Καρυές Παυσανίας

2018

2017

2016

2015

2014

Αρχείο 2018

(7 Δημοσιεύσεις)

Κάντε κλίκ στους Τίτλους Ειδήσεων για την Προβολή των Άρθρων.


 • «Πάσχα στο χωριό των παραμυθιών» στη Βαμβακού Λακωνίας (01.04.2018)
  •  

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Πρόσκληση στις πασχαλινές εκδηλώσεις

   Με συναξαρικά παραμύθια και την παράσταση Καραγκιόζη «Του φτωχού τ' αρνί» από το θίασο σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη» αρχίζουν το Μεγάλο Σάββατο οι εκδηλώσεις της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού στη Βαμβακού Λακωνίας. Το πρόγραμμα αρχίζει από τις 11 το πρωί και θα συνεχίζεται κάθε μέρα μέχρι τις 6 το απόγευμα.

   Από την Κυριακή του Πάσχα αρχίζουν και παραμυθοξεναγήσεις σε όλη την έκταση του χωριού ενώ θα συνεχίζονται οι αφηγήσεις ελληνικών παραμυθιών και οι παραστάσεις Καραγκιόζη μέχρι την Τετάρτη 11 Απριλίου.

   Το στέκι του Καραγκιόζη θα είναι ανοιχτό κάθε μέρα μέχρι τις 8 το βράδυ και μικροί και μεγάλοι θα μυούνται στην τέχνη του θεάτρου σκιών.

   Την Πέμπτη 12/4 και την Παρασκευή 13/4 θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο γραφής και αφήγησης παραμυθιού για παιδιά και ενήλικες από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

   Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα συνεχιστούν τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Η Βαμβακού».

   Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας του δήμου Σπάρτης και την υποστήριξη του Συνδέσμου Απανταχού Βαμβακιτών.

   Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις στο «χωριό των παραμυθιών» είναι δωρεάν.

   Στόχος των όλων προσπαθειών μας είναι να δημιουργηθεί στη Βαμβακού το Παγκόσμιο Κέντρο Μύθων και Παραμυθιών.

   Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού «Η Βαμβακού»
   Tηλ: 6983642825, 6976491598>
   Facebook: academy.vamvakou
   Web: www.pf-academy.gr
   Εmail: pf.academy@yahoo.com

 • Η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στις Καρυές (30.03.2018)
  • Ο εορτασμός της 25 Μαρτίου ολοκληρώθηκε στις Καρυές με την καθιερωμένη δοξολογία και κατάθεση στεφάνων υπέρ των πεσόντων ηρώων. Όπως είναι πλέον το έθιμο, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Καρυών απάγγειλαν τα ποιήματά τους ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές μέσα στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα.

   Ακολουθούν φωτογραφίες από τον εορτασμό που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε

 • Ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών(07.03.2018)
  • Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου του 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ματαλείου Καθιδρύματος στις 11 το πρωϊ πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Παρόντα ήταν 52 ταμειακά εντάξει μέλη.

   Πρόεδρος της Συνέλευσης εκλέχθηκε δια βοής ο κ. Τράκας Νικόλαος του Βασιλείου και Γραμματέας της Συνέλευσης η κ. Δήμητρα Ρέπουλη του Ιωάννη. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του απερχομένου Δ.Σ. κ. Μιχάλης Ρέπουλης παρουσίασε την «Έκθεση Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου».  Ακολούθησε η παρουσίαση του «Απολογισμού Εσόδων και Εξόδων» από τον Ταμία κ. Κωνσταντίνο Δημήτρουλα και η «Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής» από τον πρόεδρό της κ. Μιχάλη Μπίνη.

   Με την ολοκλήρωση των παραπάνω, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη και ακολούθησε η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και η διενέργεια αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής.

   Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής, αποτελουμένη  από τον πρόεδρο αυτής κ. Νικόλαο Τράκα του Βασιλείου και ως μέλη την Παρασκευή Τουρόγιαννη και τη Δήμητρα Κάκαρη-Ρέπουλη εκλέγονται κατά σειρά επιτυχίας:

   Για το Δ.Σ.

   ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

   Ρέπουλης Μιχαήλ
   Τράκας Νικόλαος 
   Μέρμηγκα Δήμητρα  
   Κωνσταντόπουλος Χαράλαμπος
   Λάτση Λευκοθέα
   Κοψιαύτη-Γκιώνη Ευαγγελία
   Πρεκεζέ Ανίτα
   Πρεκεζές Χρήστος
   Ματάλας Γρηγόριος    

   ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

   Κυριαζής Δημήτριος
   Μαχαίρα-Πανοπούλου Ελένη
   Αθαναήλος Αναστάσιος του Παναγιώτη

   Για την εξελεγκτική επιτροπή

   ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

   Χριστόπουλος Παρασκευάς
   Μπίνης Μιχαήλ
   Καρδαράς Βασίλειος

   ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

   Παπαδόπουλος Θωμάς
   Παπασταύρου Δήμητρα

   Συγκρότηση νέου Δ.Σ.

