδικιώτη δημιουργός της ομάδας «the MERAKI PEOPLE», αποφάσισαν να φέρουν την ΣΥΝΟΔΟ (W.H.I.S.) στην Ελλάδα κυρίως για να βοηθήσουν τα 24 χωριά του Πάρνωνα προσδοκώντας το βουνό να γίνει μια παραγωγική εστία ξανά. Οι άνθρωποι εκεί θα δουλεύουν ΣΤΗΝ και ΓΙΑ την ΦΥΣH. Ευελπιστούν το αποτέλεσμα να είναι  η συλλογική ευημερία με αφετηρία και προορισμό την ΥΓΕΙΑ.

   Η W.H.I.S. GREECE θα λάβει χώρα στις ΚΑΡΥΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ υπό την ΑΙΓΙΔΑ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & της ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ στις 21 – 22 – 23 Οκτωβρίου 2016. Εμπνευσμένοι έλληνες και διεθνείς ομιλητές θα παρουσιάσουν την πλατφόρμα συνεργασίας του W.H.I.S  όπου γιατροί, ασθενείς επαγγελματίες υγείας, τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικές κοινότητες συν-σχεδιάζουν προγράμματα και ΔΡΑΣΕΙΣ για ένα καλύτερο, πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας, ώστε όλοι να ωφελούνται. Περισσότερες πληροφορίες για την W.H.I.S μπορείτε να βρείτε πατώντας τον σύνδεσμο εδώ.

   Ανάμεσα στους  διακεκριμένους ομιλητές του W.H.I.S GREECE είναι :

   ο Dr Gunter Pauli, ο  Δρ. Ammid Hannan – Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της W.H.I.S., ο Sheridan Tatsuno – Επιχειρησιακός Στρατηγός Silicon Valley,η Désirée Driesenaar – Blue Economy Μηχανικός και σύμβουλος τοπικής ανάπτυξης, η Ivanka Milenkovic Ιδρύτρια του σχολείου “Ekofungi”,  ο Δρ. Νίκος Κατσαρός π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και πληθώρα Ελλήνων και ξένων Ιατρών και επαγγελματιών υγείας.

   Παράλληλες  δράσεις και  εκπλήξεις θα τονίσουν ιδιαιτέρως την Πολιτισμική κληρονομιά  του ΠΑΡΝΩΝΑ και θα υποστηριχθούν από τους ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ και ΜΕΛΗ των ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ της περιοχής.

   Λίγα λόγια για το «W.H.Ι.S» 

   Η Υγεία αγγίζει κάθε τομέα: Εκπαίδευση, μεταφορές,  γεωργία, στέγαση, απόβλητα, ενέργεια, βιομηχανία, αστικοποίηση, νερό, ακτινοβολία, διατροφή.

   Η πρώτη εκδήλωσή πραγματοποιήθηκε στο Καρλάιλ της Βρετανίας και είχε πάνω από 25 τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς ομιλητές, περισσότερες από 23.700.000 εμφανίσεις στο twitter και πολλές πρωτοβουλίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε σε αυτή την πρώτη ΣΥΝΟΔΟ  «Παγκόσμιο Χωριό Ψυχικής Υγείας» προώθησε την έρευνα, τη θετικότητα, την ευγένεια, την υποστήριξη και τη συνεργασία στον τομέα της ψυχικής υγείας (@GlobalVillageMH) από Soni Cox (@sonicox), εμπνευσμένο από Deirdre Munro (@deirdremunro), Patron Josh Quigley (@Tartan_Explorer)

   ΠΡΑΞEIΣ  ΜΕΤΑ  ΤΗΝ   ΣΥΝΟΔΟ

   H Ka Desiree Driesenaar θα κάνει ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΠΛΕ – ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ που θα διαρκέσουν μία εβδομάδα στοχευμένα για να ενημερώσουν και να δραστηριοποιήσουν  τους ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ  ώστε να δημιουργήσουν επιχειρηματικές δράσεις μετά το πέρας της ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ.

   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΛΛΑΣ - Health, Wellness & Mindfulness PROGRAM

   EΙΣΗΤΗΡΙΑ:  https://www.eventora.com/en/Events/whis–greece-2016

   ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ : * 20 ευρώ την ημέρα (χωρίς φαγητό)

 • Τα οικονομικά στοιχεία της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Καταπίστευμα Π. Κερχουλα» (13.09.2016)
  • Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Καταπίστευμα Π. Κερχουλα», απέστειλε προς δημοσίευση τα οικονομικά της στοιχεία και συγκεκριμένα τους ισολογισμούς των ετών 2014 και 2015, την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης του έτους 2015, τις κινήσεις λογαριασμών 2015 και 2016, καθώς και αντίγραφα τιμολογίων και παραστατικών πληρωμής.

   Η ιστοσελίδα karyes.gr προβαίνει σε ανάρτηση των ανωτέρω στοιχείων, όπως αυτά στάλθηκαν προς δημοσίευση για την ενημέρωση όλων των Καρυατών.

   1. Ισολογισμοί 2014 και 2015

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   2. Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης

   Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   3. Στοιχεία Λογαριασμού

   Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   4. Κίνηση Λογαριασμού από 14/10/2015 - 31/12/2015

   Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   5. Κίνηση Λογαριασμού από 01/01/2016 - 09/09/2016

   Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   6. Αντίγραφα Τιμολογίων και Παραστατικών Πληρωμής

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση. • Ενημέρωση Πολιτών για την Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας (09.09.2016)
  • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει με αντικείμενο την Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας/Τμήμα Βιομάζας) και την ADVANTAGE AUSTRIA, τo Εμπορικό Τμήμα της Αυστριακής Πρεσβείας.

   Η Εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Κτίριο Κοινότητας Καρυών Λακωνίας την Παρασκευή 23.09.2016 και ωρα 19:00.

   KΑΠΕ : www.cres.gr

   ADVANTAGE AUSTRIA : www.advantageaustria.org/gr

   Πηγή:
   Πολιτιστικός Σϋλλογος Καρυών
 • Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη Εγκατάστασης Ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση Βιομάζας ισχύος 500kW» (02.09.2016)
  • Από τις 18/08/2016, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να παραλάβουν σε έντυπη μορφή τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του προτεινόμενου, προς κατασκευή στη θέση «Αγορά» των Καρυών, έργου με τίτλο «Ανάπτυξη Εγκατάστασης Ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση Βιομάζας ισχύος 500kW» της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Καταπίστευμα Π. Κερχουλα», από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας (τηλ.: 27313 63232) που βρίσκεται στη Σπάρτη.

   Επίσης οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους γραπτώς έως και τις 21/09/2016 (ημερομήνια λήξης της προθεσμίας για την κατάθεση των απόψεων του ενδιαφερόμενου κοινού) ενόψει της επικείμενης επί του θέματος συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

   Ο κ. Μιχάλης Χικάρας ανέβαση στο διαδίκτυο τη μελέτη και σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία είναι διαθέσιμη για λήψη ΕΔΩ.

   Πηγή:
   Καρυές Λακωνίας / Karyes Lakonias / facebook
 • Τα εγκαίνια του Φαρμακείου Καρυών (29.08.2016)
  • Την Κυριακή 28 Αυγούστου, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του φαρμακείου που πλέον εδώ και ένα μήνα λειτουργεί στις Καρυές. Κάτοικοι και παραθεριστές παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του καταστήματος και στον Αγιασμό που τέλεσε ο ιερέας του χωριού, πάτερ Ευστράτιος. Μετά τον Αγιασμό ο κόσμος δέχθηκε κέρασμα και συνεχάρη προσωπικά τον κ. Περικλή Τζανετάκη, στον οποίο ανήκει και το φαρμακείο, αφού τον γνώριζαν πλέον καλά, καθώς τους ήδη τους καλοκαιρινούς μήνες εξυπηρέτησε τις ανάγκες τους σε φάρμακα, καλλυντικά, παραϊατρικά είδη κ.ά.

   Έτσι λοιπόν και επίσημα, η επιθυμία και ανάγκη των κατοίκων και επισκεπτών των Καρυών έγινε πραγματικότητα. Υπενθυμίζουμε ότι το φαρμακείο στεγάζεται στο κτίριο που παλιότερα βρισκόταν το ταχυδρομικό υποκατάστημα και βρίσκεται στην κεντρική οδό, μετά την κεντρική πλατεία, στο δρόμο προς τη Ράχη. Το τηλέφωνο επικοινωνίας του φαρμακείου είναι 2731095166.

   Επίσης το ωράριο του φαρμακείου είναι :

   ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
   Δευτέρα & Τετάρτη 09:00 - 14:00  
   Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 09:00 - 14:00 17:00 - 20:00

   Εμείς να ευχηθούμε καλές δουλειές στον κ. Τζανετάκη και μακροημέρευση στο νέο του φαρμακείο.

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

 • Οι Εκδηλώσεις του Αυγούστου στις Καρυές (18.08.2016)
  • Οι Εκδηλώσεις του Αυγούστου στις Καρυές

   Μετά τα πανηγύρια του Ιουλίου και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον ίδιο μήνα από τους δραστήριους συλλόγους των Καρυών, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις και τον Αύγουστο με την ίδια επιτυχία.

   Οι δύο πρώτες εκδηλώσεις του Αυγούστου έλαβαν χώρα το Σάββατο 6 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας ξεκίνησαν με την καθιερωμένη δεξίωση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών για όλους τους κατοίκους και παραθεριστές, ομογενείς και μη. Το απόγευμα του Σαββάτου στις 19.30, πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Κτιρίου Καρυών, όπου προσφέρθηκαν στους παραβρισκόμενους γλυκά και καφές από τα μέλη του Συνδέσμου. Αν και τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάζονταν ποικίλα θέματα που αφορούσαν το χωριό, φέτος όλη η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Η ολοκληρωμένη παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης του κτιρίου ιδιοκτησίας του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών που βρίσκεται επί της κεντρικής πλατείας Καρυών. Η παρουσίαση της μελέτης, η οποία περιελάμβανε πλήθος ιστορικών και αρχιτεκτονικών αναφορών της Λακωνικής και Καρυάτικης γης, έγινε από τον ίδιο τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα/μηχανικό και συμπατριώτη, Γιάννη Καραχάλιο, η οποία ενθουσίασε τους παραβρισκόμενους. Το κτίριο-πολυχώρος θα ονομάζεται Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών Λακωνίας και στην αρχιτεκτονική μελέτη του οποίου θα αναφερθούμε στο προσεχές μέλλον με αναλυτικότερο άρθρο.

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Την ίδια μέρα το βράδυ στις 22:00 πραγματοποιήθηκε στο δίπλα στο αλσύλλιο του Αγίου Ιωάννη και κάτω από το Ρολόι η Μουσική Βραδιά υπό τη διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, με καταπληκτική πανοραμική θέα, μαζεύτηκε πλήθος κόσμου και διασκέδασε με μουσική από το συγκρότημα που αποτελούταν από τους Βάνα & Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Μπάμπη Κυπριωτάκη, Γιάννη Ιατρίδη και Βασίλη Γεωργακόπουλο. Η είσοδος ήταν ελεύθερη, ενώ υπήρχαν τραπεζοκαθίσματα και υπαίθριο μπαρ για διάθεση ποτών. Η βραδιά ήταν γλυκιά, με λίγη ψύχρα, που όμως ο χορός την έκανε ανεπαίσθητη. Συγχαρητήρια στο νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την εκλογή του κατάφερε να διοργανώσει μια τέτοια εκδήλωση. Και του χρόνου!

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Όμως οι άμεση ενεργοποίηση των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου δεν περιορίστηκε μόνο στη μουσική βραδιά στο Ρολόι, αλλά την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στις 21:00, διοργάνωσε βραδιά αστροπαρατήρησης για πρώτη φορά στις Καρυές. Σε συνεργασία με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης πραγματοποιήθηκε μια σύντομη προβολή στην πλατεία για τα άστρα, τους αστερισμούς, τα βασικά στοιχεία του σύμπαντος που μας περιβάλει, το προνόμιο της έλλειψης φωτορύπανσης που Πάρνωνα για ιδανικές αστρικές παρατηρήσεις και αναφορές τόσο στη 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων που πραγματοποιήθηκε στον Πάρνωνα το τριήμερο 29-31 Ιουλίου με τεράστια επιτυχία, όσο και στις εκδρομές ανά τον κόσμο που έχει κάνει η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης για να παρατηρήσει αστρικά φαινόμενα. Στη συνέχεια οι παραβρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, όπου με χρήση μεγάλων τηλεσκοπίων έγινε παρατήρηση του πλανήτη Κρόνου και της Σελήνης, καθώς και εντοπισμός αστερισμών με ειδικό λέιζερ. Τα μέλη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης πρόθυμα απάντησαν σε ερωτήσεις μικρών και μεγάλων και η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση άφησε όμορφα συναισθήματα θαυμασμού για το σύμπαν και τα άστρα.

   Μάλιστα ο κ. Σταύρος Χίος έδωσε μια υπέροχη φωτογραφία για την αφίσα της εκδήλωσης με το μνημείο των Καρυάτιδων υπό το φως του γαλαξία μας και των άστρων.

   Η εικόνα του κ. Σταύρου Χίου.

   Kάντε κλικ στις εικόνες της εκδήλωσης για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 13 Αυγούστου έγινε ο ετήσιος χορός του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στις Καρυές για αντάμωμα και διασκέδαση κάτω από τα πεύκα και τα αστέρια. Η βραδιά συνοδευόταν με παραδοσιακή μουσική από τον συμπατριώτη DJ και μουσικό παραγωγό Λεωνίδα Χονδρόπουλο. Αν και ο καιρός είχε αλλάξει και το κρύο ήταν τσουχτερό για καλοκαιρινή βραδιά, ο κόσμος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, γευμάτισε και χόρεψε στον προαύλιο χώρο της εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και του Δημοτικού Σχολείου μέχρι αργά το βράδυ.

   Kάντε κλικ στις εικόνες της εκδήλωσης για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Παραμονή της γιορτής της Παναγίας το βράδυ έγινε στα Αραχωβίτικά Καλύβια εκδήλωση με ζωντανή μουσική με συμμετοχή των μουσικών Μαρίνου Δελή, Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και Μπάμπη Κυπριωτάκη. Η αίθουσα της ξενοδοχειακής μονάδας γέμισε κόσμο που διασκέδασε μέχρι τις πρωινές ώρες.

   Ανήμερα της γιορτής της Κοιμήσεων της Θεοτόκου η Θεία Λειτουργία έγινε στην εκκλησία της Παναγίας, με τον περίβολο των πλατάνων του Μενελάου και της μικρής εκκλησίας να γεμίζει από πιστούς. Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας ο κόσμος πλημμύρισε της πλατεία των Καρυών για τον καθιερωμένο καφέ.

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Εμείς να ευχηθούμε το επόμενο καλοκαίρι να είναι το ίδιο δημιουργικό και γεμάτο εκδηλώσεις όπως το φετινό για όλους τους Καρυάτες και το όμορφο χωριό.

   Πηγές εικόνων:
   facebook
 • Η προστασία των πλατάνων από το «Μεταχρωματικό έλκος» (14.08.2016)
  • Δελτίο Τύπου της Δ/νσης Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης

   Την προσεχή Δευτέρα, τον Δεκαπενταύγουστο, θα εορταστεί η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις, γιορτές και πανηγύρια σε πολλά χωριά, εξωκκλήσια, πηγές και άλλες θέσεις ιδιαίτερης ομορφιάς. Στις περισσότερες τοποθεσίες όπου θα γίνουν οι εκδηλώσεις για την Παναγία, κάπου φυτρώνει κι ένας -τουλάχιστον- Πλάτανος, το μεγαλειώδες και σκιερό δέντρο που κατά πολλούς θεωρείται το εθνικό μας δέντρο.

   Ο Ελληνικός (Ανατολικός) Πλάτανος προαιώνια φυτρώνει κοντά σε κάθε βρύση και στο κέντρο κάθε χωριού, όπως ακριβώς μας διηγείται στην αρχαιότητα ο Όμηρος στην Ιλιάδα: «κρήνη … υπό πλατανίστω όθεν ρέεν αγλαόν ύδωρ» («μια βρύση έρεε κάτω απ' ωραίο πλάτανο τα όμορφα νερά της»). Είναι ένα δέντρο που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, αφού δεν υπάρχει σε τέτοια έκταση σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.

   Όμως η προετοιμασία για τις γιορτές και εκδηλώσεις που θα γίνουν κοντά και κάτω από Πλατάνια, κρύβει ένα μεγάλο κίνδυνο για τα πανέμορφα αυτά δέντρα μας: Κάθε μικρο-κλάδεμα ή κόψιμο κλαδιού ή πλήγωμα του κορμού π.χ. για να καρφωθεί ένα φωτιστικό ή πλήγωμα της ρίζας με κάποιο χωματουργικό μηχάνημα, μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε θάνατο του Πλατανιού. Διότι στην περιοχή μας, στα όρια του Δήμου, έχει εξαπλωθεί ραγδαία τα τελευταία 2-3 χρόνια μια εξαιρετικά θανατηφόρα και καταστροφική ασθένεια που προσβάλλει τα Πλατάνια. Η ασθένεια λέγεται «Μεταχρωματικό έλκος του Πλατανιού» και προκαλείται από έναν μικροσκοπικό μύκητα που αναπτύσσεται μέσα στο ξύλο των δένδρων και προσβάλλει τις ρίζες, τον κορμό και τα κλαδιά των δένδρων.

   Τα συμπτώματα της ασθένειας:
   Στα αρχικά στάδια τα προσβεβλημένα πλατάνια εμφανίζουν μειωμένη βλάστηση, μικροφυλλία ή/και χλώρωση (κιτρίνισμα) των φύλλων.
   Στα μεγάλα δένδρα παρατηρούνται νεκρά κλαδιά συνήθως στη μία πλευρά του δένδρου, ενώ στη συνέχεια η προσβολή επεκτείνεται και στα υπόλοιπα κλαδιά.
   Σε μικρότερα δένδρα παρατηρείται ολική νέκρωση του δένδρου μέσα σε μία βλαστική περίοδο.
   Στις εστίες προσβολής διακρίνονται συνήθως νεκρά δένδρα και δίπλα τους άλλα δένδρα σε διάφορα στάδια προσβολής, με νεκρούς κλάδους και κιτρινισμένα φύλλα. Στα προσβεβλημένα δένδρα που δεν έχουν νεκρωθεί ακόμα, όταν αφαιρεθεί ο φλοιός, παρατηρείται μεταχρωματισμός του ξύλου σε μορφή λωρίδων χρώματος κυανόμαυρου έως καστανόμαυρου.

   Η ασθένεια είναι θανατηφόρα. Ο θάνατος όσων Πλατανιών προσβληθούν από την ασθένεια είναι –με τα σημερινά δεδομένα- αναπόφευκτος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φάρμακο ή ίαση για την ασθένεια αυτή. Ο μόνος τρόπος να την περιορίσουμε και να την καθυστερήσουμε, ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε τα Πλατάνια μας, είναι η πρόληψη.

   Ο μύκητας που προκαλεί την ασθένεια εισβάλλει στο δένδρο από πληγές στα κλαδιά, τον κορμό ή τις ρίζες. Η ασθένεια μεταφέρεται με δύο κυρίως τρόπους:

   1. Με μολυσμένα εργαλεία: με πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια αλλά και μαχαιράκια, σουγιάδες κ.λπ., που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δένδρα και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε υγιή.
   2. Με εκσκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα (μπουλντόζες, εκσκαφείς, φρέζες κ.λπ.) που έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με προσβολές και στη συνέχεια μεταφέρονται σε άλλες περιοχές.

   Αρκεί ένα μολυσμένο κομμάτι πριονίδι ή ένα μικρό μολυσμένο κομμάτι ρίζας να μεταφερθεί με πλήγωση σε υγιές Πλατάνι, για να αρρωστήσει και να πεθάνει κι αυτό!

   Επειδή η αρρώστια έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλά σημεία στην περιοχή του Δήμου μας, είναι σοφό να θεωρήσουμε, ενόψει των προετοιμασιών για τη γιορτή της Παναγίας, ότι κάθε εργαλείο κοπής ξύλου και κάθε χωματουργικό μηχάνημα που δεν έχει απολυμανθεί, είναι πολύ πιθανό να κουβαλάει το μόλυσμα! Για το λόγο αυτό, εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους πολίτες, καταστηματάρχες, εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων καθώς και στους ιερείς των Εκκλησιών.

    • Ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε την ασθένεια είναι η αποφυγή παρεμβάσεων. Δηλαδή είναι καλύτερο να αποφύγουμε την υλοτομία, κλάδευση και την με οιονδήποτε τρόπο πλήγωση των δένδρων Πλατάνου. Να αποφύγουμε την είσοδο μηχανημάτων και τις πάσης φύσεως χωματουργικές εργασίες σε περιοχές που φύονται πλατάνια.
    • Στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί η παρέμβαση, πρέπει οπωσδήποτε να έχει γίνει νωρίτερα απολύμανση των εργαλείων ή/και μηχανημάτων που ενδέχεται να πληγώσουν τα Πλατάνια. Εκσκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές με πλατάνια θα πρέπει να πλένονται με επιμέλεια και να απολυμαίνονται. Επίσης, όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε πλατάνια πρέπει να απολυμαίνονται πριν και μετά τη χρήση τους. Για την απολύμανση εργαλείων να χρησιμοποιείται διάλυμα χλωρίνης 20% ή πράσινο οινόπνευμα. Επίσης, για την απολύμανση μηχανημάτων να χρησιμοποιούνται απλά απολυμαντικά σκευάσματα με τεταρτοταγή άλατα του αμμωνίου. Ο καθαρισμός και η απολύμανση των εργαλείων και μηχανημάτων πριν και μετά τις εργασίες σε περιοχές με Πλατάνια πρέπει να είναι σχολαστικός, γιατί μικρή ποσότητα μολύσματος αρκεί για να μεταφερθεί η αρρώστια.

    Το Μεταχρωματικό Έλκος του Πλατάνου είναι η πιο καταστρεπτική ασθένεια των δέντρων της Ελλάδας που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της αρρώστιας, θα δούμε να πεθαίνουν πάρα πολλά από τα πολύ όμορφα και σημαντικά δένδρα Πλατάνου στα χωριά και τις πλατείες μας, ενώ στις πηγές και στα ποτάμια μας τα νεκρά δέντρα θα αριθμούνται σε χιλιάδες.

    Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για τις γιορτές και εκδηλώσεις της Παναγίας, πρέπει να λάβουμε κάθε μέτρο ώστε να μην μεταφέρουμε την αρρώστια σε υγιή δέντρα Πλατανιού.

    Για σχετικές πληροφορίες και για την επισήμανση ασθενών δέντρων, μπορείτε να απευθύνεστε στα κατά τόπους Δασαρχεία, στη Δ/νση Δασών, στη ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και στους Γεωπόνους Πρασίνου του Δήμου (Δ/νση Τ.Ο.Α. Τμ. Ε.Σ.& Πρασίνου: 2731361133 και Δ/νση Περιβάλλοντος, Τμ. Περιβάλλοντος: 2731089300).

    Εξειδικευμένες πληροφορίες παρέχονται στην ειδική ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα», στο: http://www.fria.gr/platanos/index.html

    Πηγή:
    Δ/νση Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης
  • Ρεκόρ στο αστρονομικό ραντεβού στον Πάρνωνα (03.08.2016)
   • Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασε η συμμετοχή στη 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής 29-31 Ιουλίου 2016, στο όρος Πάρνωνας, φυσικό σύνορο των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρότι οι αιτήσεις συμμετοχής που είχαν υποβληθεί ανήλθαν στις 600, στο πανέμορφο βουνό έδωσαν το «παρών» πάνω από 800 άτομα! Πρόκειται για το σπάνιας ομορφιάς Ελατόδασος, σε ύψος 1.450 μέτρων, όπου -πέραν ορισμένων εξαιρέσεων- δίνουν κάθε χρόνο... ραντεβού οι λάτρεις των πλανητών, του ηλίου, των αστρικών σμηνών, των νεφελωμάτων και των γαλαξιών! Ο λόγος που το επιλέγουν είναι ότι αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μέρη με μηδενική φωτορύπανση (φαινόμενο που κορυφώνεται πέριξ των αστικών κέντρων και εμποδίζει την αστροπαρατήρηση), αλλά και με αξεπέραστο φυσικό κάλλος.

