Εφημερίδα ΚαρυέςΗ Εφημερίδα Καρυές

 

Η Ιστορία

Η Εφημερίδα «Καρυές, Η Αράχοβα Λακωνίας και τα χωριά του τ. Δήμου Οινούντος» ξεκίνησε να εκδίδεται τον Οκτώβριο του 1986 και συνέχισε αδιάκοπτα για 24 χρόνια, ως το Μάιο του 2010, όπου και σταμάτησε η έκδοση της με το 99ο φύλλο. Η έκδοσή της ξεκίνησε ως μηνιαία, για να μετατραπεί σε διμηνιαία και μετέπειτα τριμηνιαία, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης περισσότερης ύλης. Αποτέλεσε το προσωπικό όραμα και μεράκι της κ. Αννίτας Γκλέκα-Πρεκεζέ, η οποία μετά από πολύ σκέψη αποφάσισε τότε την έκδοση μιας τοπικής εφημερίδας. Ο στόχος αυτής της εφημερίδας ήταν η ενημέρωση των κατοίκων του χωριού και των πατριωτών, που βρίσκονταν στο εξωτερικό, για τα τρέχοντα πολιτιστικά και κοινωνικά νέα του τόπου, εμπλουτίζοντας παράλληλα την ύλη της με θέματα ιστορίας, λαογραφίας και πολιτισμού, τόσο των Καρυών (Αράχοβας) Λακωνίας, όσο της ευρύτερης περιοχής και των γύρω χωριών.

Η κ. Γκλέκα-Πρεκεζέ κατάφερνε με κόπο, αλλά πάντα με το γνωστό της μεράκι, να συλλέγει τα νέα του χωρίου, κρατώντας παράλληλα τα περιεχόμενα της εφημερίδας μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αν και η εφημερίδα ήταν ως επί τω πλείστον συνδρομητική, ώστε να καλύψει τα πολυδάπανα έξοδα εκτύπωσής της, η απήχηση της έφτασε και στις 5 ηπείρους, χάρη στη δίψα των μεταναστών πατριωτών για νέα της πατρίδας και του τόπου καταγωγής τους.

      Εφημερίδα Καρυές    Εφημερίδα Καρυές
Τα εξώφυλλα του 1ου και του 99ου και τελευταίου φύλλου της εφημερίδας

 

Η Εκδότρια

Η κ. Αννίτα Γκλέκα-Πρεκεζέ γεννήθηκε στους Βουτιάνους Σπάρτης, όπου ο πατέρας της, Γεώργιος Γκλέκας από το Γεωργίτσι ήταν δάσκαλος. Σπούδασε δασκάλα και διατέλεσε Διευθύντρια του Α' Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου της Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ψυχικού. Το 1961 παντρεύτηκε το γιατρό Βασίλη Ιωάν. Πρεκεζέ και από τότε η Αράχοβα (Καρυές), με την απαράμιλλη ομορφιά της και τους αξιόλογους και ενδιαφέροντες ανθρώπους της, έγινε η δεύτερη πατρίδα της.

Την αγάπη της για την ιστορία και λαογραφία την οφείλει στον πατέρα της, ο οποίος μελετούσε με αγάπη και είχε καταγράψει από απλούς ανθρώπους τραγούδια, μοιρολόγια, ιστορίες και παραμύθια των χωριών του Πάρνωνα. Άλλωστε, η έκδοση της εφημερίδας αυτής αποτέλεσε για την εκδότρια ένα φόρο τιμής σε αυτόν και τη μνήμη του.

Εδώ και πολλά χρόνια, η κ. Αννίτα Γκλέκα-Πρεκεζέ αποτελεί ενεργό μέλος του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών και πλέον προσφέρει τις υπηρεσίες και την αγάπη της για τον τόπο, μέσω των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου και όχι μόνο.