Σύνδεσμος Απανταχού Καρυατών

img

Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών (Σ.Α.Κ.) ιδρύθηκε στην Αθήνα το έτος 1970 για να συνεχίσει το έργο δύο προηγούμενων Καρυάτικων Συλλόγων (του 1948 και του 1954) που είχαν διαλυθεί. Από το 1970 μέχρι το 2015 λειτουργούσε με 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο και από το 2015 με 9μελές που επιτελεί τον κανονισμό λειτουργίας του.

Στόχος του Συνδέσμου είναι να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε να συμβάλει στην σύσφιξη των σχέσεων των Καρυατών που ζουν μακριά από τις Καρυές, αλλά και να πραγματοποιεί έργα που ενισχύουν την ευημερία των Καρυών και των κατοίκων της.

Στο διάστημα αυτό ο Σ.Α.Κ. έχει πραγματοποιήσει έργα, εκδηλώσεις, συνεργαζόμενος με το τοπικό συμβούλιο Καρυών του διευρυμένου Δήμου Σπαρτιατών, με τους λοιπούς φορείς του χωριού, αλλά και τους Συλλόγους του εξωτερικού και έχει βοηθήσει οικονομικά πολλές προτάσεις τους για έργα.

Η Παρουσία

Η Παρουσία

Μνημείο Καρυάτιδων

Η Παρουσία

Δεξίωση Ομογενών

Η Παρουσία

Δελτίο Ενημέρωσης

Η Παρουσία

Εκδηλώσεις σε Αθήνα & Καρυές

Έργα και Στόχοι

1

Το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο έργο μέχρι σήμερα είναι το «Μνημείο των Καρυάτιδων», τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 24 Ιουλίου 1983. Πρόκειται για πιστό αντίγραφο της προέκτασης των Καρυάτιδων στο Ναό του Ερεχθείου στην Ακρόπολης των Αθηνών και βρίσκεται σε περίοπτη θέση των Καρυών, στην θέση «Αλώνια» σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Συνδέσμου. To έργο ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια εκατοντάδων συμπατριωτών και των Απανταχού Συλλόγων τους και πρόσφατα ολοκλήρωσε η αποκατάσταση του Μνημείου από τις φθορές από ειδικό συνεργείο συντηρητών μνημείων και έγινε συνολική ανακαίνιση του χώρου. Επίσης συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν οι φθορές στα αγάλματα των θεών ΕΣΤΙΑΣ και ΔΗΜΗΤΡΑΣ που βρίσκονται στην είσοδο του χωριού.

2

Στους σκοπούς του Σ.Α.Κ. είναι επίσης η διοργάνωση και η υποστήριξη εκδηλώσεων με σκοπό την σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των μελών του με τους κατοίκους του χωριού, των φίλων τους, αλλά και των ομογενών που παραθερίζουν στο χωριό. Για αυτό τον λόγο πραγματοποιεί ετήσιες εκληλώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στις Καρυές.

Από το 2014 εκδίδει σε δύο γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά) το Τριμηνιαίο Δελτίο του Συνδέσμου (εφημερίδα) το οποίο αποστέλλεται ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά σε 500 περίπου συμπατριώτες στην Ελλάδα και στα πέρατα του κόσμου.

3

Από το 2007 προέβει στην αγορά ενός συγκροτήματος δύο (2) παλαιών κτηρίων επί της κεντρικής πλατείας με σκοπό την διαμόρφωση τους σε Λαογραφικό Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο. Πρόκειται για το νέο μεγάλο έργο του Συνδέσμου που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτισμού και Μνήμης για τους Καρυάτες διαμέσου των αιώνων με ιδιαίτερη αναφορά στην μετανάστευση των συμπατριωτών.