    Οπως κάθε άλλη χρονιά έτσι και φέτος οι μικροί και οι μεγάλοι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από πλήθος τηλεσκοπίων τον νυχτερινό ουρανό, να κάνουν πεζοπορία, ορειβασία, να μετέχουν σε σεμινάρια, να παρακολουθήσουν ομιλίες, ακόμη και να κατασκευάσουν νεροπυραύλους!

    Να σημειωθεί ότι τη διοργάνωση ανέλαβε η Αστρονομική Ενωσης Σπάρτης, με τον πολυπράγμονα πρόεδρό της Παναγιώτη Κατσίχτη, με συνδιοργανωτές το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης και τον πολιτιστικό σύλλογο Βαμβακούς «Νέα Ζωή», και αρωγούς πολλούς ακόμη συλλόγους ερασιτεχνών αστρονόμων από την Πάτρα (ΩΡΙΩΝ), την Αθήνα και τη βόρεια Ελλάδα.

    Πηγή:
    www.dimokratianews.gr
  • Οι Εκδηλώσεις του Ιουλίου στις Καρυές (01.08.2016)
   • Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου σε όλες τις εκδηλώσεις του Ιουλίου στις Καρυές το 2016. Τόσο στα καθιερωμένα πανηγύρια του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα, όσο και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.

    Η πρώτη εκδήλωση του Ιουλίου διοργανώθηκε από το ξενοδοχείο «Αρχοντικό του Πάρνωνα». Σε συνεργασία με το Ωδείο Μελοποιία διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά ένα 2ήμερο φεστιβάλ τραγουδιού στις 18 & 19 Ιουλίου 2016, στους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου. Με στίχους ελληνικός και λαικό-έντεχνο μουσικό πρόγραμμα διασκέδασαν τους παραβρισκόμενους δύο όμορφες βραδιές.

    Στην εκδήλωση για τον Μεγάλο Ευεργέτη του χωριού και της Λακωνίας Αθανάσιο Ματάλα στο άλσος της Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουλίου, μίλησαν για τη ζωή και το έργο του η κ. Πέπυ Γαβαλά, Προϊστάμενη των Γ.Α.Κ. Λακωνίας και ο κ. Μιχάλης Σόβολος, Αρχειονόμος, ενώ ο Λαογραφικός - Χορευτικός Σύλλογος Σπάρτης χόρεψε χορούς των Καρυών (Αράχοβας) και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με προσφορά γλυκισμάτων.

    Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

    Στα ετήσια πανηγύρια, στις 26 & 27 Ιουλίου, πλήθος κόσμου από τις Καρυές και τα γύρω χωριά ήρθε για να γευτεί τους παραδοσιακούς μεζέδες και να χορέψει τραγούδια παραδοσιακά με τους ήχους της ζωντανής μουσικής μέχρι το πρωί. Ο εορτασμός είχε ξεκινήσει από το πρωί με τη Θεία Λειτουργία και την περιφορά των εικόνων και ολοκληρώθηκε με τη βραδυνή διασκέδαση.

    Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

    Τέλος οι εκδηλώσεις του Ιουλίου ολοκληρώθηκαν με την Εκδήλωση Οινογνωσίας στην κεντρική πλατεία των Καρυών. Ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύνδεσμος Απανταχού Καρυατών διοργάνωσαν μια βραδιά αφιερωμένη στον Οίνο. Οι Λάκωνες οινοποιοί Γ. Τσιμπίδης και το κτήμα Θεοδωρακάκου παρουσίασαν τα κρασιά τους σε μια όμορφη εκδήλωση, η οποία θα συνοδεύεται από ένα δρώμενο με συνδυασμό ζωντανού τραγουδιού και βιντεοπροβολής ταινίας με θέμα τον Οίνο, εμπνευσμένα από την μακρόχρονη σχέση του λαού μας με την άμπελο. Το πρόγραμμα παρουσίασαν ο οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου και ο τραγουδιστής και ερμηνευτής Βασίλης Χατζηνικολάου.

    Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

    Το καλοκαίρι όμως δεν τελειώνει ακόμα, έρχεται και ο Αυγουστός γεμάτος και αυτός με εκδηλώσεις στις Καρυές. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ενημερώνεται συνεχώς.

    Πηγές:
    Apela.gr
    facebook
    Πηγή:
    Πολιτιστικός Σϋλλογος Καρυών
  • Νέο κατάστημα στην Πλατεία Καρυών (31.07.2016)
   • Μετα το φαρμακείο, άλλο ένα κατάστημα άνοιξε αυτό το καλοκαίρι στις Καρυές. Πρόκειται για το καφέ-μπαρ με το όνομα SAVAS, ιδιοκτησίας του Κωνσταντίνου Βαστή. Το κατάστημα βρίσκεται στην είσοδο της κεντρικής πλατείας του χωριού και είναι ένα πραγματικό στολίδι χτισμένο από πέτρα και ξύλο. Επίσης εκτός από τα τραπεζοκαθίσματα στην πλευρά την πλατείας, έχει μια βεράντα με θέα το πανέμορφο δάσος του Πάρνωνα. Το καφέ-μπαρ σερβίρει τα καθιερωμένα καφέ, ποτά, αναψυκτικά, αλλά ακόμα πίτσες, club sandwich κ.ά.

    Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

  • Οι Καρυές απέκτησαν Φαρμακείο (30.07.2016)
   • Με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκαν οι Καρυάτες τη δημιουργία φαρμακείου στο χωριό. Μια σκέψη που τόσα χρόνια είχε συζητηθεί και εκφραστεί ως επιθυμία και ανάγκη, έγινε τελικά πραγματικότητα. Στο κτίριο που στέγαζε παλιότερα το ταχυδρομικό υποκατάστημα, υπάρχει πλέον ένα σύγχρονο φαρμακείο. Το φαρμακείο εξυπηρετεί πλέον κανονικά τις ανάγκες φαρμάκων, εκτελεί συνταγές και παραγγελίες.

    Το φαρμακείο βρίσκεται στην κεντρική οδό, μετά την κεντρική πλατεία στο δρόμο προς τη Ράχη και ανήκει στον κ. Περικλή Τζανετάκη. Το τηλέφωνο επικοινωνίας του είναι 2731095166.

    Το ωράριο του φαρμακείου:

    ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
    Δευτέρα & Τετάρτη 09:00 - 14:00  
    Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 09:00 - 14:00 17:00 - 20:00
  • Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Καρυών (30.07.2016)
  • Συμμετοχή της Μαρίας Ματάλα στην Έκθεση Αφίσας των μελών του ΕΕΤΕ για το Μεταναστευτικό πρόβλημα (26.07.2016)
   • Με μεγάλη επιτυχία έληξε η Έκθεσης Αφίσας των μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ για το μεταναστευτικό πρόβλημα στον Εκθεσιακό χώρο του 1ου και 2ου ορόφου του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, στην οποία συμμετείχε και η συμπατριώτισσα Μαρία Ματάλα. Η Έκθεση Αφίσας διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 με 72 έργα 40 μελών του, για το μεταναστευτικό πρόβλημα, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης.

    Για την Έκθεση γράφει το ΕΕΤΕ: Οι εικαστικοί καλλιτέχνες δημιουργούν αφίσες με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, των εργαζόμενων, πάνω σε αυτό το τόσο μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης.

    Έργα τους παρουσίασαν οι: Αθανασίου Εύη, Αλεξίου Σώτος, Αραβαντινού-Λευκοκίλου 'ννα, Βαρελάς Παναγιώτης, Βαρνάς Κωνσταντίνος, Βουτσινά Μαριάννα, Γεράκη-Φερράν Ιωσηφίνα, Γιαβασιάν Άννυ, Γούναρη Ελένη, Δουραμάνης Περικλής, Δρακόπουλος Παναγιώτης, Ζαχάρωφ Μαρίβα, Ζερβάκη Ντιάνα, Ζωγραφάκη Μαρίνα, Ζωΐδη Πόπη, Κέφαλος Σταμάτης, Λαμπρέτσα Δήμητρα, Μαντζούκα Αντωνία, Μαραγκού Νίκη, Ματάλα Μαρία, Μελά Εύα, Μορφογένη Λένα, Μπαλή Χριστίνα και Ιωάννα, Μποκέας Νικόλαος, Νασιοπούλου Ντιάνα, Ξενάκη Μαριάννα, Οικονομίδου Ελένη, Πεζά-Ψαρώνη Ευγενία, Πετροπούλου-Δημητράκη Μιμή, Σαμουηλίδου Βασιλική, Σίμα Ιλίριαν, Σκεπετζή Χρυσούλα, Σπύρου Βασιλική, Στεργιοπούλου Νάνα, Στόικου Ελεάνα, Τουλιάτου-Θεοφανίδου Κερασία, Τσαμάνδουρας Ζαχαρίας, Φαράντου Πέγκη, Φούνκ Έφη, Χανδέλη Όλγα.

    Πηγή:
    Ίδρυμα Μηχάλης Κακογιάννης
  • Επιτυχημένη για 3η χρονιά η αθλητική διοργάνωση του αγώνα υπεραπόστασης Κρόνιο Πέρασμα στα χωριά του Πάρνωνα (22.07.2016)
   • Δελτίο Τύπου

    Με δεκάδες αθλητές από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε ο αγώνας υπεραπόστασης Κρόνιο Πέρασμα που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου 2016 στον Πάρνωνα, με αφετηρία και τερματισμό τον Αγ. Πέτρο Αρκαδίας.

    Μετά την εκδήλωση έναρξης της αθλητικής διοργάνωσης και υπό τις επευφημίες κατοίκων και επισκεπτών του Αγίου Πέτρου, οι δρομείς ξεκίνησαν να καλύψουν μια κυκλική απόσταση 70 χλμ. μέσα από τα χωριά Βαμβακού, Βαρβίτσα, Καρυές και Βούρβουρα. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου έντεκα ώρες, με μια συγκινητική τελετή για τους 12 πρώτους αθλητές στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών, καθώς και την απονομή βραβείων και αναμνηστικών σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι κάτοικοι του Αγίου Πέτρου προσέφεραν και φέτος ένα συμβολικό κέρασμα σε όλους τους αθλητές, ενώ προηγήθηκε ο καθιερωμένος αγώνας για τα παιδιά εντός του χωριού.

    Το «Κρόνιον Πέρασμα -Τρέξιμο στο ιερό βουνό του Κρόνου, του πατέρα των θεών» διοργανώθηκε για 3η συνεχή χρονιά από τους, Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, Τοπική Κοινότητα Αγίου Πέτρου και τοπικούς φορείς , με την ευγενική συμμετοχή του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλλων Δυτ. Αττικής ως τεχνικός σύμβουλος του αγώνα και χορηγό επικοινωνίας το www.ultrarunning.gr. Ο Φορέας Διαχείρισης έλαβε και φέτος τιμητική διάκριση για τη συνδρομή του στη διοργάνωση από την Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα.

    Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς του αγώνα καθώς και τους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης για την οργάνωση και τη στελέχωση των σταθμών ανεφοδιασμού των αθλητών. Για να ενημερωθείτε για την τελική κατάταξη των αθλητών και αθλητριών που τερμάτισαν πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.facebook.com/kronionperasma/posts/595962150585595.

    Τοπικοί Φορείς: 3ος Κυνηγετικός Σύλλογος Άστρους, Μορφωτικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Γκοριτσάς, Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιόνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακούς, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρβίτσας, Αθλητικός Σύλλογος «Σπαρτιάτες Δρομείς», Ετοιμοκλής Σύλλογος Πολιτιστικών Δράσεων, Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων, Αθλητικός Σύλλογος Αγ. Πέτρου.

    Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
    Άστρος Αρκαδίας, 22001
    Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
    Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

    Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

    Πηγή:
    Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μούστου
  • Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων στις Καρυές & στα γύρω χωριά (19.07.2016)
   • Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, οι σύλλογοι του χωριού και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης διοργανώνουν ένα πλήθος εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2016. Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής ως εξής:

     • Κυριακή 24 Ιουλίου, 8:30 μ.μ.: Εκδήλωση για τον Μεγάλο Ευεργέτη Αθανάσιο Ματάλα στο άλσος της Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής-Σχολείου.
      Η εκδήλωση περιλαμβάνει την τέλεση μνημόσυνου υπέρ του μεγάλου ευεργέτη του χωριού και της Λακωνίας και θα συνοδεύεται από ομιλίες για την ζωή του και την δράση του.
      Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
      • Έκθεση αρχειακού υλικού από τα Γ.Α.Κ. Λακωνίας, Επιμέλεια: Δρ. Πέπυ Γαβαλά – Προϊστ. Γ.Α.Κ. Λακωνίας & Μιχάλης Σόβολος – Αρχειονόμος.
      • Ομιλία με τίτλο: «Από την Αράχωβα στην Ανατολική Ρωμυλία, 1836 -1922», Δρ. Πέπυ Γαβαλά – Προϊστ. Γ.Α.Κ. Λακωνίας.
      • Χοροί & τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας & της Αράχωβας. Με ζωντανή μουσική και την συμμετοχή χορευτικού τμήματος του Λαογραφικού Συλλόγου Σπάρτης.
      Την διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, με την συμπαράσταση της Τ.Κ. Καρυών, του Αθλητικού Συλλόγου Καρυών "Ο Καρυάτης", του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών, της Τράπεζας Αίματος Καρυών, της Πυρασφάλειας Καρυών, του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών και του Λαογραφικού Συλλόγου Σπάρτης.
     • Τρίτη 26 Ιουλίου: Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής στην πλατεία της Ράχης.
     • Τετάρτη 27 Ιουλίου: Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα στην Κεντρική Πλατεία Καρυών.
      Τα καλύτερα πανηγύρια της Λακωνίας και φέτος περιμένουν τους συμπατριώτες για να ανταμώσουν και τους επισκέπτες για να απολαύσουν τις Καρυές διασκεδάζοντας μέχρι το πρωϊ.
     • Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 29, 30, 31 Ιουλίου: 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων.
      Στην περιοχή του Καταφυγίου του Πάρνωνα, "Γ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ" Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης (Ε.Ο.Σ.).
      Ένα από τα μεγαλύτερα αστροπάρτυ της Ευρώπης θα στηθεί στον Πάρνωνα από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου 2016, υπό τις διοργανωτικές οδηγίες της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης Διός Κούροι και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου ''Νέα Ζωή''. Το πρόγραμμα της 10ης ΠΕΕΑ θα περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες με κεντρική τη νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση στους κατασκότεινους ουρανούς του Πάρνωνα, αλλά και ηλιακή παρατήρηση, πρακτικά εργαστήρια, μαθήματα ουρανογραφίας, ομιλίες προσκεκλημένων, πεζοπορία στα μονοπάτια του Πάρνωνα, δημιουργική απασχόληση παιδιών αστρονομικού περιεχομένου, bazaar μεταχειρισμένων αστρονομικών ειδών και πολλά ακόμη. Για περισσότερες πλροροφορίες κάντε κλικ εδώ.
     • Σάββατο 30 Ιουλίου, 19.30: Εκδήλωση Οινογνωσίας στην Κεντρική Πλατεία Καρυών.
      To απόγευμα στις 19.30 ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύνδεσμος Απανταχού Καρυατών προσκαλεί όλους τους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές τόσο του χωριού, όσο και των γειτονικών χωριών, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Οίνο. Οινοποιοί από την Λακωνία και την Αρκαδία θα παρουσιάσουν τα κρασιά τους σε μια όμορφή εκδήλωση, η οποία θα συνοδεύεται από βιντεοπροβολή ταινίας με θέμα τον Οίνο, ζωντανή μουσική με τραγούδια εμπνευσμένα από την μακρόχρονη σχέση του λαού μας με την άμπελο.
     • Κυριακή 31 Ιουλίου, 11.00 π.μ.: Τιμητική Εκδήλωση στη μνήμη του ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΧΑΡΙΑ του Μπαρμπιτσιώτη
      Εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία της Βαρβίτσας στη μνήμη του ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΧΑΡΙΑ του Μπαρμπιτσιώτη. Μια συνδιοργάνωση του Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρβίτσας, "Ο ΜΕΤΕΡΙΖΙ του ΠΑΡΝΩΝΑ" και του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης,
     • Κυριακή 31 Ιουλίου, 8.30 μ.μ.: Η αρχιτεκτονική των οικημάτων της Βαμβακούς. Ημερίδα - Παρουσίαση Έρευνας ΕΜΠ στην Κεντρική Πλατεία Βαμβακούς.
      Τη μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με θέμα «Η αρχιτεκτονική της Βαμβακούς» θα παρουσιαστεί από την ομάδα γυναικών που ανέλαβε να την εκπονήσει.
     • Σάββατο 6 Αυγούστου, 19:30: Δεξίωση Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στο Κοινοτικό Κτίριο Καρυών.
      Ο Σύνδεσμός των Απανταχού Καρυατών καλεί το απόγευμα στις 19.30 όλους τους κατοίκους και παραθεριστές, Ομογενείς και μη, στη συνάντησή όλου του χωριού. Θα προσφερθούν γλυκά και καφές και θα συζητηθούν οι δράσεις του Συνδέσμου και γενικά θέματα που απασχολούν το χωριό.


     • Σάββατο 6 Αυγούστου, 22:00: Μουσική Βραδιά στις Καρυές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών.
      Ο Πολιτιστικός Σύλλογός των Καρυών διοργανώνει την καθιερωμένη καλοκαιρινή του μουσική βραδιά στο χώρο του Κοινοτικού Ρολογιού. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, με καταπληκτική πανοραμική θέα, ο Πολιτιστικό Σύλλογος καλεί όλους τους Καρυάτες και μη, να διασκεδάσουν με μουσική και να χορέψουν ως το πρωϊ. Με τους Βάνα & Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Μπάμπη Κυπριωτάκη, Γιάννη Ιατρίδη και Βασίλη Γεωργακόπουλο. Είσοδος ελεύθερη.
     • Παρασκευή 12 Αυγούστου, 21:00: Βραδιά αστροπαρατήρησης στην κεντρική πλατεία Καρυών.
      Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει σε συνεργασία με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης στην πλατεία του χωριού. Είσοδος ελεύθερη.
     • Σάββατο 13 Αυγούστου, 21:00: Καλοκαιρινός χορός Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στο άλσος της Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής-Σχολείου.
      Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών καλεί όλους στον ετήσιο χορό του Συνδέσμου για αντάμωμα και διασκέδαση κάτω από τα πεύκα και τα αστέρια. Η βραδιά θα συνοδεύεται με παραδοσιακή μουσική από τον συμπατριώτη DJ και μουσικό παραγωγό Λεωνίδα Χονδρόπουλο.
     • Κυριακή 14 Αυγούστου, 22:00: H Μουσική Τριανδρία ξαναχτυπά στα Καλύβια.
      Μουσική Βραδιά στον ξενώνα «Αραχωβίτικα Καλύβια» με ζωντανή μουσική.
     • Σάββατο 20 Αυγούστου 2016, 08.00 π.μ.: Ι.Ν. Αγίου Εφραίμ του Νέου Επέτειος Θυρανοιξίων.
      Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν του Αγίου Εφραίμ του Νέου. Θα ακολουθήσει υπαίθρια συνεστίαση στον προαύλιο χώρο του Ναού.
     • Κυριακή 21 Αυγούστου 2016, 08.00 π.μ.: Παραδοσιακό Ολοήμερο Γλέντι στο Παλαιό Καταφύγιο του Πάρνωνα.
      Τέλος του κύκλου εκδηλώσεων τιμής στην εκκλησιαστική κορυφή του Πάρνωνα, τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο -τον επονομαζόμενο "Κούρο", λόγω της θρησκευτικής παράδοσης που τον ήθελε προστάτη των κτηνοτρόφων- όπου θα πραγματοποιηθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Μπλάθρα. Μετά το πέρας της Λειτουργίας, οι πιστοί θα συγκεντρωθούν στο χώρο του Παλαιού Καταφυγίου [θέση Ακριαλού] όπου ακολουθεί συνεστίαση και παραδοσιακό ολοήμερο γλέντι.

     Σε περίπτωση νέας ενημέρωσης από τους συλλόγους, θα ενημερώνεται άμεσα η ιστοσελίδα με τα νέα στοιχεία.

   • Εκλέχθηκε το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών (18.07.2016)
    • Μετά από μια αναβολή της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών, λόγω μη εκπλήρωσης της απαιτούμενης απαρτίας, εκλέχθηκε τελικά την Κυριακή 17.07.2016 το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου το νέο Δ.Σ. αποτελείται από τους:

      • Πρόεδρος: ΔΡΙΤΣΑ ΕΥΑ
      • Αντιπρόεδρο: ΒΕΛΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
      • Γεν. Γραμματέα: ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
      • Ταμία: ΔΡΙΤΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
      • Μέλος: ΜΑΧΑΙΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

      Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο τους και η ιστοσελίδα θα είναι αρωγός στις δραστηριότητες και τους στόχους του πολύτιμου Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών.

      Πηγή:
      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΩΝ
    • Επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών (16.07.2016)
     • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1975. Σκοπός του σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 2) είναι η συσπείρωση των κατοίκων των Καρυών σε μια κοινή προσπάθεια ανύψωσης της καλλιτεχνικής, πνευματικής και γενικά της πολιτιστικής στάθμης του χωριού.

      Το 2007, ύστερα από αρκετά χρόνια αδράνειας, ενεργοποιήθηκε εκ νέου, σε μία προσπάθεια εκπλήρωσης του σκοπού και συνέχισης του σημαντικού έργου που είχε υλοποιηθεί μέχρι τότε. Από το 2007 και μέχρι σήμερα ο σύλλογος έχει να παραθέσει ένα αξιόλογο έργο το οποίο περιγράφεται παρακάτω:

      2007
       • Xορηγία για το Λαογραφικό Μουσείο €1000.
       • Δωρεά CD player στο Δημοτικό Σχολείο Καρυών.
       • Εκδήλωση με το χορευτικό Καρυών και ζωντανή ορχήστρα.
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       • Κατάθεση φακέλου για ένταξη σε επιδοτούμενο πρόγραμμα με τίτλο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΥΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΑΡΝΩΝΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ».
       • Ρεβεγιόν με ζωντανή μουσική.
       2008
       • Εκδρομή στην Καλαμάτα για τον εορτασμό της Υπαπαντής του Κυρίου.
       • Έγκριση και αρχή υλοποίησης του έργου των ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ.
       • Εκδήλωση με το χορευτικό Καρυών.
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       • Μουσικό αφιέρωμα στο ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ με καταξιωμένους μουσικούς (SIMFONIETΤA ΑΘΗΝΩΝ).
       • Δωρεά βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Καρυών.
       2009
       • Εκδηλώσεις Αποκριών.
       • Εκδρομή σε Μυκήνες – Ναύπλιο.
       • Μουσικό αφιέρωμα στον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ με καταξιωμένους μουσικούς (SIMFONIETΤA ΑΘΗΝΩΝ).
       • Μουσικό – Χορευτικό αφιέρωμα στις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ σε συνεργασία με το ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ.
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       2010
       • Εκδηλώσεις Αποκριών.
       • Θέατρο Σκιών.
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       • Δώρα στο Δημοτικό Σχολείο Καρυών για τη γιορτή των Χριστουγέννων.
       2011
       • Ολοκλήρωση του έργου των ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ.
       • Εκδήλωση στον Αι Γιώργη.
       • Μουσικό – Χορευτικό αφιέρωμα ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ σε συνεργασία με το ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       • Πληρωμή του 50% του κόστους Ίδρυσης του Συλλόγου «ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΡΥΩΝ»
       • Εκδρομή Δημοτικού Σχολείου Καρυών και Δωρεά Βιβλίων
       2012
       • Εκδηλώσεις Αποκριών.
       • Αγώνες Αυτοκινήτου σε συνεργασία με τη ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ.
       • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης, την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και το Σπαρτιατικό Γ.Σ.
       • Μουσική Εκδήλωση με ζωντανή ορχήστρα.
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       • Χρηματοδότηση αναγκών Τοπικής Κοινότητας Καρυών με το ποσό των 1255€.
       • Εκδρομή στο Μουσείο της Ακρόπολης.
       • Γιορτή Καρυδιού.
       2013
       • Χρηματοδότηση αναγκών Τοπικής Κοινότητας Καρυών με το ποσό των 1500€.(50% των τοπογραφικών απαραίτητα για την ολοκλήρωση μελετών και την υποβολή τους για ένταξη σε Ευρωπαϊκά προγράμματα).
       • Μουσική Εκδήλωση με ζωντανή ορχήστρα.
       • Αγώνες Αυτοκινήτου σε συνεργασία με τη ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ.
       • Γιορτή Χειμώνα.
       2014
       • Εκδηλώσεις Αποκριών.
       • Αγώνες Μηχανών σε συνεργασία με τη ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ και Μουσική εκδήλωση με ζωντανή ορχήστρα την ώρα των απονομών.
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       • Αγώνες Αυτοκινήτου σε συνεργασία με τη ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ.
       • Πληρωμή του 50% των εξόδων της καλοκαιρινής γιορτής των παιδιών.
       • Πληρωμή του 1/3 του κόστους του Τουριστικού Χάρτη του χωριού.
       2015
       • Αγώνες Μηχανών σε συνεργασία με τη ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ.
       • Αγώνες Αυτοκινήτου σε συνεργασία με τη ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ.
       • Μουσική εκδήλωση με dj, αφιέρωμα στον ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ.
       • Εκδρομή σε Πύλο- Μεθώνη.
       • Μουσική εκδήλωση με ζωντανή ορχήστρα .

