Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


20.05.2019

Επιτεύχθηκε η εκχώρηση του ενεργητικού του Κληροδοτήματος ΚΕΡΧΟΥΛΑ στο «Σωματείου Διαχείρισης Καταπιστεύματος Κερχουλά»

 

Ανακοίνωση

Μετά από 33 (!!!) χρόνια, επιτεύχθηκε επιτέλους η εκχώρηση στους δικαιούχους κατοίκους των Καρυών του ενεργητικού του Κληροδοτήματος ΚΕΡΧΟΥΛΑ, ύψους 1.507.955,60 $ ΗΠΑ, δίνοντας την ευκαιρία ανάπτυξης του προαιώνιου τόπου τους, όπως την είχε οραματιστεί και φυλάξει στην ψυχή του ο αείμνηστος ευγενής ομογενής ευεργέτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΡΧΟΥΛΑΣ.

Οι γενεές των Καρυατών θα τιμούν το όνομά του, όπως και τα ονόματα όλων των σπουδαίων ευεργετών και δωρητών του χωριού, παράλληλα με τα ονόματα των συμπατριωτών οι οποίοι θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της κινητοποίησης της κοινωνίας των Καρυών, καθώς και των χειρισμών της εκλεγείσας ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ από την ιστορική Γενική Συνέλευση των κατοίκων, την 22α Οκτωβρίου 2017, στην οποία λήφθηκαν ομόφωνα οι κάτωθι αποφάσεις:

1ον Η ζωτικής σημασίας και καθολικής αποδοχής αξιοποίηση των υδάτινων πόρων των Καρυών,
2ον Η υλοποίηση μικρότερης κλίμακας έργων στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού,
3ον Η λήψη δράσεων στήριξης ομάδων τοπικών παραγωγών υπό θεσπισμένους όρους και κανόνες,
4ον Η αξιοποίηση των υπολοίπων χρημάτων ύστερα από απόφαση Γενικής Συνέλευσης, μελλοντικά,
5ον Ψήφισμα για την επιστροφή της κλεμμένης Καρυάτιδος και προβολή των Καρυών ως γενέτειρας των Καρυατίδων και
6ον Η ανάθεση αποστολής στη εκλεγείσα ΕΠΙΤΡΟΠΗ για την επιλογή και σύσταση του καταλληλότερου νομικού σχήματος διαχείρισης του Κληροδοτήματος και την ετοιμασία προγραμματικής σύμβασης με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Επιλέχθηκε το καταλληλότερο νομικό σχήμα και στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 συστάθηκε το "ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ" από 180 περίπου ιδρυτικά μέλη. Οι διαδικασίες νομιμοποίησης του Σωματείου περατώθηκαν τα τέλη του 2018.

Οι αρχαιρεσίες της Α' Γενικής Συνέλευσης του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, την 24η Μαρτίου 2019, ανέδειξαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής, τα οποία διακρίνονται ως προς την συγκρότηση και τον επαγγελματισμό τους, ως προς το κύρος και την υπευθυνότητά τους, ως προς τις γνώσεις και τις ικανότητές τους και ως προς το ήθος τους, διαθέτοντας παράλληλα πολύπλευρη συσσωρευμένη συλλογική εμπειρία άνω των τριακοσίων ετών.

Τα στοιχεία αυτά της προσωπικότητάς τους κέρδισαν την άνευ επιφυλάξεων εμπιστοσύνη του ευγενή ομογενή ευεργέτη μπάρμπα Πάνου Κοψιαύτη αφενός και αφετέρου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη της Ι.Μ.Μ.&Σ. κ. Ευσταθίου, ώστε ο μπάρμπα Πάνος Κοψιαύτης να εγγυηθεί το σύνολο του ενεργητικού του ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ και ο Σεβασμιώτατος, αφού κατόρθωσε προ ετών να έρθουν τα χρήματα στην Ελλάδα, να το εκχωρήσει στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ.

Είμαστε στη διάθεση των απανταχού Καρυατών, με ενδιαφέρον περαιτέρω ενημέρωσης, για όλα όσα μεσολάβησαν την τελευταία πενταετία και κυρίως κατά την περίοδο από τη Γενική Συνέλευση των κατοίκων των Καρυών την 22α Οκτωβρίου 2017 έως σήμερα.

Ας γίνουν παράδειγμα και ας βρουν μιμητές,

  • η ευγενής πράξη του αείμνηστου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ να δωρίσει τους κόπους της ζωής του για τη δημιουργία ευκαιριών παραμονής των νέων των Καρυών στον τόπο τους,
  • η υποδειγματική στάση ζωής του γενναιόδωρου μπάρμπα ΠΑΝΟΥ ΚΟΨΙΑΥΤΗ να φροντίσει να μην στερηθούν οι Καρυάτες το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, το νερό, καθώς και να μην στερηθούν τη δημιουργία των ευκαιριών από το Κληροδότημα ΚΕΡΧΟΥΛΑ,
  • η κινητοποίηση της κοινωνίας των Καρυών να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται και της ανήκουν, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα των συλλογικών διεκδικήσεων και
  • η ομαδική εθελοντική προσπάθεια της υπερνίκησης των εμποδίων και της εξασφάλισης στοχευμένων αποτελεσμάτων εκ μέρους όλων ανεξαιρέτως των συντελεστών επίτευξης της εκχώρησης του ενεργητικού του ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΕΡΧΟΥΛΑ, κυρίως λόγω της αταλάντευτης προσήλωσής τους στην αποστολή που επωμίστηκαν από τους κατοίκους των Καρυών.