   Στις 28-2-2018 συνεδρίασαν τα μέλη του νέου Δ.Σ. και συγκροτήθηκε σε σώμα μετά από σχετική ψηφοφορία το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

   Πρόεδρος: Μιχαήλ Ρέπουλης
   Α΄ Αντιπρόεδρος: Αννίτα Πρεκεζέ
   Β΄ Αντιπρόεδρος: Δήμητρα Μέρμηγκα
   Γραμματέας: Χαράλαμπος Κωνσταντόπουλος
   Ταμίας: Ευαγγελία Κοψιαύτη
   Μέλος-Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Λευκοθέα Λάτση
   Μέλος: Νικόλαος Τράκας
   Μέλος: Χρήστος Πρεκεζές
   Μέλος: Γρηγόριος Ματάλας 

   Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης

 • Ανοιξιάτικη χορευτική εκδήλωση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών (28.01.2018)
  • Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλοι και μέλη του Συνδέσμου μας

   Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών σας ευχόμαστε το νέο έτος 2018 να φέρει κάθε καλό σε εσάς, την οικογένειά σας, το αγαπημένο  μας χωριό και σε όλους τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

   Με ευχαρίστηση σας ανακοινώνουμε ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει την Ανοιξιάτικη Χορευτική εκδήλωση του στις 11 Μαρτίου 2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 13.00 στο μουσικό μεζεδοπωλείο  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ» που βρίσκεται στον Δήμο Υμηττού, οδός Αμισού 12 και Λεωφόρος Σμύρνης, τηλ. 210 7629905.

    

   Η αίθουσα είναι άνετη, με διακριτική διακόσμηση που δημιουργεί μία ευχάριστη ατμόσφαιρα. Διαθέτει μεγάλη πίστα χορού και ευρύχωρο χώρο στάθμευσης. Για τη διασκέδαση μας θα φροντίσει  μουσικό συγκρότημα  αποτελούμενο από τέσσερεις μουσικούς και τραγουδιστές με ποικίλο χορευτικό  πρόγραμμα που θα σας εκπλήξει.

   Θα προσφερθεί πλήρες γεύμα. Η τιμή του γεύματος είναι € 15 το άτομο και € 10 για παιδιά κάτω των 12 ετών με ελεύθερη κατανάλωση οίνου.

   Σας περιμένουμε όλους οικογενειακώς και με τους φίλους σας.

   Η έγκαιρη δήλωση της συμμετοχής σας, ως και η προσφορά οποιουδήποτε δώρου για την λαχειοφόρο αγορά μας θα συμβάλλει στα μέγιστα την επιτυχία της εκδήλωσης. Σας ευχαριστούμε για την πρόθυμη συμμετοχή σας σε όλες τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας.

   Όλες μας οι προσπάθειες μαζί με την δική σας συμπαράσταση, σκοπό έχουν, την αποτελεσματική λειτουργία του Συνδέσμου μας προς όφελος του αγαπημένου μας χωριού.

   ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΝΤΑΜΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ

   Πρόεδρος

   Ρέπουλης Μιχάλης

   210 6211610

   Αντιπρόεδρος

   Πρεκεζέ Αννίτα

   210 8076778

   Αντιπρόεδρος

   Μέρμηγκα Δήμητρα

   210 6130078

   Γενικός Γραμματέας

   Κωνσταντόπουλος Χαράλαμπος

   210 9963368

   Ταμίας

   Δημήτρουλας Κωνσταντίνος

   210 5056648

   Δημόσιες Σχέσεις

   Λάτση Λευκοθέα

   210 9316134

   Δημόσιες Σχέσεις

   Κοψιαύτη Ευαγγελία

   6944192316

   Μέλος

   Διαντζίκης Παναγιώτης

   210 8002694

   Μέλος

   Τράκας Νικόλαος

   210 8045967

 • Πρόσκληση Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών σε Γενική Συνέλευση και Κοπή Πίτας (27.01.2018)
  • Προς τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου

   Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου κατά τη συνεδρίασή του στις 11-1-2018 αποφάσισε την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

   Κατόπιν αυτού προσκαλούνται όλα τα μέλη του Συνδέσμου σε Γενική Συνέλευση που θα γίνει στην Αίθουσα του Ματαλείου Καθιδρύματος, οδός Χάμιλτον 6Δ την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 11 π.μ.