       Αρωγοί όλης αυτής της προσπάθειας ήταν η Κοινότητα Καρυών και μερικοί χορηγοί τα πρώτα χρόνια, και ο Δήμος Σπάρτης στη συνέχεια. Δεν θα είχε γίνει όμως τίποτα από τα παραπάνω εάν δεν υπήρχαν ορισμένοι σύλλογοι – λέσχες κλπ, που όλα αυτά τα χρόνια μας τιμούν και επιλέγουν το χωρίο μας για να κάνουν σημαντικές εκδηλώσεις και λιγοστοί δυστυχώς εθελοντές που βοηθούν σε κάθε μας δραστηριότητα.

       Σε όλους αυτούς ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ένα μεγάλο ευχαριστώ.

       Θα ήταν επίσης άδικο να μην αναφέρουμε όλους εσάς που με την συμμετοχή σας συμβάλατε στην επιτυχία των εκδηλώσεων και μας δίνατε την δύναμη να συνεχίζουμε την προσπάθεια.

       Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε είναι κοινώς αποδεκτό ότι η λειτουργία των συλλόγων είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να παραμείνουν ΖΩΝΤΑΝΕΣ.

       Εύλογα λοιπόν γεννώνται τα παρακάτω ερωτήματα:

       • Θέλουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν οι Σύλλογοι;
       • Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχει η ύπαρξή τους και τα οφέλη που αποκομίζει η τοπική μας κοινωνία από την εύρυθμη λειτουργία τους;

       Οι απαντήσεις θεωρούμε ότι είναι αυτονόητες.

       Απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη και συνέχιση λειτουργίας των συλλόγων είναι:

       • Ενεργά μέλη.
       • Μέλη που έχουν την διάθεση να αφιερώσουν χρόνο, που δεν περισσεύει από κανέναν μας και να αναλάβουν τις τύχες των συλλόγων.
       • Εθελοντές, που από μόνοι τους εκδηλώνουν το ενδιαφέρον να βοηθήσουν και προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, ο καθένας όσο και όπου μπορεί.

       Είναι πολύ λυπηρό ότι στην τακτική Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών, το Σάββατο 09/7/2016 παραβρέθηκαν μόνο 15 άτομα. Οι περισσότεροι προτίμησαν να απολαμβάνουν τον καφέ και το φαγητό τους στην πλατεία του χωριού ή να μείνουν στα σπίτια τους. Ακόμη πιο τραγικό είναι να ακούς από μερικούς να λένε, γιατί να ασχοληθούμε αφού δεν έχουμε κανένα συμφέρον. Ας προβληματιστούμε λοιπόν όλοι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

       Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αρκεί μόνο η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις – δραστηριότητες των συλλόγων διότι πολύ απλά αν δεν ενεργοποιηθούμε δεν θα υπάρξουν σύλλογοι να τις κάνουν. Το τίμημα δε αυτής της εξέλιξης θα είναι καταστροφικό και μας αφορά όλους.

       Το απερχόμενο Δ.Σ., ως ύστατη προσπάθεια να υπάρξει επόμενη μέρα, σας καλεί όλους να συμμετέχετε ως υποψήφιοι και ως ενεργά μέλη στην Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου Διοικητικού συμβουλίου. Μέλος μπορεί να γίνει κάποιος αν έχει συμπληρώσει το 18Ο έτος της ηλικίας του και κατάγεται από τις Καρυές, είτε κατοικεί μόνιμα στο χωριό, είτε όχι.

       Με τιμή
       Το απερχόμενο ΔΣ του Συλλόγου.

       Πηγή:
       ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΩΝ
     • Τακτική Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών (26.06.2016)
      • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

       Το ΔΣ καλεί τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών σε τακτική Γενική Συνέλευση το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 και ώρα 20:00 στην αίθουσα της Τοπικής Κοινότητας Καρυών, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κάτωθι θέματα:

       ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

       1. Έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου και απολογισμός Εσόδων και Εξόδων.
       2. Εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και η διενέργεια αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής.

       Σε περίπτωση που δεν υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016 και ώρα 11:00 στην αίθουσα της Τοπικής κοινότητας Καρυών.

       Καρυές 25/06/2016

       Πρόεδρος του Δ.Σ
       Μεντής Ιωάννης

       Πηγή:
       ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΩΝ
     • Ο Δήμος Σπάρτης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (02.06.2016)
      • Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και με αφορμή την ημέρα αυτή, o Δήμος Σπάρτης πραγματοποιεί ποικίλες δράσεις με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση αλλά και την κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Ο Δήμος Σπάρτης προσκαλεί όλους τους κάτοικους να συμμετέχουν σε μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων θέτοντας τις βάσεις για μία εποικοδομητική συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες για ένα πιο καθαρό και όμορφο Δήμο όπου όλοι μπορούν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν. Την διοργάνωση των δράσεων - εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει αναλάβει η Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

       Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

        • Τετάρτη, 1 Ιουνίου, ώρα 7.30 μμ
         ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
         ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ» & ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ
         Τόπος: Ξηροκάμπι (πεζόδρομος πλατείας Δημαρχείου)
        • Πέμπτη, 2 Ιουνίου, ώρα 12.00 πμ
         Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Σπάρτης για τη διαχείριση των απορριμμάτων
         Τόπος: Χ.Α.Δ.Α. Αφυσσού
        • Παρασκευή, 3 Ιουνίου, ώρα 7.00 μμ
         Ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων της περιοχής του κενοταφίου Λεωνίδα για συζήτηση-ενημέρωση με θέμα «Διαλογή στην Πηγή - Αποκομιδή Πόρτα-Πόρτα»
         Τόπος: Σπάρτη (πλατεία κενοταφίου Λεωνίδα)
        • Κυριακή, 5 Ιουνίου, ώρα 10.00 πμ - 12.00 πμ
         «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΕ» Εθελοντική δενδροφύτευση, ενημερώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το αστικό πράσινο και άλλα περιβαλλοντικά θέματα.
         Τόπος: Σπάρτη «Άλσος Αθαν. Π. Γουδέ» (Πάρκο Γουδέ)
        • Κυριακή, 5 Ιουνίου, ώρα 7.30 μμ
         «ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ - ΒΟΛΤΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ»
         Τόπος: Σπάρτη «Άλσος Αθαν. Π. Γουδέ» (Πάρκο Γουδέ)
        • Κυριακή, 5 Ιουνίου, ώρα 8.30 μμ
         «ΜΕΤΑΧΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ: ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
         Τόπος: Σπάρτη «Άλσος Αθαν. Π. Γουδέ» (Πάρκο Γουδέ)
        • Κυριακή, 5 Ιουνίου, ώρα 8.30 μμ
         «Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ»
         Τόπος: Καστόρειο (Πολιτιστικό Κέντρο Μπακή)
        • Δευτέρα, 6 Ιουνίου, ώρα 8.30 πμ
         «Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΠΑΡΤΗ
         Τόπος: Σπάρτη (Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού - αίθριο)
        • Τρίτη, 7 Ιουνίου, ώρα 9.00 μμ «ΣΠΑΡΤΗ: Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Τόπος: Σπάρτη (Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού & Λαϊκού Βίου - αίθριο)
        • Τετάρτη, 8 Ιουνίου, ώρα 7.30-8.30 μμ
         Πορεία παρατήρησης στις όχθες του Ευρώτα, στην περιοχή της Σκούρας
        • Τετάρτη, 8 Ιουνίου, ώρα 8.30 μμ
         «ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ: ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»
         Τόπος: Σκούρα (πλατεία)
        • Πέμπτη, 9 Ιουνίου, ώρα 9.00 μμ
         ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» & ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (The 11th Hour, 2007)
         Τόπος: Σπάρτη (πλατεία κενοταφίου Λεωνίδα)
        • Παρασκευή, 10 Ιουνίου, ώρα 9.00 μμ
         « ΠΟΛΗ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ »
         Τόπος: Σπάρτη (Κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης)
        • Σάββατο, 11 Ιουνίου, ώρα 8.00 μμ
         «Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΜΑΣ»
         Τόπος: Καρυές (Πλατεία)

        Από το Γραφείο Δημάρχου

        Πηγή:
        www.apela.gr
      • Αγώνας Υπεραπόστασης «ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ» στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας (20.05.2016)
       • Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα υπεραπόστασης «ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ - ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ - ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ» για Σάββατο 16 Ιουλίου 2016 με στόχο να έχει την ίδια επιτυχία και πλήθος συμμετοχών με την προηγούμενη χρονιά. Φορείς της διοργάνωσης είναι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, η Κοινότητα Αγίου Πέτρου Βόρειας Κυνουρίας, ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγρότοπου Μουστού, ο ιστότοπος www.ultrarunning.gr και ο Σύλλογος Α.Π.Σ. Απόλλων Δυτ.Αττικής, ως τεχνικός σύμβουλος του αγώνα. Στον αγώνα συμμετέχει ως εμπλεκόμενος φορέας και ο Αθλητικός Σύλλογος Καρυών "Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ"

        Ο αγώνας ξεκινάει από τον Αγ. Πέτρο Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας και κατευθύνεται προς το καταφύγιο Πάρνωνα, περνάει μέσα από τα χωριά Βαμβακού - Βαρβίτσα - Καρυές - Βούρβουρα και τερματίζει πάλι στον Αγ. Πέτρο, πραγματοποιώντας μία κυκλική διαδρομή μήκους 70χλμ. Ο αγώνας αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα τελευταίο προπονητικό τεστ, για τους δρομείς που θα τρέξουν στο Φειδιππίδειο Δρόμο ή στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ τον προσεχή Σεπτέμβρη και όχι μόνο, καθώς απευθύνεται σε όλους τους δρομείς που θέλουν να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα υπεραπόστασης 70χλμ. .

        Πληροφορίες διαδρομής: Ο αγώνας διεξάγεται όλος σε άσφαλτο, η οποία σε κάποια σημεία είναι αρίστης ποιότητας. Το μοναδικό σημείο όπου δεν είναι άσφαλτος είναι στο 64ο χλμ. της διαδρομής, όπου για ένα περίπου χιλιόμετρο οι δρομείς θα εισέλθουν σε πολύ βατό χωματόδρομο και στην συνέχεια θα εξέλθουν πάλι στον κεντρικό δρόμο. Ο αγώνας πραγματοποιείται όλος σε μία περιοχή απείρου κάλλους, περνώντας κάτω από έλατα, πλατάνια και άλλα δέντρα, με συνέπεια οι δρομείς να τρέξουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής υπό σκιά, ενώ για λίγα χιλιόμετρα θα φανερώνεται στα αριστερά η θάλασσα και συγκεκριμένα ο Αργολικός Κόλπος.

        Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες που έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον σε έναν Μαραθώνιο ή σε οποιονδήποτε αγώνα υπεραπόστασης τα τελευταία 3 χρόνια, και που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι αθλητές καλούνται να είναι σε καλή φυσική κατάσταση, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο των χιλιομέτρων. Επίσης θα πρέπει οι αθλητές να έχουν περάσει πρόσφατα από ιατρικές εξετάσεις. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στον αγώνα μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής εδώ.

        Όσο για τη διαμονή, εκτός από τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες της περιοχής, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν διαμονής στο Δημοτικό σχολείο του Αγίου Πέτρου την παραμονή (Παρασκευή 15/07/2016) και την ημέρα του αγώνα μετά την τέλεση του (Σάββατο 16/07/2016) με μέσα ύπνου των συμμετεχόντων.

        Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του αγώνα www.kronionperasma.com.

        Πηγή:
        www.kronionperasma.com
      • Άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς στις Καρυές (14.05.2016)
       • Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 και ώρα 09:00 πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του Πυροσβεστικού Σώματος, υπό την επίβλεψη του κ. Υπαρχηγού Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Αθανασίου Σερεντέλλου και του Διοικητή Περ/κής Πυρ/κής Διοίκησης Πελ/σου Αρχιπυράρχου Χαραλάμπους Χιώνη, άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης σε πραγματικές συνθήκες, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2016», στην περιοχή ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης και συγκεκριμένα στη θέση «Τσούκα-Μαυρογιάννη» Τοπικής Κοινότητας Καρυών Δήμου Σπάρτης, Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

        Η περιοχή επελέγη λόγω του έντονου φυσικού ανάγλυφου που παρουσιάζει, της γειτνίασής της με καταφύγιο άγρια ζωής και το δρυοδάσος των Καρυών, καθώς και της κτηνοτροφίας που αναπτύσσεται σ' αυτή κατά τους θερινούς μήνες. Στην άσκηση συμμετείχαν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης με 15 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Πελ/σου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Λακωνίας, η εθελοντική ομάδα «ΕΤΟΙΜΟΚΛΗΣ» και η Πυρασφάλεια Καρυών Δ. Σπάρτης.

        Την άσκηση παρακολούθησαν ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελ/σου κ. Βασίλειος Παπαδουλάκης, ο Λοχαγός Εφοδιασμού & Μεταφορών κ. Μαργιώλης Νικόλαος ως εκπρόσωπος του Κ.Ε.ΕΜ., ο Υπαστυνόμος Α΄ κ. Σπυριδάκος Παναγιώτης Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Σπάρτης ως εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., η Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Εκτάκτων Αναγκών Δ. Σπάρτης κ. Αναστασία Δρίβα, ο Υπεύθυνος επιχειρήσεων & εκπαιδεύσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παραρτήματος Λακωνίας κ. Δημοσθένης Κακούρος και ο Πρόεδρος της Εθελοντικής Οργάνωσης «ΕΤΟΙΜΟΚΛΗΣ» κ. Γεώργιος Βασίλαρος.

        Πηγή:
        Apela.gr
      • Πάσχα και Πρωτομαγιά στις Καρυές (06.05.2016)
       • Χριστός Ανέστη!

        Με σύμμαχο τον καλό καιρό και το διπλό εορτασμό του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, επισκέπτες γέμισαν τις Καρυές αυτές τις μέρες, συγκεντρώνοντας πολύ περισσότερο κόσμο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές τέτοια εποχή. Όλη τη μεγάλη εβδομάδα ηχούσε η καμπάνα της εκκλησίας, καλώντας κατοίκους και επισκέπτες να συμμετάσχουν στα Άγια Πάθη του Κυρίου μέσω της Θείας Λειτουργίας. Η Περιφορά του Επιταφίου φέτος ακολούθησε τη διαδρομή από την Αγία Παρασκευή και τη Ράχη προς την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στο πάνω μέρος του χωριού, με πλήθος πιστών να ακολουθεί. Τα σπίτια του χωριού φωταγωγημένα με φώτα και κεριά και το λιβάνι που έκαιγε σε αναμμένα κάρβουνα, πάνω σε κεραμίδια, ευωδίαζε την ατμόσφαιρά. Η Αναστάσιμη Λειτουργία τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, όπου και ήχησε η είδηση της Ανάστασης του Κυρίου με το «Χριστός Ανέστη».

        Τη Δευτέρα του Πάσχα και γιορτή του Αγίου Γεωργίου, στο εκκλησάκι του κάμπου των Καρυών, έγινε η Θεία Λειτουργία με πλήθος πιστών να συρρέουν από τις Καρυές και τα Βούρβουρα. Αν και ο καιρός ετοιμαζόταν για βροχή, τελικά δεν έβρεξε πριν το μεσημέρι, και επομένως μπόρεσαν όσοι ήρθαν να απολαύσουν το πανηγύρι του κάμπου. Έτσι μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε πανηγύρι με κρασί, σουβλάκια και μουσική που φρόντισε να οργανώσει η Τοπική Κοινότητα Καρυών. Το βράδυ της ίδιας μέρας διοργανώθηκε μουσική βραδιά με ζωντανή μουσική στα «Αραχωβίτικα Καλύβια» και πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες πέρασαν μια όμορφη βραδιά με πολύ χορό και τραγούδι μέχρι τις πρωινές ώρες.

        Λόγω της μεταφοράς του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς, οι περισσότεροι επισκέπτες παρέμειναν μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα στις Καρυές, γεμίζοντας τα καφενεία και τις ταβέρνες με κόσμο.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

        Μεγάλη Πέμπτη με τον Εσταυρωμένοα

        Περιφορά Επιταφίου

        Αναστάσιμη Ακολουθία στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα

        Εορτασμός και πανηγύρι στον Άγιο Γεώργιο στον κάμπο των Καρυών

        Μουσική βραδιά στα Αραχωβίτικα Καλύβια

      • Εορτασμός εθνικής γιορτής 25ης Μαρτίου στις Καρυές Λακωνίας (27.03.2016)
       • Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στις Καρυές, τιμήθηκε η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η επέτειος από την έναρξη της επανάστασης των Ελλήνων το 1821 ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό. Στον ιερό ναό του Αποστόλου Ανδρέα τελέστηκε η Δοξολογία και στη συνέχεια λόγω της βροχής η γιορτή συνεχίστηκε εντός του ιερού ναού με τη συμμετοχή των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καρυών. Τα παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές απάγγειλαν ποιήματα, κείμενα και τραγούδησαν με θεματολογία την επανάσταση του 1821 και του αγώνα των Ελλήνων. Η γιορτή ολοκληρώθηκε γύρω από το Ηρώον με το Άγαλμα της Ελευθερίας, κάτω από τη βροχή, με την κατάθεση στεφάνων και την απαγγελία του Εθνικού Ύμνου από μαθητές και παραβρισκόμενους.

        Μετά την ολοκλήρωση της γιορτής, κάτοικοι και επισκέπτες πλημμύρησαν το εσωτερικό των καφενείων της πλατείας για ένα καφέ με παρέα και κουβεντούλα, καθώς η βροχή συνεχίστηκε σχεδόν όλη την ημέρα.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

        Βίντεο με συλλογή φωτογραφιών από εκείνη την ημέρα.
        Πηγή βίντεο:
        Υoutube - Panos A. Darmos
      • Αποκριάτικο πάρτυ στο «Αρχοντικό του Πάρνωνα» (15.03.2016)
       • Ο καιρός δεν έκανε τελικά τη χάρη σε όσους ήρθαν στις Καρυές για το εορταστικό τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, καθώς η βροχή που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, δεν επέτρεψε σε κατοίκους και επισκέπτες του χωριού να χαρούν όπως θα ήθελαν την παραμονή τους στην εξοχή και το βουνό αυτές τις γιορτινές μέρες. Όμως το αποκριάτικο πάρτυ στο ξενοδοχείο «Αρχοντικό του Πάρνωνα», το βράδυ της Κυριακής, έδωσε το στίγμα στον εορτασμό της απόκριας για φέτος και το σύνθημα για κέφι και ξεφάντωμα.

        Η μουσική, ο χορός και το κέφι ήταν αμείωτα, οι μασκαράδες πολλοί και ο κόσμος συνέχιζε να έρχεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου που γινόταν το πάρτυ, ακόμα και αργά το βράδυ. Η εκδήλωση συνέχισε μέχρι τις πρωινές ώρες και έδωσε με το παραπάνω μια γιορτινή και κεφάτη νότα στην τελευταία Κυριακή του εορτασμού της αποκριάς.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

        Πηγή φωτογραφιών:
        www.facebook.com
      • Εκδηλώσεις Αποκριών 2016 στο Δήμο Σπάρτης και στις Καρυές (26.02.2016)
       • Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ο Δήμος Σπάρτης διοργανώνει πλούσιες αποκριάτικες εκδηλώσεις, μέσω του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του δήμου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά από το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Μαρτίου και συνεχίζει με την μεγάλη παρέλαση την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016, ώρα 12:00. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το έθιμο της μουτζουροδευτέρας την Καθαρά Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016, στο Καστόρι. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Μασκαράτας 2016.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

        Οι εκδηλώσεις όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς στις Καρυές την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016, μετά την περσινή του επιτυχιά, διοργανώνετε και φέτος πάρτυ μασκέ από το ξενοδοχείο "Το Αρχοντικό του Πάρνωνα", με DJ τον Λεωνίδα Χονδρόπουλο και είσοδο ελευθερη.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε την εικόνα σε μεγέθυνση.

      • Μια ενδιαφέρουσα άποψη για την προέλευση του ονόματος Αράχοβα στον ελλαδικό χώρο (22.02.2016)
       • Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Τοπωνύμια οβα, όβο, ιστα, ιτσα» μας έστειλε ο κ. Στάθης Ασημάκης, από την Αράχοβα του Παρνασσού, ο οποίος μάλιστα έχει επισκεφτεί τις Καρυές Λακωνίας τον Σεπτέμβρη του 1984, στα πλαίσια της έρευνας του σχετικά με το τοπωνύμιο Αράχοβα. Στο βιβλίο που εξέδωσε παρουσιάζει μια διαφορετική άποψη σχετικά με την προέλευση του ονόματος Αράχοβα στον ελλαδικό χώρο, η οποία έχει επικρατήσει να θεωρείται σλάβικη.

        Σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Ασημάκη, υπάρχουν έντεκα (11) τοπωνύμια στον Ελλαδικό χώρο με το όνομα Αράχοβα και η προέλευση του ονόματος Αράχοβα είναι βλάχικη και όχι σλάβικη, από τους Βλάχους νομάδες κτηνοτρόφους που κατοίκησαν την Πελοπόννησο πολύ πριν τον 13ο αιώνα. Οι Βλάχοι κτηνοτρόφοι σε συνδυασμό με τα σλάβικα φύλα που κατοίκησαν την περιοχή μετά τον 8ο αιώνα δημιούργησαν την «Μεγάλη Αράχοβα» της Φραγκοκρατίας, τις σημερινές Καρυές Λακωνίας. Μάλιστα τονίζει ότι η σύνδεση του ονόματος με τις παλαιοσλαβικές λέξεις орех (ορεχ) = καρύδι και орахов (oράχοβ) = καρυδένιο, και συνεπώς Αράχοβα σημαίνει καρυδότοπος, είναι αναπόδεικτη και πιθανώς λανθασμένη, χωρίς να συνδέονται τα τοπωνυμία με το χαρακτηριστικό του καρυδιού, αλλά αντίθετα με το χαρακτηριστικό της ράχης του βουνού σε μεγάλο υψόμετρο.

        Στη βλάχικη γλώσσα υπάρχει η λέξη ρέχα που είναι η ράχη βουνού - δάνειο από την ελληνική γλώσσα - μπορεί να σχετίζεται με τη λέξη ραχάς - ραχάδος (Ησύχιος, 5ος αιώνας), που συχνά χαρακτήριζε τοποθεσίες στον ελληνικό χώρο κατά τη ρωμαϊκή εποχή και σήμαινε “χωρίον σύνδενδρον και μετέωρον”, σύμφωνα με το λεξικό του Μέγα Φωτίου (9ος αιώνας) και ραχάδας είναι τα δενδρώδη χωρία. Άλλο ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τη βλάχικη προέλευση του τοπωνυμίου Αράχοβα είναι το αρχικό φωνήεν άλφα (Α), το οποίο είναι χαρακτηριστική προσθήκη της γλώσσας των Βλάχων στην αρχή των λέξεων που χρησιμοποιούνται δανικές από άλλες γλώσσες και ειδικότερα αυτές που αρχίζουν από «ρ». Αντίθετα αν υποτεθεί ότι η λέξη έχει προέλευση από τη σλάβικη λέξη орахов (oράχοβ) = καρυδένιος, δεν μπορεί λογικά να εξηγηθεί η εξαφάνιση του αρχικού γράμματος όμικρον (Ο) και στα δεκαέξι σχετικά τοπωνύμια, μια ανεξήγητη γλωσσική μεταβολή σε μια τόσο εκτεταμένη γεωγραφική έκταση. Ενώ παράλληλα όλα τα τοπωνύμια Orehovica στην Βαλκανική Χερσόνησο εξακολουθούν να υπάρχουν.

