Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


03.08.2016

Ρεκόρ στο αστρονομικό ραντεβού στον Πάρνωνα

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασε η συμμετοχή στη 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής 29-31 Ιουλίου 2016, στο όρος Πάρνωνας, φυσικό σύνορο των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρότι οι αιτήσεις συμμετοχής που είχαν υποβληθεί ανήλθαν στις 600, στο πανέμορφο βουνό έδωσαν το «παρών» πάνω από 800 άτομα! Πρόκειται για το σπάνιας ομορφιάς Ελατόδασος, σε ύψος 1.450 μέτρων, όπου -πέραν ορισμένων εξαιρέσεων- δίνουν κάθε χρόνο... ραντεβού οι λάτρεις των πλανητών, του ηλίου, των αστρικών σμηνών, των νεφελωμάτων και των γαλαξιών! Ο λόγος που το επιλέγουν είναι ότι αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μέρη με μηδενική φωτορύπανση (φαινόμενο που κορυφώνεται πέριξ των αστικών κέντρων και εμποδίζει την αστροπαρατήρηση), αλλά και με αξεπέραστο φυσικό κάλλος.

Οπως κάθε άλλη χρονιά έτσι και φέτος οι μικροί και οι μεγάλοι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από πλήθος τηλεσκοπίων τον νυχτερινό ουρανό, να κάνουν πεζοπορία, ορειβασία, να μετέχουν σε σεμινάρια, να παρακολουθήσουν ομιλίες, ακόμη και να κατασκευάσουν νεροπυραύλους!

Να σημειωθεί ότι τη διοργάνωση ανέλαβε η Αστρονομική Ενωσης Σπάρτης, με τον πολυπράγμονα πρόεδρό της Παναγιώτη Κατσίχτη, με συνδιοργανωτές το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης και τον πολιτιστικό σύλλογο Βαμβακούς «Νέα Ζωή», και αρωγούς πολλούς ακόμη συλλόγους ερασιτεχνών αστρονόμων από την Πάτρα (ΩΡΙΩΝ), την Αθήνα και τη βόρεια Ελλάδα.

Πηγή:
www.dimokratianews.gr