   Σε περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί η υπό του καταστατικού προβλεπόμενη απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά, ασχέτως αριθμού μελών, στις 4 Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 πμ, στον αυτό τόπο  και με τα ίδια θέματα.

                                                            ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

   1. Έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου.
   2. Απολογισμός εσόδων και εξόδων.
   3. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.
   4. Απαλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου πάσης ευθύνης.
   5. Εκλογή νέου Διοικητικού συμβουλίου
   6. Εκλογή νέας Εξελεγκτικής  Επιτροπής.
   7. Διάφορες ανακοινώσεις.

   Παρακαλούνται οι επιθυμούντες να περιληφθούν στον κατάλογο των υποψηφίων (άρθρον 10 του καταστατικού) να το δηλώσουν εγκαίρως στο Διοικητικό  Συμβούλιο του Συνδέσμου .
   Η παρουσία όλων των μελών του Συνδέσμου είναι απολύτως απαραίτητη. Μπορείτε να ψηφίσετε με εξουσιοδότηση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα.
   Επ' ευκαιρία της συγκέντρωσης μας, το Δ.Σ.  θα  κόψει την Πρωτοχρονιάτικη  Πίτα, θα προσφέρει καφέ και γλυκίσματα και θα ανταλλάξουμε ευχές για το νέο έτος.

    Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

   O Πρόεδρος

   Οι Αντιπρόεδροι

   Ο Γεν. Γραμματέας

   Ο Ταμίας

   Τα Μέλη

   Μιχάλης Ρέπουλης

   Αννίτα Πρεκεζέ
   Δήμητρα Μέρμηγκα

   Χάρης Κωνσταντόπουλος

   Κ. Δημήτρουλας

   Λευκή Λάτση
   Παναγιώτης Διαντζίκης
   Ευαγγελία Κοψιαύτη
   Νικόλαος Τράκας

 • Πρόσκληση για την αποκριάτικη παρέλαση στη Σπάρτη (21.01.2018)
  • Ανακοίνωση - Πρόσκληση

   Tο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, σας προσκαλεί στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων να πάρετε μέρος στην αποκριάτικη παρέλαση που θα γίνει την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11:30 π.μ.

   Επιθυμία μας είναι να συμμετέχει στη παρέλαση κάθε σύλλογος ως ξεχωριστή ομάδα, με ένα θέμα που θα αποφασίσει ο ίδιος. Η έναρξη θα γίνει από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης και ο τερματισμός Θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης, μέσω της Κωνσταντίνού Παλαιολόγου.

   Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος τον Δήμου Σπάρτης θα χορηγήσει στις τρεις καλύτερες ομάδες χρηματικά έπαθλα. Σε περίπτωση συμμετοχής θα Θέλαμε να μας ενημερώσετε μέχρι την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 για την απόφαση σας και να συμπληρώσετε την ακόλούθη φόρμα συμμετοχής, την οποία θα μας στείλετε με email (στο npp.sparti@gmail.com), ώστε να γνωρίζούμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα-γκρουπ σας (το όνομα, άτομα συμμετοχής, κλπ) καθώς και το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπευθύνου της ομάδα-γκρουπ, για να βρισκόμαστε σε επαφή τις επόμενες εβδομάδες μέχρι την ημέρα της παρέλασης.

   Για να κατεβάσεται την φόρμα συμμετοχής κάντε κλικ εδώ.

   Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης

 • «Να σας τα πούμε;» - Τα Βυζαντινά Κάλαντα, τα Παράδοξα και το Έθιμο στις Καρυές σήμερα (04.01.2018)
  • Τα Κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς (Αγ. Βασιλείου), των Θεοφανείων, ακόμη και των Βαΐων (ή Λαζάρου), με εξαίρεση εκείνων της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά. Τα κάλαντα που προήλθαν από τις Βυζαντινές Καλένδες, δηλαδή οι πρώτες ημέρες των ρωμαϊκών μηνών.

   Κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι, το κλαρίνο, η φλογέρα κ.ά. Οι τραγουδιστές-οργανοπαίκτες των καλάντων ονομάζονται καλαντιστές.

