PDF Η Ψηφιοποίηση

Η Ιδέα

Η ψηφιοποίηση του αρχείου της Εφημερίδας «Καρυές» ήταν ιδέα που συνέλαβαν από κοινού τα αδέρφια Χάρης (1) και Μάρτζη (2) Κωνσταντόπουλοι, όταν κατά την προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον εμπλουτισμό του δικτυακού τόπου των Καρυών Λακωνίας (www.karyes.gr), μελέτησαν το καλοδιατηρημένο αρχείο με τα φύλλα της Εφημερίδας "Καρυές" που τηρούσε η μητέρα τους, Καίτη Κωνσταντοπούλου-Καρδαρά.

Στόχος της ψηφιοποίησης, κατά την άποψή τους, ήταν η κατ' αρχή διατήρηση του αρχείου στο χρόνο, καθώς λόγω του ευαίσθητου υλικού του χαρτιού, ήδη είχαν παρατηρήσει τη φθορά των ετών στο τηρούμενο αρχείο τους. Επιπροσθέτως, επιθυμία τους ήταν η μετέπειτα διαθεσιμότητα των αξιόλογων περιεχομένων της εφημερίδας σε ακόμα ευρύτερο κοινό μέσω του διαδικτύου, καθώς η εφημερίδα όταν εκδιδόταν ήταν συνδρομητική και πολλοί συμπατριώτες αλλά και οι νεότερες γενιές δεν είχαν πρόσβαση στην πλούσια αυτή πηγή πληροφοριών, για τον τόπο των Καρυών και των γύρω χωριών.

Το Έργο

Το καλοκαίρι του 2013, τα δύο αδέρφια μελέτησαν την εφικτότητα του έργου, κατέγραψαν το χρηματικό κόστος και κατέστρωσαν ένα πλάνο υλοποίησης. Το φθινόπωρο του ιδίου έτους, ο Χάρης Κωνσταντόπουλος ως γραμματέας του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών (Σ.Α.Κ.), αντιπρόεδρος του οποίου είναι και η κ. Αννίτα Γκλέκα-Πρεκεζέ, εκδότρια της εφημερίδας «Καρυές», έθεσε την πρόταση υλοποίησης του έργου της ψηφιοποίησης και στα υπόλοιπα μέλη του συνδέσμου, ζητώντας την κάλυψη των τυχόν εξόδων που απαιτούνταν. Η ιδέα έτυχε θερμής υποδοχής από τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Α.Κ. και η κ. Αννίτα Γκλέκα-Πρεκεζέ αποδέχθηκε την πρόταση ψηφιοποίησης της εφημερίδας της, συμβάλλοντας παράλληλα στον έλεγχο πληρότητας και συμπλήρωσης του προαναφερόμενου έντυπου αρχείου της εφημερίδας.

Το χειμώνα του 2013 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου της ψηφιοποίησης και ιδέα άρχισε να παίρνει "σάρκα και οστά". Το έργο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2014 και αναρτήθηκε μέσω του www.karyes.gr στο διαδίκτυο ως ξεχωριστός κόμβος πληροφοριών, με την ονομασία Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδας "Καρυές, Η Αράχοβα Λακωνίας και τα χωριά του τ. Δήμου Οινούντος", ώστε να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.


(1) Ο Χάρης (Χαράλαμπος) Κωνσταντόπουλος είναι πτυχιούχος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Χρηματοοικονομική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Leeds U.K. και εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
(2) Η Μάρτζη (Μαρία- Δήμητρα) Κωνσταντοπούλου είναι Μηχανικός Πληροφορικής απόφοιτος του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων στην Διαχείριση Τεχνολογίας Πληροφοριών από το Πανεπιστήμιο του Sunderland U.K. και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εργάζεται ως Καθηγήτρια Πληροφορικής στην Μέση Εκπαίδευση.