        Μάλιστα ο συγγραφέας εικάζει ότι η λάθος θεώρηση της προέλευσης της λέξης και η συσχέτισή του με τη λέξη καρυδιές και καρύδια, ξεκίνησε μάλλον από την Αράχοβα Οινούντος ή αλλιώς Αράχοβα η Μεγάλη του «Χρονικού του Μορέως», δηλαδή τις σημερινές Καρυές Λακωνίας, στην τοποθεσία της οποίας βρίσκονταν οι αρχαίες Καρυές. Οι ιστορικοί προσπάθησαν να συνδέσουν την ονομασία Αράχοβα με τις αρχαίες Καρυές, όμως οι έποικοι της περιοχής εκείνης της περιόδου ήταν πιθανό μη ελληνόφωνοι και λογικά αγνοούσαν τα τοπωνύμια της αρχαίας Λακωνίας.

        Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι το λογικό συμπέρασμα της μελέτης αυτής έρχεται να συνδεθεί με την ύπαρξη του οικισμού στις Καρυές Λακωνίας με την ονομασία "Ράχη", η οποία βρίσκεται μορφολογικά σε ράχη του βουνού.

        Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζονται αναλυτικά στο βιβλίο του κ. Στάθη Ασημάκη και είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για ιστορική μελέτη. Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

      • Πρόσκληση για τον Πρωτοχρονιάτικο χορό του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών (15.02.2016)
       • Ανακοινώθηκε η ημερομηνία του ετήσιου χορού του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών. Ο Πρωτοχρονιάτικος χορός θα γίνει στις 6 Μαρτίου 2016, ημέρα Κυριακή και ώρα 13.00, στην Αίθουσα εκδηλώσεων «ΕΛΙΖΑ». Παρακάτω ακολουθεί η ανακοίνωση-πρόσκληση του Συνδέσμου, καθώς και τα στοιχεία πρόσβασης στην αίθουσα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί ο χορός.

        Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

        Αγαπητοί συμπατριώτες και μέλη του Συνδέσμου μας

        Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών σας ευχόμαστε το νέο έτος 2016 να φέρει κάθε καλό σε εσάς, την οικογένειά σας, το αγαπημένο μας χωριό και σε όλους τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

        Με ευχαρίστηση σας ανακοινώνουμε ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας στις 6 Μαρτίου 2016, ημέρα Κυριακή και ώρα 13.00, στην Αίθουσα εκδηλώσεων "ΕΛΙΖΑ" που βρίσκεται στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης αρ. 511 (παράδρομος Ηλιούπολης) (στάση metro Ηλιούπολης), τηλ. 210 9914580 και 6948 582354.

        Η αίθουσα είναι εξ ίσου άνετη με την περυσινή, μοντέρνα, με ευχάριστη ατμόσφαιρα και άνετο χώρο στάθμευσης στον παράδρομο. Θα μας διασκεδάσει νεανικό συγκρότημα με ποικιλία μουσικών και χορευτικών ρυθμών.

        Θα προσφερθεί πλήρες γεύμα. Η τιμή του γεύματος είναι € 20 το άτομο και € 10 για παιδιά κάτω των 12 ετών με ελεύθερη κατανάλωση οίνου, μπύρας και αναψυκτικών. Σας περιμένουμε όλους οικογενειακώς και με τους φίλους σας.

        Η έγκαιρη δήλωση της συμμετοχής σας, όπως και η προσφορά οποιουδήποτε δώρου για την λαχειοφόρο αγορά μας θα συμβάλλει στα μέγιστα για την επιτυχία της εκδήλωσή μας. Σας ευχαριστούμε για την πρόθυμη συμμετοχή σας σε όλες τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου.

        Όλες μας οι προσπάθειες μαζί με την δική σας συμπαράσταση, σκοπό έχουν αποκλειστικά τη δημιουργική λειτουργία του Συνδέσμου προς όφελος του αγαπημένου μας χωριού.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε τις πληροφορίες και το χάρτη πρόσβασης στην Αίθουσα "Ελίζα".

      • Λύθηκε το μυστήριο της ταυτότητας των αγαλμάτων των Μουσών στις Καρυές (14.01.2016)
       • Μετά από σχετική έρευνα του πρώην Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Καρυών, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καρυών και Δασκάλου κ. Γεωργίου Διαμαντούρου, ταυτοποιήθηκαν οι μορφές που απεικονίζονται στα αγάλματα που κοσμούν τον κεντρικό δρόμο των Καρυών και αυτές είναι είναι η Θάλεια και η Ουρανία. Τα εν λόγω αγάλματα κοσμούσαν προπολεμικά την πλατεία Ομονοίας των Αθηνών και μετά την ανάπλασή της είτε μεταφέρθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Καρδίτσα, στην Αμοργό, στη Θήβα και στις Καρυές, είτε καταστράφηκαν. Οι Μούσες των Καρυών τοποθετήθηκαν με πρωτοβουλία του συμπατριώτη Επαμεινώνδα Καστανά.

        Στην είσοδο του οικισμού των Καρυών βρίσκεται το άγαλμα Μούσας Ουρανίας. Στην Ελληνική μυθολογία, η Ουρανία είναι μία από τις εννιά ιερές Μούσες του Ελικώνα, κόρη του Δία και της Μνημοσύνης. Θεωρούνταν ιδεατή ανθρωπόμορφη θεά, εφευρέτης και προστάτης της Αστρονομίας και της Αστρολογίας. Συνήθως απεικονίζεται φορώντας αστεροειδή στέφανο και εσθήτα κυανή, κρατώντας στο αριστερό χέρι παγκόσμια σφαίρα και στο δεξιό διαβήτη, που αποτελούν και τα «ιερά» σύμβολά της, όπως ακριβώς και το άγαλμα που κοσμεί τις Καρυές. Φέρεται ως μητέρα του Υμεναίου, από τον Διόνυσο, και του Λίνου από τον Απόλλωνα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν στην Ουρανία και μαντικές δυνάμεις. Κατοικία της ήταν ο ουράνιος θόλος, εξ ου και το όνομά της.

        Ακριβώς μετά τη γέφυρα του ποταμού Δειρού βρίσκεται τοποθετημένο το άγαλμα της Mούσας Θάλειας. Στην ελληνική μυθολογία, μία από τις εννέα Μούσες ήταν και η Θάλεια, κόρη της Μνημοσύνης και του Δία. Θεωρείται πλησιέστερη στην Τερψιχόρη. Ήταν προστάτιδα ιδεατή ανθρωπόμορφη θεότητα της ευπρεπούς και κόσμιας ευθυμίας.

        Παριστανόταν μόνο με τα σύμβολά της: αόρατη στα συμπόσια ως εμπνεύστρια των εύθυμων τραγουδιών, στα οποία τόνιζε το πνευματώδες κυρίως στοιχείο, βοηθούμενη από την «ιλαρότητα» (ευχαρίστηση) των «ευωχουμένων» (συνδαιτυμόνων). Έτσι ως θεότητα της «καλής διάθεσης» και της έναρξης του κεφιού αποχωρούσε μόλις άρχιζε ο θορυβώδης «κώμος». Επίσης, η Μούσα Θάλεια είχε υπό την προστασία της τη βουκολική ποίηση, δηλαδή τα αντίστοιχα σημερινά δημοτικά τραγούδια και αργότερα την κωμωδία. Γι΄ αυτό και παριστανόταν συνήθως με στέφανο κισσού στην κόμη, κρατώντας στο αριστερό χέρι προσωπείο (μάσκα) θεάτρου και στο αριστερό κοινή βακτηρία (ράβδο), με ελαφριά ένδυση και ενίοτε με τρίχινο χιτώνα. Το όνομά της προήλθε από το ρήμα θαλλέω - θαλλώ, που σημαίνει βλαστάνω άφθονα, ανθίζω πλούσια, ευδοκιμώ. Ρήμα που ήταν εύχρηστο μόνο στον Ενεστώτα και Παρατατικό χρόνο. Το ουσιαστικό θαλλός σήμαινε ο κάθε νέος κλώνος, κοινώς βλαστάρι.

      • Ευχές από τη δικτυακή πύλη karyes.gr (04.01.2016)
       • Η δικτυακή πύλη karyes.gr ευχαριστεί όλους όσους έστειλαν ευχές και με τη σειρά της εύχεται σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλή Χρόνια με Υγεία και Ελπίδα για όλο τον κόσμο!

        Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος δημοσιεύουμε τις ευχετήριες κάρτες που λάβαμε, είτε ως δικτυακή πύλη είτε ως εκπρόσωποι του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε τις ευχετήριες κάρτες σε μεγέθυνση.

      2015


      • Συμμετοχή της Μαρίας Ματάλα στην Έκθεση Ζωγραφικής-Γλυπτικής-Χαρακτικής που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ (15.12.2015)
       • Η κ. Μαρία Ματάλα με καταγωγή από τις Καρυές, Φιλόλογος, ζωγράφος, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) και κριτικός τέχνης, συμμετείχε στην Έκθεση Ζωγραφικής-Γλυπτικής-Χαρακτικής που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, από τις 4 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" του Δήμου Αθηναίων.

        Η κ. Μαρία Ματάλα συμμετείχε με το έργο της με τίτλο Η ΑΛΛΗ ΘΑΛΑΣΣΑ που πραγματεύεται τη προσφυγιά, ακρυλικό σε μουσαμά και έχει και διαστάσεις 210x150 εκατ. Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά το πρότυπο Μουσικό Κέντρο του Δήμου Πειραιά, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του Βασίλη Μαστοράκη. Παρευρέθηκαν, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι καλλιτέχνες, ο Δημήτρης Κολλάτος, σκηνοθέτης, η ηθοποιός Λ. Καφαντάρη, η πρόεδρος του ΕΤΕ, Εύα Μελά και η Αλέκα Ευαγγελινού, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα».

        Λίγα λόγια για την κ. Μαρία Ματάλα:

        Η Μαρία Αθανασίου Ματάλα, που ζει και εργάζεται στην Γλυφάδα, είναι κόρη του Αθανασίου Παρασκευά Ματάλα, ιατρού γυναικολόγου, οποίος ήταν ανιψιός και αναδεξιμιός του μεγάλου ευεργέτη, Αθανασίου Δ. Ματάλα. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ, Συγγραφέας, Ερευνήτρια και, Κριτικός Τέχνης. Αποφοίτησε από το Pierce College, σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία στο Deree College (1976-1977) και Γαλλική Λογοτεχνία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών (1980-1984). Είναι κάτοχος διπλώματος Ισπανικών Σπουδών (1985) και DEA στην Γαλλική και Συγκριτική Λογοτεχνία του 20ου αιώνα από το Πανεπιστήμιο της Picardie, Γαλλίας, (1987). Εργάστηκε στη Γενική Διοίκηση Πρεσβείας στην Αθήνα όπου κατείχε θέσεις ευθύνης (1986-2009). Παράλληλα με τις σπουδές της στη λογοτεχνία είχε καλή κριτική από τον Νικόλαο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, ο οποίος την έστειλε στο εργαστήρι ζωγραφικής του στον Θανάση Στεφόπουλου (1994-2004). Αργότερα σπούδασε στα εργαστήρια πολλών γνωστών ζωγράφων και αγιογράφων και τελευταία ήταν ακροάτρια στο Β΄ Εργαστήρι της ΑΣΚΤ με τον Γιώργο Λαζόγκα (2011-2012).

        Διατελεί πρόεδρος Λέσχης Lions και μέλος πολλών σωματείων και συλλόγων στην Ελλάδα και την Γαλλία. Εικαστικά έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη Κορίνθου, στο ACG ATHENS FOUNDATION, και σε πολλούς Έλληνες και Γάλλους συλλέκτες. Τιμήθηκε με το Πρώτο βραβείο εικαστικών Τεχνών στην ΚΗ Πανελλήνια Έκθεση Παρνασσού και το Βραβείο Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών.

        Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της κ. Μαρία Ματάλα μπορείτε να βρείτε στο mariamatala.blogspot.gr

        Kάντε κλικ για να προβάλετε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση.

      • Το ετήσιο κάλεσμα του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών στις Καρυές για τον εορτασμό του πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα (11.12.2015)
       • Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, ο Σύνδεσμος Απανταχού Καρυατών (Σ.Α.Κ.) διοργάνωσε μια χειμερινή εκδήλωση στις Καρυές, στις 29 Νοεμβρίου 2015, με την ευκαιρία του εορτασμού του πολιούχου του χωριού Αγίου Ανδρέα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της κοινότητας, ο οποίος είχε όμορφα οργανωθεί και στολιστεί με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο για τις ανάγκες της. Όσοι κάτοικοι και επισκέπτες βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στις Καρυές τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

        Στα πλαίσια της εκδήλωσης, τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου ευχαρίστησαν όλους τους συμπατριώτες οι οποίοι συμμετείχαν στη λαχειοφόρο αγορά που διοργάνωσε ο σύλλογος για τις ανάγκες αποκατάστασης του κτιρίου που θα στεγάσει το Λαογραφικό Κέντρο Καρυών, καθώς εκατοντάδες ήταν οι συμπατριώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό. Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε αυτόματα νικητής, μιας και ο αριθμός που κέρδισε το Λαϊκό Λαχείο της 24ης Νοεμβρίου δεν είχε πωληθεί, έγινε η κλήρωση του τυχερού λαχνού για τον ορισμό νέου τυχερού αριθμού. Τυχερός λαχνός αναδείχθηκε ο 28893 και κάτοχος και νικήτρια είναι η Γεωργία συζ. Δημητρίου Διαμαντούρου, κάτοικος Τορόντο Καναδά. Η τυχερή δήλωσε ότι προσφέρει στο Σύνδεσμο το ποσό των 200 δολ. Καναδά προς ενίσχυση των σκοπών του και τα μέλη του Δ.Σ. την ευχαριστούν δημοσίως για την προφορά της.

        Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

      • Ταινία-ντοκιμαντέρ του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού (21.11.2015)
       • Μία ταινία σε μορφή ντοκιμαντέρ ανάρτησε τον Νοέμβριο στο Διαδίκτυο ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, με τίτλο "Από Βορρά σε Νότο, σ' Ανατολή και Δύση". Στόχος του ντοκιμαντέρ αυτού είναι η προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και του υγροτόπου στο Μουστό, αλλά και της συνεπαγόμενης ανάγκης για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και των φυσικών αξιών της προστατευόμενης περιοχής. Η ταινία-ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου μισής ώρας, την οποία προλογίζει ο πρόεδρος του φορέα κ. Δημήτρης Μήλιος, παρουσιάζει το φυσικό αλλά και πολιτιστικό κάλλος της περιοχής.

      • Ετήσιο κάλεσμα του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών στις Καρυές για τον εορτασμό του πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα (11.11.2015)
       • Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών καλεί όλους τους συμπατριώτες στις Καρυές την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου του χωριού Αγίου Ανδρέα, στην εκδήλωση που θα λάβει μέρος στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Κτιρίου, αμέσως μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας. Θα προσφερθεί καφές και γλυκίσματα, ενώ θα γίνει και η καθιερωμένη ενημέρωση των συμπατριωτών και επισκεπτών από τους φορείς τους χωριού.

      • «Γιορτή της Γης», ένα τριήμερο οικολογικό και πολιτιστικό φεστιβάλ στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας (22.10.2015)
       • Τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις με την ονομασία «Γιορτή της Γης» διοργανώνει από τις 30 Οκτωβρίου ως την 1η Νοεμβρίου 2015, στον 'Αγιο Πέτρο της ορεινής Κυνουρίας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέων του χωριού.

        Πρόκειται για ένα οικολογικό και πολιτιστικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σκοπός του τριήμερου φεστιβάλ είναι, μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητές του, ντόπιοι κι επισκέπτες να έρθουν όλοι σε επαφή με την φύση, να ενημερωθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες, για τις σύγχρονες τάσεις στην καλλιέργεια της γης, να ακούσουν τις προτάσεις τους, να συζητήσουν μαζί τους και να πληροφορηθούν για τα υφιστάμενα προγράμματα χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα.

        Παράλληλα, έχει οργανωθεί και θα γίνει πεζοπορία διπλά στον Τάνο ποταμό, δοκιμή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στην πλατεία του χωριού, με ψήσιμο κάστανων, άφθονο τσίπουρο, κρασί, παραδοσιακά μαγειρευτά εδέσματα, κυνήγια και γλυκά του τόπου. Επίσης, η γιορτή περιλαμβάνει και γλέντι με παραδοσιακούς χορούς, ενώ θα γίνει και ενημέρωση για την βιοανάπτυξη και οικολογία στον Πάρνωνα.

        Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ» έχει ως εξής :

         Παρασκευή 30-10-15

         • 16:00 Έναρξη - παρουσίαση προγράμματος, χαιρετισμοί (αίθουσα Κοινότητας Αγ.Πέτρου).
         • 17:00 Ομιλία Βιοκαλλιεργητή, τρόπος, αποτελέσματα.
         • 19:00 Σελήνη, η σχέση της και η επίδρασή της στην βίο γεωργία. Εισηγητής: Μαρία Βασιλειάδη.

         Σάββατο 31-10-15

         • 10:00 Ενημερωτική Συνάντηση (αίθουσα Κοινότητας Αγ.Πέτρου).
         • 10:30 Τσάι, Ρίγανη: Καλλιέργεια και δυνατότητες. Εισηγητής: Δρ Νίκος Κατσένιος (Ερευνητής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.).
         • 11:30 Μελισσοκομία: Βασικές πρακτικές, προβλήματα, αξιοποίηση προϊόντων, μεταποίηση. Εισηγητής: Γιάννης Κατσένιος (Γεωπόνος APIVITA).
         • 15:00 Επίσκεψη σε βίο κτήμα.
         • 17:00 ΕΣΠΑ 2014-2020 Ενημέρωση νέων προγραμμάτων (ανοιχτή συζήτηση). Εισηγητής: Παναγιώτης Ευθυμιάδης (ομ. Καθηγητής Γεωπονικού Παν. Αθηνών – Οικονομολόγος).
         • 19:00 Ξεκινάει το γλέντι στην πλατεία του χωριού.

         Κυριακή 1-11-15

         • 10:00 Πεζοπορία (Περπατώντας διπλά στον ποταμό Τάνο): Πύργος Τρικαλίτη--βυθουλας Άννας - Γεφύρι Τάνου - επιστροφή στην πλατεία του χωριού.
         • 12:00-19:00 Γιορτή στην πλατεία, ψήσιμο κάστανων, άφθονο τσίπουρο και κρασί. Παραδοσιακά μαγειρευτά εδέσματα, κυνήγια και γλυκά του τόπου μας. Παραδοσιακοί χοροί από χορευτικό συγκρότημα.
         • 19:30 Ομιλία από διευθυντή δασών Λακωνίας: Βίο ανάπτυξη και οικολογία στον Πάρνωνα.
         • Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον κ. Νίκο Σακελλαράκη, πρόεδρο του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Νέων Αγίου Πέτρου Κυνουρίας (κιν.: 6945 428285 )
         Πηγές:
         www.zougla.gr
         www.arcadiaportal.gr
       • Η αρχαιολόγος κ. Λιάνα Σουβαλτζή «ξεναγεί» στα ιερά δέντρα της ιστορίας και αναλύει τον συμβολισμό τους στα «Αραχωβίτικα Καλύβια» (20.10.2015)
        • Μια όμορφη εκδήλωση διοργανώνεται από το ξενοδοχείο «Αραχωβίτικα Καλύβια», με καλεσμένη την αρχαιολόγο κ. Λιάνα Σουβαλτζή, το Σάββατο στις 24.10.2015, με επίκεντρο τα αξιοθέατα των Καρυών και τα αιωνόβια δέντρα που επιβιώνουν στα ιστορικά μέρη μας.

         Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκινά το Σάββατο πρωί στις 11.30π.μ. με πεζοπορία από το ξενοδοχείο Αραχωβίτικα Καλύβια προς τις Καρυές (από το μονοπάτι του ρέματος). Συνεχίζει με ξενάγηση και περιήγηση στο χωριό με αναφορά στα σημεία ενδιαφέροντός του (αιωνόβια πλατάνια Μενέλαου, Καρυάτιδες, Ρολόι, βρύση Σάκαλη, αρχιτεκτονικός προσδιορισμός) και επιστροφή το απόγευμα από την κυκλική διαδρομή, συνοδευόμενη από γευσιγνωσίες με καστανογεύσεις και νέους πειραματισμούς, συνοδεία τσίπουρου και καρυδιού. Το βράδυ η αρχαιολόγος κ. Λιάνα Σουβαλτζή θα παρουσιάσει τα ιερά Δέντρα και τους συμβολισμούς τους και η κουβέντα θα συνεχιστεί γύρω από το τζάκι, όπου θα μας λυθούν πολλές, αρχαιολογικές και μη, απορίες.

         Πηγή:
         ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ ΚΑΛΥΒΙΑ
       • Αφιέρωμα στην περίοδο ξύλευσης των Καρυών στο karyes.blogspot (12.10.2015)
        • Ένα όμορφο αφιέρωμα στην περίοδο υλοτομίας (ξύλευσης) των Καρυών τον Οκτώβριο δημοσιεύτηκε στο karyes.blogspot.gr αυτές τις μέρες, το οποίο διαχειρίζεται ο συμπατριώτης Πάνος Α. Ντάρμος από τη Μελβούρνη. Βρισκόμενος αυτές τις μέρες στις Καρυές, κατέγραψε με τη βιντεοκάμερά του στιγμιότυπα από τη φθινοπωρινή αυτή δραστηριότητα και περιέγραψε χαρακτηριστικά αυτής από το παρόν και το παρελθόν του χωριού. Στο κείμενο που ακολουθεί περιέχονται κείμενα και βίντεο από το αφιέρωμα του karyes.blogspot.gr.

         Η δραστηριότητα της ξύλευσης λαμβάνει χώρα κάθε τέτοια εποχή στο δάσος των Καρυών και κάθε οικογένεια στο χωριό έχει δικαίωμα σε ένα φορτίο ξυλείας για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο. Η ξυλεία αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για τις ανάγκες θέρμανσης και μαγειρέματος των νοικοκυριών με ξυλόσομπες ή τζάκια. Όσοι βρίσκονται στις Καρυές την περίοδο της ξύλευσης ακούν συνεχώς τον επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό ήχο των αλυσοπρίονων, του σκισίματος των κορμών και των οχημάτων ρυμούλκησης που μεταφέρουν τα φορτία ξυλείας από το δάσος στα σπίτια του χωριού.

         Σε παλαιότερες ημέρες κάθε νοικοκυριό στις Καρυές είχε το δικαίωμα να πάρει 10 φορτία μουλαριών ξυλείας. Ο ίδιος όγκος της ξυλείας λαμβάνεται σήμερα με κάθε δελτίο. Πριν από πέντε δεκαετίες δεν υπήρχαν δρόμοι κοντά στο δάσος των Καρυών και η πρόσβαση για τους ανθρώπους και τα μουλάρια ήταν πολύ δύσκολη. Την ίδια στιγμή που δεν είχαν την πολυτέλεια να χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα και κάθε δέντρο έπρεπε να κοπεί με τσεκούρι ή και μεγάλα χειροπριόνια. Παρομοίως, δεν είχαν την ευκολία της παράδοσης που είναι διαθέσιμη σήμερα. Τα δέντρα τα έκοβαν μέσα στο πυκνό δάσος, καθάριζαν τα κλαδιά τους επί τόπου, στη συνέχεια, έσυραν τους καθαρισμένους κορμούς με τα μουλάρια σε ξάστερο μέρος, όπου τα έκοβαν σε κατάλληλα μήκη που ήταν σε θέση να φορτωθούν στα μουλάρια ή τα γαϊδούρια και στη συνέχεια τα μετέφεραν στο χωριό και σε κάθε ένα από τα νοικοκυριά.