   Το έθιμο των Καλάντων καλά κρατεί ως τις μέρες μας και στις Καρυές. Σύμφωνα με το έθιμο, παιδιά ξεκινούν το πρωί της παραμονής κάθε προαναφερόμενης γιορτής να χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών ζητώντας από τους νοικοκύρηδες του σπιτιού «Να σας τα πούμε;». Μαζί με τα κάλαντα εύχονται και χρόνια πολλά στους νοικοκύρηδες και αυτοί σε αντάλλαγμα αυτοί δίνουν λεφτά και γλυκά στου πρωινούς μικρούς και νεαρούς επισκέπτες.

   Κάθε περιοχή έχει και τα δικά της κάλαντα, όπως χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα κάλαντα της Πελοποννήσου με τους ακόλουθους στίχους.

   Χριστούγεννα, πρωτούυγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου,
   Για εβγάτε, διέτε, μάθετε που ο Χριστός γεννάται
   Γεννιέται κι ανασταίνεται στο μέλι και στο γάλα,
   Τα μέλι τρων οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες
   Και το μελισσοβότανο το λουζοντ' οι κυράδες.

    

   Κυρά ψηλή ,κυρά λιγνή, κυρά καμαροφρύδα
   Κυρά μου όταν στολίζεσαι και πας στην εκκλησιά σου
   Βάνεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αγκάλη
   Και τον καθάριο αυγερινό τον βάζεις δακτυλίδι.

    

   Εμείς εδώ δεν ήρθαμε να φάμε και να πιούμε
   παρά σας αγαπούσαμε κι ήρθαμε να σας δούμε.
   Εδώ που τραγουδήσαμε πέτρα να μην ραγίσει
   Και ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνους πολλούς να ζήσει.

    

   Δώστε μας και τον κόκορα δώστε μας και την κότα
   δώστε μας και πέντ' έξι αυγά να πάμε σ' άλλη πόρτα.

   Η Βυζαντινή προέλευση των καλάντων είναι ιδιαίτερα εμφανή στους στίχους και μάλιστα σχετικά με αυτό υπάρχει και μια μικρή εξήγηση των καλάντων της Πρωτοχρονιάς που αν κάποιος προσέξει είναι κάπως ασυνάρτητα. Ας μάθουμε λοιπόν το λόγο:

   Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι κάπως ασυνάρτητα; Όσο και αν προσπαθήσουμε δεν βγαίνει νόημα...

    

   «Αρχιμηνιά κι αρχή χρονιά, ψιλή μου δεντρολιβανιά,

   κι αρχή καλός μας χρόνος, εκκλησιά με τ' άγιος θόλος.

   Άγιος Βασίλης έρχεται και δε μας καταδέχεται από την Καισαρεία,

   συ είσ' αρχόντισσα κυρία.

   Βαστάει πένα και χαρτί, ζαχαροκάντυο ζυμωτή χαρτί-χαρτί και καλαμάρι,

   δες και με το παλικάρι...»

    

   Ας δούμε, όμως, πώς εξηγείται αυτή η ασυναρτησία... Η ιστορία διαδραματίζεται στο Βυζάντιο. Την εποχή εκείνη οι άνθρωποι των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων δεν είχαν το δικαίωμα να μιλούν στους αριστοκράτες,-τισσες, παρά μόνο στις γιορτές, όπου μπορούσαν να τους απευθύνουν ευχές.

    

   Ένας νεαρός ταπεινής καταγωγής που ήταν ερωτευμένος με μια αρχοντοπούλα και επειδή δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό να την πλησιάσει σκέφτηκε ανάμεσα στα κάλαντα του Μεγάλου Βασιλείου, να εντάξει «ενδιάμεσους» στίχους γεμάτους υπονοούμενα... Με αυτόν τον τρόπο θα παίνευε την αγαπημένη του ακολουθώντας ταυτόχρονα τους κανόνες κοινωνικής ευπρέπειας...

    

   Την αποκαλεί ψιλή σαν δεντρολιβανιά, την παρομοιάζει με Εκκλησιά με τ' Άγιος θόλος (θόλος εκκλησίας), επειδή φορούσε ένα από τα ψηλά κωνικά καπέλα με το τούλι στην κορυφή. Της λέει ότι δεν τον καταδέχεται, γιατί είναι αρχόντισσα κυρία. Την αποκαλεί ζαχαροκάντυο ζυμωτή, δηλαδή φτιαγμένη από ζάχαρη (γλυκιά μου) και την παρακαλεί να του ρίξει μια ματιά (...δες και με το παλικάρι). Έτσι, λοιπόν, τα παράδοξα αυτά κάλαντα ταξίδεψαν ως τις μέρες μας..

    

   Γιόλα Δημοπούλου

   Ας δούμε και το έθιμο των καλάντων πως τηρήθηκε και φέτος στις Καρυές.

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε

   Πηγή Εικόνων:
   facebook