         Σήμερα τα διαθέσιμα μηχανοκίνητα εργαλεία και τα οχήματα καθιστούν τη διαδικασία πιο ξεκούραστη σε σχέση με τις παλαιότερες μέρες που περιγράφηκαν. Ωστόσο απαιτούνται πάλι δυνατοί άντρες για τη φόρτωση και διανομή των ξύλων στα νοικοκυριά. Τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ένα μέρος των διαδικασιών που γίνονται για την ξύλευση των Καρυών. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πάνο Ντάρμο για τη τόσο χρήσιμη δημοσίευση.

         Ξύλευση στο δάσος.
         Μεταφορά και παράδοση ξυλείας.
         Πηγή:
         karyes.blogspot.gr
       • Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των έργων στα κτίρια του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών (10.10.2015)
        • Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των παρεμβάσεων στο σύμπλεγμα των κτιρίων ιδιοκτησίας του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών. Τα κτίρια αυτά που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία των Καρυών φιλοδοξούν να αποτελέσουν την καρδιά της ιστορίας και του πολιτισμού των Καρυών ως το Λαογραφικό Κέντρο Καρυών.

         Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν την επισκευή του κτιρίου του «πρώην Αστυνομικού σταθμού» εξωτερικά και εσωτερικά, καθώς και την εκτέλεση εσωτερικών εργασιών που αφορούσαν τη λειτουργική ενοποίηση όλων των κτιρίων. Έτσι πλέον η εξωτερική εικόνα του ενός κτιρίου σχεδόν ολοκληρώθηκε, πλην της βαφής και του εξωτερικού φωτισμού, ενώ και εσωτερικά ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη σταδιακή παράδοση των ισόγειων χώρων προς χρήση.

         Τον Αύγουστο, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα καφενεία και στα εστιατόρια της πλατείας, διακόπηκαν προσωρινά οι εργασίες, αλλά με την είσοδο του Φθινοπώρου, έγινε η επανεκκίνηση των εργασιών, με σκοπό την ολοκλήρωση της εξωτερικής όψης του κτιρίου του πρώην αστυνομικού σταθμού. Ο επόμενος στόχος είναι η εκπόνηση της οριστικής μελέτης όλων των κτιρίων προκειμένου να καθορισθούν οι χρήσεις των χώρων, καθώς και οι μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές, κλιματιστικές κ.λπ. προδιαγραφές. Μετά την εκπόνηση της μελέτης αυτής, μπορούν να συνεχιστούν οι επισκευαστικές εργασίες σε όλα τα κτίρια.

         Για την ενίσχυση της συνέχισης επισκευής του κτιρίου και ολοκλήρωσης του έργου, οργανώθηκε λαχειοφόρος αγορά από τον Σύνδεσμο Απανταχού Καρυατών. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου αποφάσισε η τιμή του λαχνού να ορισθεί στο ποσό των 5€ και το έπαθλο να είναι το ποσό των 1.000 € ή ένα ταξίδι ισόποσης αξίας. Ο νικητής θα είναι αυτός που ο αριθμός του λαχνού του θα συμπίπτει με τα τέσσερα (4) τελευταία ψηφία του πρώτου τυχερού λαχνού της κλήρωσης του Λαϊκού Λαχείου της 24 Νοεμβρίου. Η ανταπόκριση των συμπατριωτών για οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας υπήρξε συγκινητική, τόσο με αυτόνομες οικονομικές προσφορές, όσο και με την ενεργή συμμετοχή τους στη Λαχειοφόρο αγορά, δίνοντας ελπίδα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου υλοποίησης του Λαογραφικού Κέντρου Κάρυων. Τα μέλη του Δ.Σ. θέλουν να ευχαριστήσουν δημόσια τους χορηγούς της λαχειοφόρου και συγκεκριμένα τους Σταύρο Μέρμηγκα, Νίκο Κουτσόγιωργα, Σωτήρη Κουτσόγιωργα και Μιχάλη Μπίνη, οι οποίοι προσέφεραν ο καθένας τους το ποσό των 200€.

       • Αποτελέσματα Βουλευτικών Εκλογών Σεπτεμβρίου 2015 στις Καρυές (21.09.2015)
        • Για ακόμα μια φορά και πριν ολοκληρωθεί ένας χρόνος κλήθηκαν οι Έλληνες ψηφοφόροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε Βουλευτικές Εκλογές. Οι εκλογές έγιναν με λίστα και όχι με σταυροδοσιά για τους βουλευτές και στη νομαρχιακή ενότητα Λακωνίας και επανεκλέγονται οι βουλευτές Σταύρος Αραχωβίτης (ΣΥΡΙΖΑ), Θανάσης Δαβάκης (ΝΔ) και Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

         Τέλος, σύμφωνα με τις αναρτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, τα αποτελέσματα των ψηφισάντων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καρυών στις τρέχουσες αλλά και στις προηγούμενες βουλετικές εκλογές, αυτά είναι τα ακόλουθα:

         • Εγγεγραμένοι: 1.414   -  Ψήφισαν: 417
         • Έγκυρα: 410   -  Άκυρα: 4   -   Λευκά: 3
         Κόμμα Ποσοστό %
         (Σεπτ. 2015)
         Ψήφοι
         (Σεπτ. 2015)
         Ποσοστό %
         (Ιαν. 2015)
         Ψήφοι
         (Ιαν. 2015)
         ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΣΥΡΙΖΑ 28,29 116 37,00 148
         ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 25,85 106 23,25 93
         Κ.Κ.Ε. - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 17,56 72 19,50 78
         ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΠΑΜ) 7,07 29
         ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΔΗΜ.ΑΡ.) 5,61 23
         Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή 5,12 21 5,00 20
         ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 3,66 15 3,50 14
         ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3,66 15
         ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α - Ε.Ε.Κ. 1,22 5
         Ανεξάρτητοι Ελληνες - Εθνική Πατριωτική Συμμαχία 0,49 2 2,00 8
         Δημιουργία, ξανά! Θάνος Τζήμερος 0,49 2
         ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 0,49 2 0,75 3
         Ένωση Κεντρώων 0,24 1
         ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, κοινωνία αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελλάδος 0,24 1

         Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών
       • Πρόσκληση από την Ειδική Επιτροπή Εκτέλεσης Καταπιστεύματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ» (12.08.2015)
        • Θα είναι μεγάλη τιμή για όλους μας να παραστείτε στην επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεσθεί το Σάββατο 22 Αυγούστου 2015 και ώρα 09: 30 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στις Καρυές Λακωνίας, εις μνήμη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Μ. ΚΕΡΧΟΥΛΑ, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο.

         Είναι σε όλους μας γνωστό ότι ο συμπατριώτης μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μ. ΚΕΡΧΟΥΛΑΣ (PETER M. KERHOULAS),κάτοικος Η.Π.Α., κατέλειπε εν ζωή ένα καταπίστευμα, με σκοπό την δημιουργία θέσεων εργασίας και άλλων υπηρεσιών υπέρ των κατοίκων του χωριού μας. Τούτο το όνειρο και επιθυμία του μεγάλου ευεργέτου και πατριώτη μας, βρίσκουν αυτόν τον καιρό το δρόμο της πραγμάτωσης με την δημιουργία ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 50 KW, με χρήση βιομάζας, εξασφαλίζοντας έτσι τους αναγκαίους πόρους για την εκπλήρωση των σκοπών που έθεσε ο ευεργέτης.

         Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν ενεργά με τη συνδρομή τους η Ιερά Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας ως εμπιστευματοδόχο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι Δημοτικές Αρχές, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους και όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας. Σας καλούμε λοιπόν να παραστείτε στην εκδήλωση μνήμης που αξίζει σε αυτόν τον σημαντικό αυτό άνθρωπο και ευεργέτη.

         Η Ειδική Εκτελεστική Επιτροπή
         Αιδεσιμότατος Ιερέας Καρυών κ. Ευστράτιος Σταθόπουλος
         Γεώργιος Διαμαντούρος
         Θεόδωρος Μεντής
         Ιωάννης Κουτσόγιωργας
         Δημήτριος Αρβανίτης
         Φίλιππος Πουλοκέφαλος
         Γεώργιος Τσιβιλής

       • Οι εκδηλώσεις του Ιουλίου στις Καρυές (03.08.2015)
        • Αν και το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει, ο Ιούλιος μας άφησε με αρκετές εκδηλώσεις, που ομόρφυναν τη διαμονή των κατοίκων και των επισκεπτών των Καρυών αυτή την περίοδο. Η αρχή έγινε την Παρασκευή 17 Ιουλίου με τη συναυλία αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που οργάνωσε το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική ορχήστρα Δήμου Σπάρτης, για να τιμήσει τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη. Η συναυλία έλαβε χώρα με φόντο το υπέροχα φωτισμένο κοινοτικό κτίριο και την κεντρική πλατεία πλημυρισμένη από τις μελωδίες του υπέροχου Έλληνα δημιουργού.

         Μια καινούρια εκδήλωση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο "Αρχοντικό του Πάρνωνα" το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουλίου . Σε συνεργασία με το Ωδείο Μελοποία της Σπάρτης πραγματοποιήθηκε ένα 2ήμερο Φεστιβάλ Ελληνικού και Ξένου Τραγουδιού. Η εκδήλωση τιμήθηκε από πολύ κόσμο και όλοι έδωσαν ραντεβού για την επόμενη χρονιά με παρόμοιες εκδηλώσεις.

         Στη συνέχεια το Σάββατο 25 Ιουλίου έγιναν τα εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας «Οι Καρυές του χθες και του σήμερα», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Απανταχού Καρυατών από κοινού με τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης. Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 23 Αυγούστου και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση διαβάστε εδώ. Την ίδια μέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών οργάνωσε Βραδιά-Αφιέρωμα στο μεγάλο δημιουργό Βασίλη Τσιτσάνη, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Για μια ακόμα βραδιά λοιπό η πλατεία των Καρυών γέμισε με κόσμο που διασκέδασε και ψυχαγωγήθηκε.

         Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

         Τέλος η κορύφωση των εκδηλώσεων του Ιουλίου έγινε την Κυριακή 26 και Δευτέρα 27 Ιουλίου, με τα ετήσια πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν από το πρωί όπου οι εκκλησίες γέμισαν κόσμο ανήμερα της γιορτής των Αγίων, έγινε τέλεση Θείας Λειτουργίας με αρτοκλασία και περιφορά των εικόνων στα προαύλια των Ιερών Ναών Αγίας Παρασκευής και Αγίου Ανδρέα αντίστοιχα. Το πρώτο βράδυ κάτοικοι και επισκέπτες γλέντησαν στην πλατεία Ράχης του κάτω χωριού με ζωντανή μουσική από τους Θοδωρή Τασούλα στο κλαρίνο, Σταύρο Καπετάνιο, Κυριάκο Στρίφα και Πάνο Αρδάμη στο τραγούδι. Την επόμενη μέρα ο διήμερος εορτασμός συνεχίστηκε το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία των Καρυών με τη ζωντανή μουσική να αναλαμβάνουν οι Κώστας Κόκκορης στο κλαρίνο, Γιώτα Κόκορη, Κυριάκος Στρίφας και Πάνος Αρδάμης στο τραγούδι. Την διοργάνωση και των δύο εκδηλώσεων ανέλαβε η Τοπική Κοινότητα Καρυών.

         Καθώς τα γεγονότα της επικαιρότητας στη χώρα μας ανάγκασαν πολλές εκδηλώσεις του Ιουλίου στη Λακωνία να ματαιωθούν, η προσέλευση του κόσμου και τα δυο βράδια ήταν μεγάλη, με πολλούς ομογενείς και νεολαία.

         Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

         Πηγές:
         Apela GR
         facebook
       • Πραγματοποιήθηκε η 75η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση στον Πάρνωνα (27.07.2015)
        • Το Σαββάτο 18 και την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015 έδωσαν ραντεβού οι ορειβατική σύλλογοι της Ελλάδας στον Πάρνωνα. Την διοργάνωση της 75ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συνάντησης ανέλαβε το Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης (Ε.Ο.Ο.Α.) και σχεδόν 500 ορειβάτες 33 συλλογικών αποστολών και μεμονωμένων συμμετοχών, κάθε ηλικίας και από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου, συγκεντρώθηκαν στον Πάρνωνα.

         Το Σάββατο βράδυ, αφού απόλαυσαν την υπέροχη φασολάδα του σεφ Κώστα Λαγανά, χόρεψαν και τραγούδησαν, ταξίδεψαν στον έναστρο ουρανό με την εκπληκτική "ουρανογραφία " του Ν. Τρεμούλη. Χαράματα της Κυριακής ξεκίνησαν οι πορείες προς την κορυφή και το οροπέδιο Κάμπος. Λόγω του δυνατού αέρα αντάλλαξαν χαιρετισμούς και έψαλαν τον εθνικό ύμνο σε μια πλαγιά του οροπεδίου με την ευχή "Πάντα ψηλά"!

         Ο Ε.Ο.Ο.Α. εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες σε όσους-ες βοήθησαν στη διοργάνωση και πραγματοποίηση της 75ης Π.Ο.Σ. και σε όλους-ες που τους τίμησαν με την παρουσία τους. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δημοσιεύθηκαν στο προφίλ του Ε.Ο.Ο.Α. σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

         Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

         Πηγή:
         ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ
       • Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Οι Καρυές του χθες και του σήμερα» (26.07.2015)
        • Το Σαββάτο 25 Ιουλίου 2015 η Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης μαζί με τον Σύλλογο των Απανταχού Καρυατών εγκαινίασαν την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Οι Καρυές του χθες και του σήμερα». Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε συνδυαστικά στην κεντρική πλατεία και στο εκθεσιακό χώρο του κοινοτικού κτιρίου, όπου και φιλοξενείται η έκθεση. Πλήθος κόσμου επισκέφτηκε το χώρο για να θαυμάσει τις φωτογραφίες που επιμελήθηκε η Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης.

         Η έκθεση περιλαμβάνει 30 υπέροχες φωτογραφίες, από τις οποίες οι 20 είναι από τα μέλη της Λέσχης και οι 10 παλαιές φωτογραφίες από κατοίκους των Καρυών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση φωτογραφίας διαβάστε σε προηγούμενη ανάρτηση: Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Οι Καρυές του χθες και του σήμερα».

         Η έκθεση θα κρατήσει έως τις 23 Αυγούστου στο κοινοτικό κτίριο των Καρύων στην κεντρική πλατεία, με είσοδο ελεύθερη. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Μπουγάδη Αλέξανδρου και δημοσιεύθηκαν στο infolakonia.blogspot.gr.

         Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

       • Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Οι Καρυές του χθες και του σήμερα» (23.07.2015)
        • Στις Καρυές συνεχίζει την πλούσια φετινή πολιτιστική της δράση η Λέσχη Φωτογραφίας της Σπάρτης με έκθεση φωτογραφίας και παράλληλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Απανταχού Καρυατών. Από 25 Ιουλίου έως και 23 Αυγούστου στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Καρυών θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οι Καρυές του χθες και του σήμερα».

         Η φωτογραφική έκθεση που αποτελείται από 30 φωτογραφίες μελών της Λέσχης αλλά και από ανέκδοτες φωτογραφίες ντοκουμέντα από τις Καρυές του 20ου αιώνα αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο αποτυπώνοντας την ζωή και την καθημερινότητα των Καρυών από την κατοχή μέχρι και σήμερα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 25 Ιουλίου και ώρα 21:00.

         Παράλληλα με την έκθεση στις 9 Αυγούστου στις 21:00 στην κεντρική πλατεία των Καρυών έχει προγραμματιστεί παρουσίαση από μέλη της ΛΕ.ΦΩ.Σ. και του Συνδέσμου των απανταχού Καρυατών με θέμα «Οι Καρυές στο πέρασμα του χρόνου», μια περιήγηση στους δρόμους και την ιστορία των Καρυών με όχημα τον χρόνο.

         Πληροφορίες για το ωράριο της έκθεσης στο τηλ. 6944784563 κ. Ρέπουλης

         Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και γίνονται με την οικονομική στήριξη του Συνδέσμου των απανταχού Καρυατών.

         Από το Δ.Σ. της ΛΕ.ΦΩ.Σ.

       • Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων στις Καρυές (23.07.2015/Αρχική ανάρτηση 22.06.2015)
        • Οι φορείς και οι επαγγελματίες των Καρυών προσπάθησαν για άλλη μια χρονιά να ετοιμάσουν ένα καλοκαίρι με αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους, τους παραθεριστές και τους επισκέπτες. Το πρόγραμμα έτσι, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, είναι το παρακάτω:

          • Παρασκευή 17 Ιουλίου ώρα 21:00, συναυλία αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, οργάνωση Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος & Φιλαρμονική ορχήστρα Δήμου Σπάρτης, για να τιμήσει τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.
          • Σάββατο & Κυριακή 18-19 Ιουλίου, 2ήμερο Φεστιβαλ Ελληνικού και Ξένου Τραγουδιού, στο "Αρχοντικό του Πάρνωνα".
          • Σάββατο 25 Ιουλίου, Εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας «Οι Καρυές του χθες και του σήμερα», οργάνωση Σύνδεσμος Απανταχού Καρυατών & Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης.
          • Σάββατο 25 Ιουλίου ώρα 21:00, 100 χρόνια Τσιτσάνης - Αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό, οργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών.
          • Κυριακή 26 Ιουλίου βράδυ, Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής στην Πλατεία Ράχης, οργάνωση Τοπική Κοινότητα Καρυών.
          • Δευτέρα 27 Ιουλίου βράδυ, Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα στην Κεντρική Πλατεία, οργάνωση Τοπική Κοινότητα Καρυών.
          • Παρασκευή 7 Αυγούστου ώρα 20:00, παιδική εκδήλωση με τίτλο «Το χωριό των Ινδιάνων» στην Κεντρική Πλατεία, συνδιοργάνωση Σύνδεσμος Απανταχού Καρυατών & Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών.
          • Σαββάτο 8 Αυγούστου απόγευμα, ετήσια δεξίωση του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών προς τιμή των ομογενών, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κοινοτικού Κτιρίου.
          • Κυριακή 9 Αυγούστου βράδυ ώρα 21:00, παρουσίαση «Οι Καρυές στο πέρασμα του χρόνου», στην κεντρική πλατεία, οργάνωση ΛΕ.ΦΩ.Σ. & Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών.
          • Παρασκευή 14 Αυγούστου βράδυ, ετήσιος θερινός χορός Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών στο άλσος Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής - Δημοτικού Σχολείου.

          Σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής διεξαγωγής των παραπάνω εκδηλώσεων, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

        • Αγώνας Υπεραπόστασης στο βουνό του Κρόνου (21.07.2015)
         • Μπορεί φέτος ο ημιμαραθώνιος του Πάρνωνα «Τα Καρυάτεια» να μην πραγματοποιήθηκε, όμως ο αγώνας υπεραπόστασης «ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ» πραγματοποιήθηκε κανονικά το Σάββατο 18 Ιουλίου 2015 και με επιτυχία για μια ακόμη χρονιά.

          Ο αγώνας υπεραπόστασης με αφετηρία και τερματισμό στον Αγ. Πέτρο Αρκαδίας, καλύπτει μια κυκλική απόσταση 70 χλμ. Πιο συγκεκριμένα, ο αγώνας ξεκίνησε από τον Αγ. Πέτρο και κατευθύνθηκε προς το καταφύγιο Πάρνωνα, περνώντας μέσα από τα χωριά Βαμβακού, Βαρβίτσα, Καρυές, Βούρβουρα και τερμάτισε πάλι στον Αγ. Πέτρο.

          Πρόκειται για μια καλή ευκαιρία για ένα τελευταίο προπονητικό τεστ, για τους δρομείς που θα τρέξουν στο Φειδιππίδειο Δρόμο ή στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ τον προσεχή Σεπτέμβρη και όχι μόνο, καθώς απευθύνεται σε όλους τους δρομείς που θέλουν να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα υπεραπόστασης 70χλμ.

          Πραγματοποιείται εξολοκλήρου σε μία περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, περνώντας μεταξύ άλλων κάτω από έλατα, πλατάνια και πεύκα, με συνέπεια οι δρομείς να τρέξουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής υπό σκιά.

          Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από την εκκίνηση όπως κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

          Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

          Πηγή:
          Arcadia Portal
        • Η συναυλία αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μική Θεοδωράκη και στις Καρυές (09.07.2015)
         • Ύστερα από τη Σπάρτη και το Σαϊνοπούλειο αμφιθέατρο, η συναυλία αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη έρχεται και στις Καρυές την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015 και ώρα 9:00 μ.μ. Η συναυλία γίνεται υπό την αιγίδα του Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Σπάρτης, στα πλαίσια του 28ου Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2015, για να τιμήσει τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη. Η συναυλία έχει είσοδο ελεύθερη.

          Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στα λαϊκά έργα του Μίκη Θεοδωράκη που δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να ανακαλύψει έναν από τους σημαντικότερους μουσουργούς στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ο οποίος άλλαξε την πορεία του Ελληνικού τραγουδιού με το συνθετικό του έργο και έδωσε ένα διαφορετικό ορίζοντα στην ελληνική μουσική, δημιουργώντας το «έντεχνο-λαϊκό» τραγούδι. Χρησιμοποίησε τις κλασσικές του σπουδές, εμπνεύστηκε από το παραδοσιακό τραγούδι και τους δρόμους του, αξιοποίησε την αγάπη του για την ποίηση και την αρχαία ελληνική γραμματεία, και δημιούργησε κάτι νέο, συνδυάζοντας πολλά στοιχεία από τον ελληνικό πολιτισμό. Εισήγαγε στοιχεία, όπως η λυρική ποίηση, ενώ μελοποίησε στίχους κορυφαίων λαϊκών στιχουργών, αλλά και αξεπέραστα ποιήματα των μεγαλύτερων ποιητών παγκοσμίως, τα οποία ανέδειξε με το δικό του τρόπο. Τα μελοποίησε εμποτίζοντάς τα με το δικό του συναίσθημα και το πάθος του, δημιουργώντας πρωτοφανή έργα στην παγκόσμια μουσική.

          Τραγούδια σταθμούς από τη μουσική διαδρομή του μεγάλου συνθέτη θα ερμηνεύσουν η Τζίνα Βελδέκη και ο Σπύρος Κουτσοβασίλης. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Σαράντος Κανελλάκος. Στη συναυλία, θα παρουσιαστούν γνωστά τραγούδια του Μίκη, όπως: Όμορφη πόλη., Μαργαρίτα Μαργαρώ, Απρίλη μου, Άσμα Ασμάτων, Γωνιά-γωνιά, Ο Αντώνης, της Δικαιοσύνης Ήλιε, Ένα το χελιδόνι, Όταν σφίγγουν το χέρι κ.α.

          Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:

          Kάντε κλικ για να προβάλετε σε μεγέθυνση τις σελίδες του προγράμματος.

          Πηγή:
          APELA GR
        • Τα Αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος 2015 στις Καρυές Λακωνίας (06.07.2015)
         • Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, κλήθηκαν οι πολίτες της Ελλάδας να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος σχετικά με τα μέτρα που επιβάλει το eurogroup και πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα για την εξασφάλιση δανεισμού και την αποπληρωμή του χρέους της χώρας. Τα αποτελέσματα Πανελλαδικά έδειξαν την επικράτηση του ΟΧΙ-ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ σε ποσοστό 61,31% σε αντίθεση με το ΝΑΙ-ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ που έλαβε 38,69%.

          Όσο για τα αποτελέσματα των ψηφισάντων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καρυών, σύμφωνα πάντα με τις αναρτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, αυτά είναι τα ακόλουθα:

          Ψήφισαν: 440   -  Ποσόστό Συμμετοχής: 31,05%

          Ερώτημα Ποσοστό %
          Όχι - Δεν Εγκρίνεται 62,25
          Ναι - Εγκρίνεται 37,75

          Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών
        • Συναυλία αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μική Θεοδωράκη (30.06.2015)
         • Το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και η Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Σπάρτης διοργανώνουν στα πλαίσια του 28ου Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2015 την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015 και ώρα 9:15 μ.μ, συναυλία αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Η συναυλία θα λάβει χώρα στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο με είσοδο ελεύθερη.

          Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:

          Kάντε κλικ για να προβάλετε σε μεγέθυνση τις σελίδες του προγράμματος.

        • Επιτυχής ολοκλήρωση ενημερωτικής Ημερίδας του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού για το φυσικό πλούτο της προστατευόμενης περιοχής στις Καρυές Λακωνίας (10.06.2015)
         • Η Ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου με απώτερο σκοπό την ενημέρωση του παγκόσμιου πληθυσμού γύρω από τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας και εστίασε στον φυσικό πλούτο της προστατευόμενης περιοχής, στην αξιοποίησή του και τις δυνατότητες της αειφορικής χρήσης του από τον τοπικό πληθυσμό μέσω εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

          Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δασών Π.Ε. Λακωνίας κ. Ηλίας Κοντάκος ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας κ. Παναγιώτης Καρράς εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τέλος ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυών κ. Γεώργιος Ντεβέκος. Η Ημερίδα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης κου. Δημήτρη Μήλιου. Στην συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες των εισηγητών, οι οποίοι εκλήθησαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης. Κατά σειρά παρουσίασής τους ήταν:

           • Ο κ. Γεώργιος Τρυφωνόπουλος, Phd Βιολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Προστασίας και Διαχείρισης του Φορέα Διαχείρισης με θέμα: «Ο φυσικός πλούτος της προστατευόμενης περιοχής – αειφορική χρήση και εκμετάλλευση αυτού».
           • Οι κ.κ. Κωνσταντίνος Καρύγιαννης, Προγραμματιστής, και Γεώργιος Μαγγίνας, συνιδρυτής εταιρίας Grek Gid, με θέμα: «Εναλλακτικός Τουρισμός στην Κυνουρία – Το παράδειγμα του Αναρριχητικού Πάρκου Λεωνιδίου».
           • Ο κ. Ηλίας Κοντάκος, Αναπληρωτής Διευθυντής Δασών Π.Ε. Λακωνίας με θέμα: «Φυσικός πλούτος – Διαχείριση και Προστασία δασικού συμπλέγματος Πάρνωνα».
           • Ο κ. Γεώργιος Πορτοκάλογλου, Αντιπρόεδρος Συλλόγου ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο (Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος) με θέμα: «Τα Σπήλαια ως Εναλλακτική Μορφή Τουρισμού».
           • Ο κ. Ελευθέριος Καλπουτζάκης, Γεωπόνος, Δρ. Φαρμακευτικής, με θέμα: «Η χλωριδική ποικιλότητα του Πάρνωνα – Δυνατότητες εκμετάλλευσής της».

           Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους και οι ομιλητές απάντησαν στα διάφορα ερωτήματά τους.

           Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υδροτοπου Μουστού ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες κατοίκους της περιοχής για την παρουσία τους και τις παρατηρήσεις τους πάνω στα θέματα που παρουσιάστηκαν, καθώς και τους ομιλητές με την συμβολή των οποίων ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Ημερίδα. Επίσης, ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καρυών Λακωνίας κ. Γεώργιο Ντεβέκο, για την ευγενική παραχώρηση αίθουσας της Τοπικής Κοινότητας, όπου και πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα.

           Οι εργασίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Πρόγραμμα για την Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας» του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού» του Άξονα Προτεραιότητας 9 «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας», του Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013».

           Πηγές:
           Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
           karyes.blogspot.gr
         • Ημερίδα Ενημέρωσης από τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού (03.06.2015)
          • Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού διοργανώνει το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, ενημερωτική ημερίδα με θέμα "Ο φυσικός πλούτος της Προστατευόμενης Περιοχής - Αειφορική χρήση και εκμετάλλευση αυτού". Η ημερίδα θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτιρίου Κοινότητας Καρυών, με ώρα έναρξης 9:30 π.μ. και ώρα λήξης στις 15:00.

           Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:

         • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3o Ράλλυ Sprint "Μολών Λαβέ" στον Πάρνωνα (25.05.2015)
          • Με επιτυχία διοργανώθηκε το 3ο Ράλλυ Sprint με την ονομασία "Μολών Λαβέ" 2015 της Λέσχης Αυτοκινήτου Σπάρτης, που προσμετράτε στο Κύπελλο χώματος. Τη διοργάνωση στήριξαν ο Δήμος Σπάρτης, μέσω του Αθλητικού Οργανισμού και του Ν.Π. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος και ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Καρυών. Νικητές αναδείχθηκαν οι Μπαντούνας Ιωάννης - Παναγιωτούνης Ηλίας με Mitsubishi Evo VI, με χρόνο 22:21.61, οι οποίοι κέρδισαν και τις τρεις (3) Ειδικές Διαδρομές του αγώνα. Δεύτεροι στη γενική κατάταξη οι Κλουβάτος Γιώργος - Βλαχογένης Ανδρέας με Mitsubishi Evo IX, με χρόνο 34.01 πίσω από τους πρώτους. Στην τρίτη θέση πλασαρίστηκαν οι Λαϊνόπουλος Στέλιος - Κολοτούρος Διονύσιος με Subaru Impreza GT και επιτυγχάνοντας χρόνο 6.64 πίσω από τους προπορευόμενους.

           Η Πανηγυρική Εκκίνηση του αγώνα δόθηκε το Σάββατο 23.5.2015 στην Πλατεία Σπάρτης, ενώ την επόμενη μέρα έγινε η διεξαγωγή του αγώνα στην ειδική διαδρομή των 10 χιλιομέτρων σε χωμάτινη δασική διαδρομή με εκκίνηση στον δρόμο Καρυών - Αγίου Πέτρου, στην περιοχή Ζυγός τερματισμό την Βαρβίτσα. Τα αποτελέσματα του αγώνα είναι: Γενική Κατάταξη και
           Κατάταξη Κατηγορίας F2.

           Πηγή αποτελεσμάτων:
           www.rallycar.gr
         • Στις 23 και 24 Μαΐου θα διεξαχθεί στον Πάρνωνα το Rally Sprint "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" 2015 (02.05.2015)
          • Η ομορφιά του Πάρνωνα, καθώς και οι καλοσυντηρημένες χωμάτινες και ασφάλτινες διαδρομές του βουνού, τείνουν να το καθιερώσουν ως το ιδανικό μέρος για την επιτυχή διεξαγωγή μηχανοκίνητων αγώνων. Μετά λοιπόν την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα Scramble μηχανών τον Απρίλιο, έρχεται ο Μάης για να λάβει χώρα για τρίτη φορά στην περιοχή το Rally Sprint της Λέσχης Αυτοκινήτου Σπάρτης (Λ.Α.Σ.) με την ονομασία "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ". Οι μαρτυρίες αλλά και οι δημοσιευμένες φωτογραφίες των προηγούμενων διοργανώσεων του συγκεκριμένου αγώνα αυτοκινήτων, υπόσχονται για ακόμα μια φορά σε όσους θεατές παραβρεθούν στον αγώνα, μια αξέχαστη εμπειρία.

           Η ειδική διαδρομή των 10 χιλιομέτρων του αγώνα σε χωμάτινη διαδρομή έχει εκκίνηση στον δρόμο Καρυών - Αγίου Πέτρου, στην περιοχή Ζυγός και ακολουθεί τη δασική διαδρομή που ενώνει την περιοχή αυτή με τη Βαρβίτσα όπου είναι και ο τερματισμός. Στη συνέχεια τα αυτοκίνητα διασχίζουν τον δρόμο Καρυών - Βαρβίτσας, διέρχονται από τις Καρυές, και συνεχίζουν στο δρόμο προς Άγιο Πέτρο, ώστε να ξαναφτάσουν στον σημείο εκκίνησης της ειδικής διαδρομής. Φέτος μάλιστα η Λ.Α.Σ. θα τιμήσει τους Άρη Σταθάκη, Άρη Βωβό και Στρατισίνο για την προσφορά τους στο άθλημα του Αυτοκινήτου. Η λίστα με τις οριστικές συμμετοχές στον αγώνα είναι εδώ.

           Ο παρακάτω χάρτης της Λέσχης Αυτοκινήτου Σπάρτης μπορεί να σας πληροφορήσει για τη διαδρομή και για τους δρόμους πρόσβασης των θεατών στον αγώνα.

           Kάντε κλικ για να προβάλετε το χάρτη της διαδρομής και των δρομών πρόσβασης των θεατών

           .

           Πηγή χάρτη:
           ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ @ Facebook
         • Δωρεάν σεμινάρια επιμόρφωσης από ΤΕΙ Πελοποννήσου, Παν. Πελοποννήσου και Παν. Πειραιώς (28.04.2015)
          • Το ΤΕΙ Πελοποννήσου, το Παν. Πελοποννήσου και το Παν. Πειραιώς διοργανώνουν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και έδρα την Τρίπολη, δωρεάν σεμινάρια επιμόρφωσης που απευθύνονται σε πτυχιούχους Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών τμημάτων θετικής κατεύθυνσης και ηλικίας 26-64 ετών.

           Παρέχεται επιλογή μεταξύ 3 κατευθύνσεων, με 9 μαθήματα και 100 ώρες παρακολούθησης (68 ώρες θεωρητική κατάρτιση + 32 ώρες εξειδικευμένη εργαστηριακή άσκηση) ανά κατεύθυνση:

           • Ευρυζωνικές Υποδομές (λειτουργία οπτικών και ασύρματων υποδομών δικτύων MAN),
           • Αγροπληροφορική (λειτουργία δικτύων συλλογής και αξιοποίησης μετεωρολογικής πληροφορίας στη γεωργική παραγωγή),
           • Ηλεκτρονικό Επιχειρείν (δημιουργία και λειτουργία e-shop και m-commerce για αγροτικά και παραδοσιακά προϊόντα).

           Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 2 κύκλους: Μαίου – Ιουνίου και Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015, κυρίως απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα και θα υπάρχει υποστήριξη της παρακολούθησης μέσω συστήματος τηλεκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αντιστοιχεί σε 10 πιστωτικές μονάδες ECTS. Υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος πραγματοποιείται στην ιστοσελίδα του έργου: www.pega-pelop.unipi.gr.

         • Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ταξί ως ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης του τουρισμού του τόπου (25.04.2015)
          • Του Δημήτρη Ασημακόπουλου

           Ένας νέος συμπατριώτης μας ξεκινάει δυναμικά την επαγγελματική του διαδρομή στις Καρυές, στηρίζοντας την ανάπτυξη του τόπου μας, μέσα από τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών που προσφέρει στους κατοίκους των χωριών του Πάρνωνα, στους επισκέπτες της περιοχής, αλλά και τους πολλούς ομογενείς συμπατριώτες μας.

           Ο Δημήτρης Ασημακόπουλος έχοντας 16 χρόνια εμπειρία και προϋπηρεσία ως επαγγελματίας οδηγός έχει αναπτύξει για τη φετινή τουριστική περίοδο ένα πλήρες πρόγραμμα προσφορών που αφορά σε όλα τα επιβατικά κοινά. Η βαθιά γνώση που έχει για την περιοχή, του επιτρέπει να προτείνει και να καλύπτει διαδρομές, περιηγήσεις και εξορμήσεις στα ιστορικά, τουριστικά και κοσμοπολίτικα σημεία του τόπου, μετατρέποντας τις υπηρεσίες ταξί σε μια νέα δύναμη ενίσχυσης του τουρισμού της περιοχής.

           Ο επαγγελματισμός του στη μεταφορά προσώπων, η υπευθυνότητα και η πολυετής εμπειρία του στην εξυπηρέτηση πελατών, αποτελεί εγγύηση για όλα τα επιβατικά κοινά, αλλά κυρίως για τους επισκέπτες ομογενείς συμπατριώτες μας. Σήμερα, υπηρεσίες όπως: διαδρομές από και προς το αεροδρόμιο, περιηγήσεις στις παραδοσιακές ομορφιές του τόπου, 24ώρη εξυπηρέτηση, διαθεσιμότητα όλες τις ημέρες του χρόνου και ένα σύγχρονα εξοπλισμένο όχημα μπορούν να κάνουν τη διαμονή και τη μετακίνηση των ομογενών μας στην ιδιαίτερη πατρίδα τους πιο ξεκούραστη και εύκολη από ποτέ!

            • Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 6974905588
            • E-mail: asimakopoulosdimitristaxi@gmail.com
            • Όχημα: Mercedes C270
            • Παροχές: Ασύρματο δίκτυο (wi fi), παιδικό κάθισμα, δυνατότητα μεταφοράς κατοικίδιων μέσα στο κλουβάκι μεταφοράς τους, δεκτές και πιστωτικές κάρτες (VISA, MASTERCARD ή AMERICAN EXPRESS).
            • Περισσότερες Πληροφορίες: www.taxikaryes.com
          • Ολοκλήρωση πρωταθλήματος με τη συμμετοχή του Α.Σ. «Ο Καρυάτης» (22.04.2015)
           • Ολοκληρώθηκαν οι αγώνες στον 1ο όμιλο του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Β΄ Κατηγορίας Λακωνίας, με τη συμμετοχή του Α.Σ. «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ». Ο Αθλητικός Σύλλογος των Καρυών που επέστρεψε φέτος μετά από την αποχή ενός έτους από το τοπικό πρωτάθλημα Λακωνίας, λόγω της έλλειψης νέων παιδιών, της μείωσης της χρηματοδότησης και της απουσίας φιλάθλων, δεν κατάφερε φέτος να διαγράψει σημαντική πορεία, όμως η νέα ομάδα απέκτησε σημαντικές εμπειρίες για την επόμενη χρονιά. Τα αποτελέσματα των αγώνων στις τελευταίες 6 αγωνιστικές είναι τα ακόλουθα:

            • 17η Αγωνιστική Κυριακή 01.03.2015 Αναγέννηση Σπάρτης-Α.Σ. Καρυάτης 4-0
            • 18η Αγωνιστική Σάββατο 07.03.2015 Α.Σ. Καρυατής-Υάκινθος Βαφείου 2-3
            • 19η Αγωνιστική Κυριακή 15.03.2015 Δόξα Ανωγείων-Α.Σ. Καρυατής 2-1
            • 20η Αγωνιστική Σάββατο 21.03.2015 Α.Σ. Καρυάτης-Σελλασιακός 0-2
            • 21η Αγωνιστική Κυριακή 29.03.2015 Α.Ο. Χρυσάφων-Α.Σ. Καρυάτης 3-1
            • 22η Αγωνιστική Σάββατο 04.04.2015 Α.Σ. Καρυάτης-Α.Ε. Λογκανίκου 1-3
            Πηγή:
            Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας
          • Ο αγώνας Scramble στις Καρυές ολοκληρώθηκε με επιτυχία (07.04.2015)
           • Όλα ήταν έτοιμα και με συνήγορο τον ήπιο καιρό ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 2ος αγώνας Scramble στις Καρυές. Στον αγώνα πρώτευσαν στην κατηγορία SCH o Κορδονούρης Παναγιώτης με Enduro 125 από τη ΦΙΛΜΑ, στην κατηγορία S1 ο Βούλγαρης Αθανάσιος με CRE 250 από τη ΦΙΛΜΑ, στην κατηγορία S2 ο Κυπραίος Γεώργιος με CRF 450 από την ΟΜΑΔΑ 65 ΛΦΣ, στην κατηγορία SEN o Ρουμελιώτης Μανώλης με CRF 250 από τον ΑΤΤΙΚΟ ΑΣΑΕΔ και στην κατηγορία SB ο Κόρκας Βασίλειος με CRF 250 από τον ΜΟΛΠ. Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα για όλες τις κατηγορίες εδώ.

            Επίσης δείτε σε βίντεο τη διαδρομή του αγώνα από κάμερα τοποθετημένη στο κράνος του αναβάτη Απόστολου Ζήση, καθώς και λήψη από ψηλά του αγώνα από το ApelaTV εδώ.

            Πηγή Φωτογραφιών:
            Alexandros Mpougadis - www.facebook.com/LakoniaGreece1
            Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε

          • Ευχές για το Άγιο Πάσχα και ο Συμβολισμός της Γιορτής (30.03.2015)
           • H μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει, φέρνοντας μαζί της το μήνυμα της Ανάστασης και της Ελπίδας στις ζωές των ανθρώπων. Το Πάσχα συμβολίζει για την Ορθόδοξη Πίστη τη μετάβαση από το σκότος και το θάνατο, στο φως και την Ανάσταση και συνοδεύεται από εκκλησιασμό με κατάνυξη και κόκκινα αβγά. Για την Ελληνική παράδοση συμβολίζει τον ερχομό της άνοιξης και σημαίνει μοσχοβολιστά τσουρέκια, παραδοσιακό οβελία και ευκαιρία απόδρασης στο χωριό με την οικογένειά μας, ζώντας ευχάριστες στιγμές. Αυτές την μέρες όλοι θυμόμαστε με κατάνυξη, όσοι τουλάχιστον συνηθίζουμε να περνάμε τις Άγιες μέρες αυτές στις Καρυές, τον ήχο την καμπάνας για το κάλεσμα της Θείας Λειτουργίας, το κελάιδισμα των πουλιών που σηματοδοτούν την άνοιξη, τη μυρωδιά την ημέρα από τα λουλούδια που δειλά δειλά ξεπροβάλουν στη φύση και τη νύχτα από τις ξυλόσομπες που καίνε ζεσταίνοντας τα σπιτικά.

            Ωστόσο το Πάσχα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανικής Ορθόδοξης Πίστης και σημαντική πηγή έμπνευσης και εσωτερικής ανάτασης για τον άνθρωπο. Η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχής σκέψης και περισυλλογής και συμβολίζει τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου, τα προσωπικά πάθη και τις ανθρώπινες αδυναμίες. Η Εβδομάδα των Παθών που καταλήγει στην Ανάσταση έχει ένα βαθύ ψυχολογικό νόημα, το πέρασμα από τα πάθη στη λύτρωση και τον εορτασμό της ανανέωσης και της ανάτασης. Κάθε άνθρωπος θα βιώσει με το δικό του τρόπο του τη μετάβαση αυτή και θα πορευτεί με την Πίστη του, ακολουθώντας τα βήματα του Κυρίου.

            Τέτοιες Άγιες μέρες, το μήνυμα της αγάπης, της πίστης και της ελπίδας αντηχεί σε όλο τον κόσμο. Με την ευκαιρία της Μεγάλης Εβδομάδας που ξεκινά σε λίγες μέρες και της Ανάστασης Κυρίου που πλησιάζει, η ιστοσελίδα karyes.gr σας εύχεται Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

          • Αποφάσεις που αφορούν την Τοπική Κοινότητα Καρυών (21.03.2015)
           • Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σπάρτης στις 11.02.2015, με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Αποστολάκο, συζητήθηκε η αγορά ενός ή περισσοτέρων οικοπέδων με σκοπό τη δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Από το πρακτικό της συνεδρίασης προέκυπτει ότι το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Βαλιώτη και ορίζει επιτροπή αποτελούμενη από τη δημοτική σύμβουλο κ. Μεντή Ελένη, με αναπληρωτή της το δημοτικό σύμβουλο Στρίφα Κυριάκο, και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καρυών κ. Ντεβέκο Γεώργιο, ώστε να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση της απόφασης. Συγκεκριμένα είναι υπεύθυνοι για την αγορά ενός ή περισσοτέρων οικοπέδων, εντός του οικισμού Καρυών και πλησίον της κεντρικής πλατείας των Καρυών, με σκοπό τη δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Τα ζητούμενα οικόπεδα θα πρέπει να βρίσκονται σε ακτίνα έως 300 μέτρων γύρω από την κεντρική πλατεία του χωριού, συνολικής εκτάσεως από 1.000 τ.μ έως 5.000 τ.μ.. Η απόφαση βρίσκεται αναρτημένη στο πρόγραμμα «Διαύγεια» εδώ.

            Επίσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κοινοποίησε στο Δασαρχείο Σπάρτης απόφασή της στις 22.12.2014, η οποία κηρύττει αναδασωτέα, με σκοπό την αποκατάσταση με φυσική αναγέννηση, Δημόσιας Δασικής 'Εκτασης εμβαδού 904 τ.μ. στη θέση «Σκούπα» της Τοπικής Κοινότητας Καρυών του Δήμου Σπάρτης. Η έκταση, η οποία καλυπτόταν με δασική βλάστηση από θάμνους αείφυλλων πλατύφυλλων (πουρνάρι) σε ποσοστό 25% και καταστράφηκε από πυρκαγιά, συνορεύει με άλλες δασικές εκτάσεις και στα δυτικά της με την Ε.Ο Σπάρτης-Τρίπολης. Η απόφαση βρίσκεται αναρτημένη στο πρόγραμμα «Διαύγεια» εδώ.

            Πηγές:
            karyes.blogspot.gr
            diavgeia.gov.gr
          • 2ος Αγώνας Scramble στις Καρυές (17.03.2015)
           • Στις 5 Απριλίου 2015, Κυριακή των Βαΐων, θα πραγματοποιηθεί στις Καρυές ο 2ος αγώνας Scramble του Πρωταθλήματος νοτίου Ελλάδας. Μετά την περσινή επιτυχημένη διοργάνωση στην ίδια διαδρομή του 3ου αγώνα του περιφερειακού πρωταθλήματος Νοτίου Ελλάδας, ο Αθλητικός Μοτοσυκλετικός Όμιλος Σπάρτης (Α.Μ.Ο.Σ.) δηλώνει έτοιμος για μια βελτιωμένη διοργάνωσης αγώνα στις Καρυές. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Πέρυσι το δοκιμάσαμε, φέτος το βελτιώσαμε κατά πολύ και είμαστε έτοιμοι! Φαρδιά πίστα, χώρος για προσπεράσεις και γεμάτος θέαμα!».

            Η επιλεγμένη διαδρομή διεξαγωγής του αγώνα είναι μήκους 4,5 χλμ και εξελίσσεται σε δάσος με καστανιές και καρυδιές, μερικά flat κομμάτια (δασικοί δρόμοι), μικρό πέρασμα από ποτάμι και αποτελείται από μεσαίας σκληρότητας έδαφος. Η διαδρομή θα είναι σηματοδοτημένη με κορδέλα και η εκκίνηση του αγώνα έχει οριστεί στις 11:00 π.μ..

            Η γραμματεία του αγώνα θα λειτουργεί από την 1η Απριλίου και για πληροφορίες που σχετίζονται με τον αγώνα μπορείτε να καλείται στο τηλέφωνο την Τζίνα Χίου στο τηλέφωνο 6955066889 ή τον Γεώργιο Λαβατσή στο τηλέφωνο 697324085, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επίσης να επικοινωνούν στο e-mail glavatsis@hotmail.com. Ο Α.Μ.Ο.Σ. υπό την αιγίδα της Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. προσκαλεί όλους για μια Κυριακή γεμάτη γκάζι, ανταγωνισμό αδρεναλίνη και μετά το πέρας του αγώνα στην πλατεία των Καρυών με rock ήχους, άφθονο κρασί και τοπικά εδέσματα κερασμένα!

            Πηγές:
            www.notospress.gr
            www.lakonikos.gr
          • Αποτελέσματα του Α.Σ. «Ο Καρυάτης» (20.02.2015)
           • Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Α.Σ. «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ», μετά από την αποχή του πέρυσι από το τοπικό πρωτάθλημα Λακωνίας, λόγω της έλλειψης νέων παιδιών, της μείωσης της χρηματοδότησης και της απουσίας φιλάθλων, επέστρεψε φέτος στον 1ο όμιλο του πρωταθλήματος Β΄ Κατηγορίας Λακωνίας, «μουδιασμένα» και χωρίς όμως να έχει διαγράψει σημαντική πορεία μέχρι στιγμής. Η νέα ομάδα, όμως που χτίζεται αποκτά εμπειρίες και ανδρώνεται για τις επόμενες χρονιές, ώστε να συνεχίσει με μεγαλύτερη δύναμη. Όσο για φέτος, απομένουν ακόμα 6 αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος και τα αποτελέσματα που έχει μέχρι στιγμής είναι τα ακόλουθα:

            • 1η Αγωνιστική Σάββατο 18.10.2014 Α.Σ. Καρυάτης-Α.Ο. Δαφνίου 0-3
            • 2η Αγωνιστική Σάββατο 25.10.2014 Πανκλαδιατικός-Α.Σ. Καρυατής 2-0
            • 3η Αγωνιστική Ρεπό
            • 4η Αγωνιστική Κυριακή 09.11.2014 Π.Α.Ο. Κοκκινόραχης-Α.Σ. Καρυάτης 1-0
            • 5η Αγωνιστική Κυριακή 16.11.2014 Α.Σ. Καρυτάτης-Ταΰγετος Παλαιοπαναγιάς 0-2
            • 6η Αγωνιστική Κυριακή 23.11.2014 Α.Σ. Καρυάτης-Αναγέννηση Σπάρτης 2-2
            • 7η Αγωνιστική Κυριακή 30.11.2014 Υάκινθος Βαφείου-Α.Σ. Καρυάτης 3-0
            • 8η Αγωνιστική Κυριακή 07.12.2014 Α.Σ. Καρυατής-Δόξα Ανωγείων 0-1
            • 9η Αγωνιστική Σάββατο 13.12.2014 Σελλασιακός - Α.Σ. Καρυατής 3-0
            • 10η Αγωνιστική Σάββατο 20.12.2014 Α.Σ. Καρυατής-Α.Ο. Χρυσάφων 2-3
            • 11η Αγωνιστική Σάββατο 03.01.2015 Α.Ε. Λογκανίκου-Α.Σ. Καρυατής 5-0
            • 12η Αγωνιστική Κυριακή 11.01.2015 Α.Ο. Δαφνίου-Α.Σ. Καρυατής 2-0
            • 13η Αγωνιστική Σάββατο 17.01.2015 Α.Σ. Καρυατής-Πανκλαδιατικός 1-3
            • 14η Αγωνιστική Ρεπό
            • 15η Αγωνιστική Κυριακή 08.02.2015 Α.Σ. Καρυατής-Π.Α.Ο. Κοκκινόραχης 1-5
            • 16η Αγωνιστική Κυριακή 15.02.2015 Ταΰγετος Παλαιοπαναγιάς-Α.Σ. Καρυατής 8-0
            Πηγή:
            Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας
          • Εντυπώσεις από την ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στην Αθήνα (19.02.2015)
           • Πρωτοφανής ήταν η προσέλευση κόσμου στην ετήσια εκδήλωση της κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στην Αθήνα, η οποία στέφθηκε ομολογουμένως με μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με αποτέλεσμα να φαίνεται μικρή η αίθουσα των 300 ατόμων του κέντρου το «Αρχοντικό της Φωτεινής», η οποία φιλοξένησε τους Καρυάτες και τους φίλους τους. Έντονο ήταν το κέφι και η χαρά του κόσμου από το αντάμωμα στην Αθήνα, με τους νέους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην εκδήλωση.

            Η εκδήλωση ήταν πολύ καλά οργανωμένη από τα μέλη του Συνδέσμου, η αίθουσα της εκδήλωσης είχε στολιστεί και η καθιερωμένη λαχειοφόρος αγορά μοίρασε πολλά και πλούσια δώρα στους παρευρισκομένους, τα οποία ήταν προσφορά των συμπατριωτών και των μελών του Δ.Σ.. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης γινόταν προβολή σε γιγαντοοθόνη όμορφων εικόνων από το χωριό, ενώ όλους τους καλεσμένους υποδέχονταν δύο όμορφες κοπέλες από το χωριό ντυμένες Καρυάτιδες, κερνώντας τους τσιπουράκι και γλυκό για το «Καλώς Όρισες». Παράλληλα τους καλεσμένους περίμενε ένα καλάθι με πληροφοριακό υλικό που περιελάμβανε το νέο τουριστικό χάρτη των Καρυών και άλλα έντυπα τα οποία προσέφερε ο Δήμος Σπάρτης. Τέλος, την εκδήλωση πλαισίωσε χορευτικό συγκρότημα, το οποίο με παραδοσιακούς χορούς κράτησε ζωντανό το κέφι μέχρι αργά το απόγευμα.

            Από τις Καρυές ήρθε και τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της, η δημοτική σύμβουλος του χωριού στο Δήμο Σπάρτης κ. Ελένη Μεντή, εκπροσωπώντας και το Δήμαρχο Σπαρτιατών. Επίσης, μήνυμα χαιρετισμού έστειλαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Μητροπολίτης Σπάρτης και Μονεμβασίας Ευστάθιος, καθώς και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυών κ. Γεώργιος Ντεβέκος. Την εκδήλωση επίσης τίμησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του «Συλλόγου των εν Αττικής Λακεδαιμονίων» κ. Καστάνης και η Γραμματέας της «Παλλακωνκής Συνομοσπονδίας» κ. Μουσταφέλλου.

          • Νέα χιονόπτωση στις Καρυές (10.02.2015)
           • Το αναμενόμενο κύμα κακοκαιρίας που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, έφτασε και στον Πάρνωνα, ρίχνοντας αρκετό χιόνι στις Καρυές για μια ακόμα φορά φέτος το χειμώνα. Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση στις 9 π.μ. της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, οι περισσότεροι δρόμοι του οδικού δικτύου της Λακωνίας έχουν διανοιχτεί και ο εκχιονισμός συνεχίζεται και στα υπόλοιπα σημεία.

            Ωστόσο, σύμφωνα με τα δελτία καιρού, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός θα συνεχιστεί για τις επόμενες τρεις μέρες και στη συνέχεια θα υπάρξει βελτίωση και άνοδος της θερμοκρασίας. Ειδικότερα το τοπικό οδικό δίκτυο στον Πάρνωνα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες μέρες λόγω του παγετού.

            Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι ενδεικτικές της νέας χιονόπτωσης στις Καρυές.

            Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε

          • Τριήμερο της αποκριάς στις Καρυές (09.02.2015)
           • Η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και η Καθαρά Δευτέρα ήταν πάντα για τους Καρυάτες ευκαιρία για γιορτή και διασκέδαση. Έτσι και φέτος όσοι έρθουν στις Καρυές μπορούν να απολαύσουν μαζί με τη διαμονή τους το αποκριάτικο κλίμα, είτε επισκεπτόμενοι την αποκριάτικη παρέλαση του Δήμου Σπάρτης, είτε συμμετέχοντας στο πάρτυ μασκέ που διοργανώνεται στο «Αρχοντικό του Πάρνωνα».

            Η αποκριάτικη παρέλαση στη Σπάρτη θα λάβει χώρα στις 22 Φεβρουαρίου 2015 και θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. με έναρξη από το Άγαλμα του Λεωνίδα και τερματισμό την Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης. Για δηλώσεις συμμετοχής στην παρέλαση μπορείτε να ανατρέξετε στην ανακοίνωση του Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης ΕΔΩ.

            Την ίδια μέρα, το βράδυ, διοργανώνεται στις Καρυές πάρτυ μασκέ από το «Αρχοντικό του Πάρνωνα» με ώρα έναρξης τις 10:00 μ.μ., με DJ τον Λεωνίδα Χονδρόπουλο και γενική είσοδο με ποτό τα 5 €. Για πληροφορίες σχετικά με το πάρτυ στο τηλέφωνο 6974192261 - Γιάννης Κουτσόγεωργας.

            Είμαστε σε εγρήγορση και σε συνεχή ενημέρωσή σας, σε περίπτωση που λάβουμε γνώση για νέες εκδηλώσεις του τριημέρου της Αποκριάς.

          • Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από το Σύνδεσμο των Απανταχού Καρυατών (01.02.2015)
           • Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών προσκαλεί όλους τους συμπατριώτες, οικογενειακώς και με τους φίλους τους, στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στις 8 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Κυριακή στις 13:00.

            Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων το «Αρχοντικό της Φωτεινής» η οποία διαθέτει άνετη, με ευχάριστη ατμόσφαιρα, αίθουσα και ευρύχωρο χώρο στάθμευσης. Βρίσκεται στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης αρ. 318 (παράδρομος) και Αγ. Βασιλείου στον Άγιο Δημήτριο (στάση μετρό Αγ. Δημητρίου), τηλ. 2109767670 και 6948 582354. Θα προσφερθεί πλήρες γεύμα με ζωντανή μουσική! Η τιμή του γεύματος είναι € 20 το άτομο, € 10 για φοιτητές και παιδιά κάτω των 12 ετών, με ελεύθερη κατανάλωση κρασιού και αναψυκτικών.

            Ο Σύνδεσμος έχει ετοιμάσει πολλές εκπλήξεις, δώρα για όλους και σας περιμένει να ανταμώσουμε και να διασκεδάσουμε!

            Πρόεδρος Ρέπουλης Μιχάλης 210 6211610
            Αντιπρόεδρος Πρεκεζέ Ανίτα 210 8076778
            Αντιπρόεδρος Μέρμηγκα Δήμητρα 210 6130078
            Γενικός Γραμματέας Κωνσταντόπουλος Χαράλαμπος 210 9963368
            Ταμίας Δημήτρουλας Κωνσταντίνος 210 5056648
            Δημόσιες Σχέσεις Λάτση Λευκοθέα 210 9316134
            Δημόσιες Σχέσεις Κοψιαύτη Ευαγγελία 6944 192316
            Μέλος Διαντζίκης Παναγιώτης 210 8002694
            Μέλος Τράκας Νικόλαος 210 8045967
          • Οι Βουλευτικές Εκλογές στη Δημοτική Ενότητα Καρυών (26.01.2015)
           • Οι Καρυές γέμισαν κόσμο την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015, λόγω των βουλευτικών εκλογών. Κάτοικοι και συμπατριώτες ετεροδημότες, που ήρθαν στο χωριό για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, γέμισαν τα καφενεία και τις ταβέρνες της πλατείας. Έστω και για λίγο το χωριό ζωντάνεψε με τους επισκέπτες του, καθώς τέτοια εποχή συνηθίζει να κυλά στους ήσυχους χειμωνιάτικους ρυθμούς του.

            Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στο νομό Λακωνίας, οι τρεις βουλευτικές έδρες κατανέμονται στα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΠΑ.ΣΟ.Κ. Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι του νομού Λακωνίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι οι Αθανάσιος Δαβάκης (9.559 ψήφοι) από την Ν.Δ., Σταύρος Αραχωβίτης (5.860 ψήφοι) απο το ΣΥΡΙΖΑ και Λεωνίδας Γρηγοράκος (5.218 ψήφοι) απο το ΠΑΣΟΚ. Όσο για τα αποτελέσματα των ψηφισάντων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καρυών, σύμφωνα πάντα με τις αναρτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, αυτά είναι τα ακόλουθα:

            • Εγγεγραμένοι: 1.430   -  Ψήφισαν: 412
            • Έγκυρα: 400   -  Άκυρα: 12   -   Λευκά: 0
            Κόμμα Ποσοστό % Ψήφοι
            ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΣΥΡΙΖΑ 37,00 148
            ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 23,25 93
            Κ.Κ.Ε. - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 19,50 78
            Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή 5,00 20
            ΠΑ.ΣΟ.Κ 3,75 15
            ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 3,50 14
            ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ 2,75 11
            Ανεξάρτητοι Ελληνες - Π.Καμμένος 2,00 8
            ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΛΑ.Ο.Σ.) 1,00 4
            ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 0,75 3
            Τελεία - Απόστολος Γκλέτσος 0,75 3
            ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή Μ.ΑΡ.Σ 0,50 2
            ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 0,25 1

            Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών
          • Τα νέα του Αθλητικού Συλλόγου «Ο Καρυάτης» (10.01.2015)
           • Του Θεόδωρου Μεντή

            Ο Α.Σ. «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ» είναι μια από τις λίγες ομάδες στην Λακωνία με συνεχή παρουσία στο Πρωτάθλημα τρείς δεκαετίες, από 1983 έως 2013. Για πρώτη φορά ανεστάλη προσωρινά η συμμετοχή στο πρωτάθλημα την περσινή περίοδο, 2013-14, για τι διαπιστώθηκε έλλειψη σε παίκτες (Καρυατόπουλα), αδυναμία αξιοπρεπούς συμμετοχής και παντελής απουσία φιλάθλων. Επιπλέον μειώθηκε και για πρώτη φορά η επιχορήγηση από το «Ίδρυμα Σκιούρη». Όμως παρά τις δυσκολίες η ομάδα επανήλθε στο πρωτάθλημα Β Κατηγορίας φέτος (2014-15) χρησιμοποιώντας το γήπεδο της Σελλασίας μέχρι να εκλείψουν οι λόγοι που αφορούν το ζήτημα των εγκαταστάσεων. Τα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι στιγμής ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ είναι:

            • 1η Αγωνιστική Σάββατο 18.10.2014 Καρυάτης-Δαφνί 0-3
            • 2η Αγωνιστική Σάββατο 25.10.2014 Κλαδάς-Καρυατής 2-0
            • 3η Αγωνιστική Ρεπό
            • 4η Αγωνιστική Κυριακή 09.11.2014 Κοκκινόραχη-Καρυάτης 1-0
            • 5η Αγωνιστική Κυριακή 16.11.2014 Καρυτάτης-Παλαιοπαναγιά 0-2
            • 6η Αγωνιστική Κυριακή 23.11.2014 Καρυάτης-Αναγέννηση 2-2
            • 7η Αγωνιστική Κυριακή 30.11.2014 Υάκινθος-Καρυάτης 3-0
            • 8η Αγωνιστική Κυριακή 07.12.2014 Καρυατής-Ανώγεια 0-1
          • Ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών (09.01.2015)
           • Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ματάλειου Καθιδρύματος στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών. Πρόεδρος της συνέλευσης εκλέχθηκε δια βοής ο κ. Νικόλαος Κουτσόγιωργας και στη συνέχεια ο πρόεδρος του απελθόντος Δ.Σ. κ. Μιχαήλ Ρέπουλης παρουσίασε την «Έκθεση Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου». Ακολούθησε η παρουσίαση του «Απολογισμού Εσόδων και Εξόδων» από τον Ταμία κ. Κωνσταντίνο Δημήτρουλα και η «Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής» από τον πρόεδρό της κ. Παρασκευά Ντούβλη. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την Απαλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου από πάση ευθύνη και ακολούθησε η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και η διενέργεια αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής.

            Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής, αποτελούμενη από τις κυρίες Ευαγγελία Καρδαρά, Δήμητρα Ρέπουλη-Κάκαρη και τον κύριο Εμμανουήλ Διαμαντάτο, έλαβαν και εκλέγονται:

            Για το Δ.Σ.
            ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:

            • Κωνσταντόπουλος Χαράλαμπος 52
            • Διαντζίκης Παναγιώτης 43
            • Πρεκεζέ Ανίτα 41
            • Τράκας Νικόλαος 40
            • Ρέπουλης Μιχαήλ 39
            • Μέρμηγκα Δήμητρα 39
            • Κοψιαύτη Ευαγγελία 33
            • Δημήτρουλας Κων/νος 32
            • Λάτση Λευκοθέα 26

            ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:

            • Τράκα Ελένη 23
            • Καρδαράς Βασίλειος 16

            Για την εξελεγκτική επιτροπή
            ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:

            • Διαντζίκη Μαρία 44
            • Μπίνης Μιχαήλ 43
            • Χριστόπουλος Παρασκευάς 40

            ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:

            • Παπασταύρου Δήμητρα 16
            • Δαλακούρας Παναγιώτης 7

            Στις 29.12.2014 συνεδρίασαν τα μέλη του νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου όπου και καθορίστηκε μετά από σχετική ψηφοφορία το νέο σχήμα:
            Πρόεδρος: Μιχαήλ Ρέπουλης,
            Α΄ Αντιπρόεδρος: Αννίτα Πρεκεζέ,
            Β΄ Αντιπρόεδρος: Δήμητρα Μέρμηγκα,
            Ταμίας: Κωνσταντίνος Δημήτρουλας,
            Μέλος-Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Λευκοθέα Λάτση,
            Μέλος-Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Ευαγγελία Κοψιαύτη,
            Μέλος: Παναγιώτης Διαντζίκης
            Μέλος: Νικόλαος Τράκας

          • Στολίστηκαν Λευκά οι Καρυές την Πρωτοχρονιά (08.01.2015)
           • Ο ερχομός του νέου χρόνου με την κακοκαιρία που έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα επιφύλαξε μια λευκή πρωτοχρονιά στους κατοίκους των Καρυών και των γύρω χωριών. Η χιονόπτωση ήταν αρκετή, ώστε να στρώσει με αρκετούς πόντους χιόνι το χωριό. Το θέαμα ήταν όμορφο και θυμηθήκαμε έστω και για λίγο τις διηγήσεις των παππούδων μας, που μας μιλούσαν για σκληρούς χειμώνες με πολύ χιόνι.

            Δυστυχώς, ο παγετός που ακολουθεί θα παγώσει το χιόνι, όπου αυτό δεν μαζεύτηκε ή δεν πρόλαβε να λιώσει και θα δυσκολέψει σίγουρα τη ζωή των κατοίκων για τις επόμενες μέρες. Όμως οι ντόπιοι είναι μαθημένοι και σίγουρα θα ανταπεξέλθουν των δυσκολιών του χειμώνα. Αξίζει όμως το χιόνι αυτό, που έπεσε και όποιο άλλο επακολουθήσει αυτό το χειμώνα, γιατί είναι σίγουρα ευεργετικό για να γεμίσουν με δροσερό νερό οι πηγές και τα ποτάμια που πηγάζουν από τον Πάρνωνα. Οι φωτογραφίες που συλλέξαμε από το διαδίκτυο είναι από μόνες τους μάρτυρες της χειμερινής ομορφιάς της φύσης.

            Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε

          2014


          • Ευχές από τον ιστότοπο Karyes.gr (22.12.2014)
           • Με την ευκαιρία των εορτών που πλησιάζουν ο ιστότοπος karyes.gr και ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2015 γεμάτο με Υγεία, Ελπίδα και Αγάπη!

            Με την ευκαιρία παραθέτουμε τις χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες που λάβαμε (κάνετε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε):

            Οι υπάλληλοι από τα Γενικά Αρχεία Κράτους - Νομού Λακωνίας μας έστειλαν μια πολύ όμορφη και γεμάτη νεοκλασική Ελλάδα χριστουγεννιάτικη κάρτα και τους ανταποδίδουμε με τις καλύτερες ευχές μας, ώστε να συνεχίσουν το ωραίο έργο που παρουσιάζουν κάθε χρόνο.

            Η βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου μας έστειλε τις ολόθερμες ευχές της για Υγεία και Δύναμη, Προσωπική και Οικογενειακή, και Πίστη ώστε το 2015 να είναι καλύτερη χρονιά για την Πατρίδα μας και για όλους μας, μαζί με μια όμορφη ζωγραφιστή κάρτα από τον Δημουλή.

            Ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης μας έστειλε με τέσσερεις λέξεις χίλιες ευχές, για Υγεία, Αγάπη, Ελπίδα και Ειρήνη, και το 2015 να χαρίσει σε όλους μια πορεία γεμάτη δημιουργία και αισιοδοξία.

            Επίσης ευχετήρια κάρτα λάβαμε από την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ)

            Τέλος Ν.Π Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης μας έστειλε μια όμορφη κάρτα με μορφή παρουσίασης, γεμάτη ευχές και εικόνες Χριστουγέννων.

            Εμείς, με τη σειράς μας, τους ευχαριστούμε για τις ευχές που μας έστειλαν με τις όμορφες χριστουγεννιάτικές ψηφιακές κάρτες τους, τους ευχόμαστε να συνεχίσουν με μεράκι και δύναμη το έργο που ο καθένας τους ξεχωριστά έχει αναλάβει, και στο νέο έτος 2015 που μας έρχεται να είναι περιστοιχισμένοι από υγεία, ομόνοια και ελπίδα.

          • Αποτίμηση Συμμετοχής των Καρυών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού "Greek Tourism Εxpo '14" (15.12.2014)
           • Τελικά οι Καρυές Λακωνίας συμμετέχοντας συλλογικά και ομαδικά στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Greek Tourism Εxpo '14», εξέπληξαν σε πολλούς τομείς τους παρευρισκόμενους στην έκθεση αυτή. Καταρχήν, ήταν η μοναδική εκπροσώπηση της Λακωνίας, την οποία κατά γενική ομολογία εκπροσώπησε επάξια. Επίσης το γεγονός της συλλογικής συμμετοχής των παραγωγών και επιχειρηματιών τουρισμού και εστίασης των Καρύων σε ένα περίπτερο, χωρίς τη βοήθεια και συμπαράσταση χορηγών και δημόσιων φορέων, ήταν για τους γνώστες παρόμοιων δραστηριοτήτων μια ευχάριστη έκπληξη, που δεν άφησε ασυγκίνητους τους επιχειρηματίες του τουρισμού που επισκέφτηκαν το περίπτερο των Καρυών στην έκθεση.

            Στόχος της δυναμικής παρουσίασης του χωριού στην έκθεση, που διοργάνωσε η LeaderExpo στο Metropolitan expo στις 5 - 7 Δεκεμβρίου 2014, δεν ήταν μόνο η προβολή και η προώθησή του στην τοπική και διεθνή αγορά, αλλά και η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τις πολυποίκιλες δραστηριότητες στο ορεινό τοπίο, την εξέλιξη και τη διατήρηση της ιστορίας, της παράδοσης και το κάλος του τόπου. Στην παρουσίαση του περιπτέρου, τα τοπικά προϊόντα συνδέθηκαν αρμονικά με τα εκθέματα και εναρμονίστηκαν πλήρως με την φυσική παραγωγή του Πάρνωνα, τα αξιοθέατα του χωριού και τις Καρυάτιδες. Το αποτέλεσμα της πρώτης επίσημης παρουσίας των Καρυών σε έκθεση τουρισμού, αποδείχθηκε πολύ θετικό και ελπιδοφόρο, με μάρτυρα το βιβλίο εντυπώσεων των επισκεπτών και οι πολλαπλές συναντήσεις με εμπορικούς και τουριστικούς διεθνείς αντιπροσώπους.

            Πηγή:
            www.apela.gr
          • Παρουσίαση Τουριστικού Χάρτη Καρυών (03.12.2014)
           • Μετά από πολύμηνο σχεδιασμό και συνεργασία μεταξύ των φορέων των Καρυών, ολοκληρώθηκε το έργο έκδοσης Τουριστικού Χάρτη των Καρυών Λακωνίας. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση της επισκεψιμότητας του χωριού από κόσμο που επιθυμεί να γνωρίσει τις ομορφιές και τα αξιοθέατα του χωρίου, έκανε επιτακτική την ανάγκη μιας τέτοιας κίνησης, ώστε να καταστεί ο οικισμός πιο φιλικός στους επισκέπτες και τα αξιοθέατα γνωστά και προσβάσιμα σε όλους.

            Η μία όψη του περιλαμβάνει την κάτοψη του οικισμού με αναφορά στα σημεία ενδιαφέροντος και η άλλη παρουσιάζει σε ένα χάρτη ολόκληρη την περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Καρυών, καθώς σε έναν ακόμη χάρτη τις ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές. Παράλληλα, υπάρχουν και στις δύο όψεις σχετικά κείμενα με ιστορικά στοιχεία για το χωριό, την περιγραφή των μνημείων του καθώς και των κυριότερων σημείων ενδιαφέροντος με φωτογραφίες.

            Ο πολυτελής χάρτης, την επιμέλεια του οποίου ανέλαβε ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών, συγχρηματοδοτήθηκε τόσο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών, όσο και από τον Αθλητικό Σύλλογο «Ο Καρυάτης». Επίσης, αρκετοί ήταν και οι επαγγελματίες, κυρίως του χωριού μας, οι οποίοι μέσω διαφημιστικής καταχώρισης συνέβαλαν στην υλοποίησή του.

          • Με μεγάλη συμμετοχή στις Καρυές ο εορτασμός του πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα (02.12.2014)
           • Ο Ναός του Απόστολου Ανδρέα γέμισε από κόσμο που παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Σπάρτης και Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος.

            Μετά το πέρας της, ακολούθησε η ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος, η οποία είχε στολιστεί χριστουγεννιάτικα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Γεωργίου Ντεβέκου. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο, προσφέρθηκαν καφές και πλούσια γλυκίσματα, ενώ έγιναν και οι καθιερωμένες ενημερώσεις των παρευρισκομένων από τους φορείς τους χωριού.
            Φωτογραφίες της εκδήλωσης μπορείτε να δείτε εδώ.

            Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Ρέπουλης καλωσόρισε τον Δήμαρχο Σπαρτιατών κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, τους βουλευτές του Νομού μας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου και κ. Αθανάσιο Δαβάκη, καθώς και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Καρρά οι οποίοι και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

            Παράλληλα, παρουσιάστηκε από τον Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Χάρη Κωνσταντόπουλο και μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους ο νέος τουριστικός Χάρτης Καρυών, ο οποίος επίσης συγχρηματοδοτήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών και τον Αθλητικό Σύλλογο «Ο Καρυάτης». Η άψογη εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη και έντονη παρουσία του κόσμου, συνοδεύτηκε και από ξενάγηση στα τουριστικά σημεία του χωριο, Mνημείο Καρυάτιδων, Υπεραιωνόβια Πλατάνια Μενελάου, Άλσος Κοινοτικού Ωρολογίου, καθώς και από γεύμα που παρέθεσε ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών προς τιμήν των επίσημων καλεσμένων.

          • Οι Καρυές Λακωνίας συμμετέχουν στη διεθνή έκθεση "GREEK TOURISM EXPO '14" (05.11.2014)
           • Οι Καρυές Λακωνίας επιδιώκουν να ξεπεράσουν τα σύνορα της Ελλάδας στον τουρισμό συμμετέχοντας στη διεθνή έκθεση "GREEK TOURISM EXPO '14" που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ως τις 7 Δεκεμβρίου 2014 στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα. Η έκθεση απευθύνεται στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του εξωτερικού ώστε να ανακαλύψουν την όμορφη Ελλάδα, την υπέροχη χώρα του πολιτισμού, του ήλιου και της θάλασσας, να γνωρίσουν την μεγάλη αγκαλιά της Ελληνικής φιλοξενίας, να γευθούν τα προϊόντα και τις γεύσεις της Ελληνικής κουζίνας και να συμμετέχουν στην ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού. Η έκθεση θα παρουσιάσει όλες τις μορφές κλασσικού και εναλλακτικού τουρισμού σε μια γιορτή για τον Ελληνικό Τουρισμό με το σύνθημα: Come to meet the Greeks !!! Παράλληλα με την έκθεση θα λάβει χώρα και το Διεθνές Συνέδριο "Ο Ελληνικός Τουρισμός στη νέα εποχή".

            Οι επαγγελματίες και οι Σύλλογοι του χωριού κινητοποιήθηκαν και έτσι το χωριό θα συμμετέχει με δικό του περίπτερο. Καλούνται λοιπόν όλοι οι συμπατριώτες μας να το επισκεφτούν μαζί με φίλους τους για να τους γνωρίσουν τις όμορφες Καρυές Λακωνίας μας και να απολαύσουν τα τοπικά προϊόντα.

          • Εκδήλωση με θέμα «Αθανάσιος Ματάλας: Από την Αράχοβα Λακωνίας στην Ανατολική Ρωμυλία (1836-1922)» (02.11.2014)
           • Τα Γενικά Αρχεία Κράτους (Γ.Α.Κ.)-Αρχεία Νομού Λακωνίας και το Καθίδρυμα Αθανασίου Ματάλα του Λακεδαιμονίου διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Αθανάσιος Ματάλας: Από την Αράχοβα Λακωνίας στην Ανατολική Ρωμυλία (1836-1922)». Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Δρ. Πέπη Γαβαλά, Ιστορικός-Αρχειονόμος και προϊσταμένη των Γ.Α.Κ.-Αρχείων Νομού Λακωνίας. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από έκθεση αρχειακού υλικού που επιμελήθηκαν οι Μιχάλης Σόβολος, Αρχειονόμος, και Μαρία Στελλάκου, Εκπαιδευτικός.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 7.00 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων Καθιδρύματος Ματάλα, Χάμιλτον 6Δ Αθήνα, 10434 , Τηλ. 2108218160.

            Ο Αθανάσιος Ματάλας υπήρξε ένας άνθρωπός με φωτεινό μυαλό και πλούσια αισθήματα, στη διάρκεια της ζωής του προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες τόσο στο Ελληνικό κράτος όσο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αποτελώντας έναν από τους μεγάλους ευεργέτες του χωριού.

          • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Rally Sprint "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" (20.10.2014)
           • Με τη συμμετοχή 39 πληρωμάτων, με πολύ θέαμα και πολλούς θεατές, ολοκληρώθηκε το Rally Sprint "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" που διοργάνωσε η Λέσχη Αυτοκινήτου Σπάρτης σε μια φανταστική διαδρομή μέσα στον Πάρνωνα. Ο αγώνας διεξήχθη στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2014. Το πρόγραμμα του αγώνα περιλάμβανε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, 15:00-18:00, τον τεχνικό έλεγχο στη Ford Γεωργακόπουλος στο 4ο χιλιόμετρο Σπάρτης Γυθείου, και στις 20:30 έγινε η πανηγυρική εκκίνηση στην πλατεία Σπάρτης.

            Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στης 10:30 το πρωί ξεκίνησε ο αγώνας με αφετηρία των ειδικών διαδρομών τη Βαρβίτσα και τερματισμό στις Καρυές, όπου έγινε στην κεντρική πλατεία και η απονομή των επάθλων στους νικητές. Πρώτοι ήρθαν οι Γιάννης και Βαγγέλης Άκρατος με Mitsubishi EVO, οι οποίοι πρώτευσαν σε όλες τις κατηγορίες. Στον αγώνα παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος κ. Δημήτριος Μιχελακάκης.

            Τα αποτελέσματα του αγώνα εδώ.

            Πηγές:
            www.politiaradio.gr
            www.omae-epa.gr
            www.racing-news.gr
            www.isports.gr
          • Κάλεσμα του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών για τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Ανδρέα (03.10.2014)
           • Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών καλεί όλους τους συμπατριώτες στις Καρυές την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου του χωριού Αγίου Ανδρέα, στην εκδήλωση που θα λάβει μέρος στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος, αμέσως μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας. Θα προσφερθεί καφές και γλυκίσματα, ενώ θα γίνει και η καθιερωμένη ενημέρωση των συμπατριωτών και επισκεπτών από τους φορείς τους χωριού.

          • Έτοιμες οι μελέτες για το Λαογραφικό Κέντρο του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στις Καρυές (22.09.2014)
           • Μετά από συστηματικές προσπάθειες του Δ.Σ. του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την ανακατασκευή του κτιρίου ιδιοκτησίας του Σ.Α.Κ. στην κεντρική πλατεία Καρυών. Τα μέλη του Δ.Σ. αισθανόμενα την υποχρέωση απέναντι σε όλους τους συμπατριώτες που επί σειρά ετών προσέφεραν σημαντικά ποσά για την αγορά του κτιρίου, προχώρησαν με προσοχή στην προετοιμασία αυτής της μελέτης.

            Πρώτον, προχώρησαν στην αποξήλωση της επιφάνειας του κτιρίου προκειμένου αυτή να αποκαλυφθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβεβαιωθεί το γεγονός ότι το κτίριο αυτό εξ΄ αρχής είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ως «νεοκλασικό», δηλαδή με σοβά και ειδικές περίτεχνες προμετωπίδες γύρω από την σκεπή και τα παράθυρα και όχι ως πέτρινο που σοβατίστηκε σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως σχεδόν όλα υπόλοιπα τα κτίρια του χωριού. Ως εκ τούτου δεν προκρίθηκε η ιδέα της «αποκάλυψης» και διατήρησης της πέτρινης επιφανείας, αφενός λόγω της ποιότητας της και αφετέρου για να μην αλλοιωθεί ο αρχικός χαρακτήρας του κτιρίου.

            Δεύτερον, προχώρησαν στην ανακατασκευή της σκεπής του κτιρίου, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της υγρασίας.

            Πλέον οι μελέτες προκρίνουν τη δημιουργία μουσείου οίνου και δοκιμαστήριου στο υπόγειο, παραδοσιακού καφενείου και εμπορικού καταστήματος στο ισόγειο, και αίθουσα εκθεμάτων στον όροφο. Επιπλέον, στα δύο εφαπτόμενα κτίρια σχεδιάζεται:

            • στο πρώην σιδηρουργείο, η δημιουργία στο ισόγειο ενός πολυχώρου που θα λειτουργεί ως αίθουσα διαλέξεων-προβολών και γενικότερα πολλαπλών εκδηλώσεων και στον όροφο αναγνωστήριο και
            • στο πρώην κτίριο του αστυνομικού σταθμού, στο ισόγειο να είναι η είσοδος της έκθεσης με πρατήριο αναμνηστικών και στον όροφο τα γραφεία του Σ.Α.Κ.
            Κατόψεις σχεδίου ορόφων Λαογραφικού Κέντρου Καρυών

            Όλα τα παραπάνω θα ενώνονται μεταξύ τους και με ανελκυστήρα, ενώ θα υπάρχουν και τουαλέτες (και για Α.Μ.Ε.Α.). Με απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου, πλήρες αντίγραφο της μελέτης θα αποσταλεί σε όλους τους φορείς και τους συλλόγους των συμπατριωτών.

          • Απολογισμός Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων (10.09.2014)
           • Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την άψογη διοργάνωση από τον Α.Σ. «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ» του 2ου Ημιμαραθωνίου Πάρνωνα «Τα Καρυάτεια» στις 21 Ιουνίου προς τιμήν του ευεργέτη Γ. Θ. Σκιούρη, με την συμμετοχή 500 δρομέων. Ο αγώνας φέτος περιλάμβανε πλην του ημιμαραθωνίου, το «Δρόμο των Μουσών» (6.000 μέτρων), τον «Παιδικό Αγώνα» (2.000 μέτρων), καθώς και την «Περιπατητική βόλτα» 10.000 μέτρων στη διαδρομή των 3 αγώνων.

            Επίσης, να σημειωθεί ότι στις 19 Ιουλίου πέρασε από τα χωριό μας ο αγώνας υπεραποστάσεων 70χλμ. «ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ» (με αφετηρία και τερματισμό τον Άγιο Πέτρο).

            Στις 26 και 27 Ιουλίου όπως κάθε χρόνο διοργανώθηκαν από το Τοπικό Συμβούλιο Καρυών τα ετήσια πανηγύρια του χωριού, στην Πλατεία της Ράχης και στην Κεντρική Πλατεία (Αγίου Ανδρέα) αντίστοιχα, με τη γνωστή επιτυχία.

            Στις 2 Αυγούστου διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος από τον Σ.Α.Κ., τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τη Λέσχης Ανάγνωσης «Ο Καρυοθραύστης», παιδική γιορτή και έκθεση ζωγραφικής στην κεντρική πλατεία με θέμα το καρύδι. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε το απόγευμα με την «ΠΑΡΑΜΥΘΟΥ» και με μουσικό πάρτυ που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Όλα τα παιδιά που βρίσκονταν στο χωριό διασκεδάσαν με την καρδιά τους και ζητήσαν η εκδήλωση αυτή να καθιερωθεί κάθε χρόνο.
            Φωτογραφίες της παιδικής γιορτής μπορείτε να δείτε εδώ.

            Την Κυριακή 3 Αυγούστου διοργανώθηκε η ετήσια εκδήλωση του Σ.Α.Κ. προς τιμή των ομογενών και των επισκεπτών του χωριού στο χώρο εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος. Ο πρόεδρος κος Ρέπουλης και τα μέλη του Δ.Σ. καλωσόρισαν όλους και ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες του Συνδέσμου και κυρίως για την ολοκλήρωση της μελέτης για το κτίριο του Σ.Α.Κ. στην Κεντρική Πλατεία Καρυών. Στην εκδήλωση παρέστησαν το σύνολο των φορέων του χωριού, το απερχόμενο και το νεοεκλεγέν Τοπικό Συμβούλιο, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Αθλητικού Συλλόγου, του Πολιτιστικού Συλλόγου, του Συλλόγου Αιμοδοσίας, της Λέσχης Ανάγνωσης «ο Καρυοθραύστης», του Εκκλησιαστικού συλλόγου, το Ιδρύματος Σκιούρη, καθώς και της νεοσύστατης Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας της «Διαθήκης Κερχουλά», οι οποίοι με την σειρά τους πήραν τον λόγο και ενημέρωσαν για τις δραστηριότητές τους. Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ ωραία συγκέντρωση στην οποία όσοι συμμετείχαν ενημερώθηκαν ουσιαστικά για το σύνολο των θεμάτων του χωριού.
            Φωτογραφίες της εκδήλωσης μπορείτε να δείτε εδώ.

            Στις 4 Αυγούστου στην κεντρική Πλατεία διοργανώθηκε μια μικρή μουσική εκδήλωση με ζωντανή ορχήστρα από την Βαμβακού προσφορά του τοπικού πολιτιστικού συνδέσμου «ΝΕΑ ΖΩΗ».

            Στις 8 Αυγούστου επίσης στην Κεντρική Πλατεία δόθηκε για τους μικρούς, αλλά και μεγάλους φίλους παράσταση «θεάτρου σκιών» - Καραγκιόζη προσφορά του Δήμου Σπάρτης.
            Φωτογραφίες της εκδήλωσης μπορείτε να δείτε εδώ.

            Στις 10 Αυγούστου στο προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγία), κάτω από τους πλάτανους του Μενελάου διοργανώθηκε για τέταρτη φορά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών το γνωστό πλέον σε ολόκληρη τη Λακωνία και την Αρκαδία «ΠΑΡΤΥ» που φέτος είχε τον τίτλο Party Allios. Πραγματικά άψογη εκδήλωση με DJ προσέλκ,υσε όπως κάθε χρόνο εκατοντάδες κό.σμο που χόρεψε μέχρι το πρωί.

            Στις 12 Αυγούστου στην κατάμεστη από κόσμο ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Σ.Α.Κ. μια πραγματικά σπάνια, για τα δεδομένα της ελληνικής επαρχίας, πολιτιστική εκδήλωση. Πρόκειται για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του συμπατριώτη συγγραφέα-δημοσιογράφου και ποιητή κ. Ιατρόπουλου με τίτλο «ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ», η οποία συνοδεύτηκε από μια παρουσίαση του διαχρονικού του έργου με προβολή ντοκιμαντέρ, καθώς και από την ερμηνεία από μια ομάδα μουσικών γνωστών τραγουδιών του.

            Στις 14 Αυγούστου, στην αγροτουριστική μονάδα τα Tα Αραχωβίτικα Καλύβια, διοργανώθηκε μουσική βραδιά με τίτλο «4 όργανα, 4 φωνές» με σημαντική επιτυχία, αφού η προσέλευση του κόσμου (κατοίκων και επισκεπτών) ήταν μεγάλη. Παράλληλα από 26/7 ως 25/8 στην ίδια αγροτουριστική μονάδα φιλοξενήθηκε η έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Πετρίδη.

            Στις 15 Αυγούστου τελέστηκε όπως κάθε χρόνο στον Ι.Ν. της Κοίμησης της Θεοτόκου η θεία λειτουργία παρουσία όλου του χωριού και των επισκεπτών. Στην λειτουργία χοροστάτησε και ο επίσκοπος Ατλάντα ΗΠΑ Αλέξιος, ενώ διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο και λαχειοφόρος αγορά με τα έσοδα να πηγαίνουν στην ενίσχυση της ενορίας των Καρυών.

            Το Σαββάτο 16 Αυγούστου έλαβε χώρα ο ετήσιος θερινός χορός του Σ.Α.Κ. στο πανέμορφο άλσος της Αγίας Παρασκευής. Με ζωντανή ορχήστρα που τραγούδησε λαϊκορεμπέτικα και τραγούδια από τον παλιό Ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια με D.J. τον Λεωνίδα Χονδρόπουλο. Να σημειωθεί ότι διοργανώθηκε και λαχειοφόρος αγορά με πολλά και πλούσια δώρα με τα έσοδα να πηγαίνουν στην ενίσχυση του Συνδέσμου.

            Την Κυριακή 17 Αυγούστου στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο Γεώργιο Τσιβιλή και τα μέλη του Δ.Σ. της νεοσυσταθείσας «Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΕΡΧΟΥΛΑ», ενημέρωση αφενός για την εταιρεία (σκοπός και τρόπος λειτουργίας, καταστατικό) και αφετέρου για την σχεδιαζόμενη επένδυση κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιόμαζας. Σύμφωνα με αυτά που ανακοινώθηκαν, η πορεία του σχεδιασμού του έργου είναι σε καλό δρόμο και υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του.

            Τέλος οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στις 31 Αυγούστου με την προβολή στην Κεντρική Πλατεία της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη με τίτλο "Η Μικρά Αγγλία", βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη. Η προβολή ήταν ελεύθερη για το κοινό.

          • Ολοκληρώθηκε το Έργο Ψηφιοποίησης της Εφημερίδας «Καρυές» (01.07.2014)
           • Η Εφημερίδα "Καρυές, Η Αράχοβα Λακωνίας και τα χωριά του τ. Δήμου Οινούντος" ξεκίνησε να εκδίδεται τον Οκτώβριο του 1986 και συνέχισε αδιάκοπτα για 24 χρόνια, ως το Μάιο του 2010, όπου και σταμάτησε η έκδοση της με το 99ο φύλλο. Η έκδοσή της ξεκίνησε ως μηνιαία, για να μετατραπεί σε διμηνιαία και μετέπειτα τριμηνιαία, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης περισσότερης ύλης.

            Αποτέλεσε το προσωπικό όραμα και μεράκι της κ. Αννίτας Γκλέκα-Πρεκεζέ, η οποία μετά από πολύ σκέψη αποφάσισε τότε την έκδοση μιας τοπικής εφημερίδας. Ο στόχος αυτής της εφημερίδας ήταν η ενημέρωση των κατοίκων του χωριού και των πατριωτών, που βρίσκονταν στο εξωτερικό, για τα τρέχοντα πολιτιστικά και κοινωνικά νέα του τόπου, εμπλουτίζοντας παράλληλα την ύλη της με θέματα ιστορίας, λαογραφίας και πολιτισμού, τόσο των Καρυών (Αράχοβας) Λακωνίας, όσο της ευρύτερης πριοχής και των γύρω χωριών.

            Η κ. Γκλέκα-Πρεκεζέ κατάφερνε με κόπο, αλλά πάντα με το γνωστό της μεράκι, να συλλέγει τα νέα του χωρίου, κρατώντας παράλληλα τα περιεχόμενα της εφημερίδας μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αν και η εφημερίδα ήταν ως επί τω πλείστον συνδρομητική, ώστε να καλύψει τα πολυδάπανα έξοδα εκτύπωσής της, η απήχηση της έφτασε και στις 5 ηπείρους, χάρη στη δίψα των μεταναστών πατριωτών για νέα της πατρίδας και του τόπου καταγωγής τους

            Η ψηφιοποίηση του αρχείου της Εφημερίδας "Καρυές" ήταν ιδέα που συνέλαβαν από κοινού τα αδέρφια Χάρης και Μάρτζη Κωνσταντόπουλοι, όταν κατά την προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον εμπλουτισμό του δικτυακού τόπου των Καρυών Λακωνίας (www.karyes.gr), μελέτησαν το καλοδιατηρημένο αρχείο με τα φύλλα της Εφημερίδας "Καρυές" που τηρούσε η μητέρα τους, Καίτη Κωνσταντοπούλου-Καρδαρά.

            Στόχος της ψηφιοποίησης, κατά την άποψή τους, ήταν η κατ' αρχή διατήρηση του αρχείου στο χρόνο, καθώς λόγω του ευαίσθητου υλικού του χαρτιού, ήδη είχαν παρατηρήσει τη φθορά των ετών στο τηρούμενο αρχείο τους. Επιπροσθέτως, επιθυμία τους ήταν η μετέπειτα διαθεσιμότητα των αξιόλογων περιεχομένων της εφημερίδας σε ακόμα ευρύτερο κοινό μέσω του διαδικτύου, καθώς η εφημερίδα όταν εκδιδόταν ήταν συνδρομητική και πολλοί συμπατριώτες αλλά και οι νεότερες γενιές δεν είχαν πρόσβαση στην πλούσια αυτή πηγή πληροφοριών, για τον τόπο των Καρυών και των γύρω χωριών.

            Η ιδέα έτυχε θερμής υποδοχής από τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Α.Κ. και η κ. Αννίτα Γκλέκα-Πρεκεζέ αποδέχθηκε την πρόταση ψηφιοποίησης της εφημερίδας της, συμβάλλοντας παράλληλα στον έλεγχο πληρότητας και συμπλήρωσης του προαναφερόμενου έντυπου αρχείου της εφημερίδας.

            Το έργο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2014 και αναρτήθηκε μέσω του www.karyes.gr στο διαδίκτυο ως ξεχωριστός κόμβος πληροφοριών, με την ονομασία Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδας "Καρυές, Η Αράχοβα Λακωνίας και τα χωριά του τ. Δήμου Οινούντος", ώστε να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

          • Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Ημιμαραθώνιος Πάρνωνα "Τα Καρυτάτεια" (28.06.2014)
           • Με πολύ μεγάλη επιτυχία – μεγαλύτερη από όση αναμενόταν - πραγματοποιήθηκε ο 2ος Ημιμαραθώνιος Πάρνωνα – Τα Καρυάτεια και οι παράλληλοι αγώνες 6χλμ.-Δρόμος των Μουσών, και αγώνας 2χλμ. για παιδιά.

            Περίπου στην αφετηρία στήθηκαν 500 δρομείς περίπου – 270 στον Ημιμαραθώνιο, 80 στον αγώνα των 6χλμ. "Δρόμος των Μουσών", 100 περίπου παιδιά στον αγώνα των 2χλμ. και 50 περιπατητές. Από νωρίς η πανέμορφη πλατεία των Καρυών γέμισε με εκατοντάδες δρομείς, καθώς είχαν έρθει οργανωμένα 5 πούλμαν δρομικών συλλόγων – του ΣΔΥ Ελευσίνας, του ΣΔΥ Αθηνών, του ΣΔΥ Μεσσηνίας, του Τελμησσού Νέας Μάκρης και φυσικά του Α.Π.Σ. Απόλλων Δυτ. Αττικής. Πρώτοι από τους άνδρες στον Ημιμαραθώνιο βγήκε ο συνήθης ύποπτος Τανούς Αμπντάλα του Εθνικού Γ.Σ. με 1.14.19 (κάνοντας ρεκόρ διαδρομής), μετά ακολούθησε ο Γιάννης Χαμόδρακας του Μεσσηνιακού με 1.18.17 και 3ος ο Βλάσσης Καραβασίλης του Τελμησσού Νέας Μάκρης με 1.19.05.

            Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Μάτα Κλείσαρη του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Αργολίδας με 1.35.42, δεύτερη η Αναστασία Δεβετζή – Ανεξάρτητη και 3η η Αντιγόνη Θεοδώρου και αυτή ανεξάρτητη. Στον αγώνα των 6χλμ. ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ, 1ος ανακηρύχτηκε ο Ιωάννης Πασχάλης του Ολυμπιακού και 1η η Ζουριδάκη Ζέτα, ανεξάρτητη.

            Μετά τον αγώνα και τις απονομές η διοργάνωση είχε τη χαρά να περιποιηθεί με την παροιμιώδη λακωνική φιλοξενία τους αθλητές και τους συνοδούς τους με γλέντι που στήθηκε στην πλατεία του χωριού με d.j. που κράτησε αμείωτο το κέφι ως τα ξημερώματα.

            Πολλοί ήταν οι φορείς που συνέβαλαν και εργάστηκαν αδιάκοπα για να απολαύσουν οι συνάδελφοι-δρομείς το τελικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα στο στήσιμο του αγώνα πρωτοστάτησε ο Αθλητικός Σύλλογος Καρυών «Ο Καρυάτης», ο Ο.Ν.Α. Σπάρτης – από τους βασικούς χορηγούς του αγώνα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών, η Τράπεζα Αίματος Καρυών, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καρυών, ο ιστότοπος www.karyes.gr, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Σπάρτης, ο Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης, το Σώμα Οδηγισμού Σπάρτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασσαρά και τέλος ο σύλλογος δρομέων Α.Π.Σ. Απόλλων Δυτ. Αττικής που είχε την τεχνική υποστήριξη του αγώνα.

            Για αναλυτικά τα αποτελέσματα, το δελτίο τύπου, φωτογραφικό υλικό και βίντεο του 2ου Ημιμαραθωνίου "Τα Καρυάτεια", επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του αθλητικού γεγονότος.