Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


18.09.2020

Έναρξη εργασιών ανακαίνισης του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών

 

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου μεταξύ του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών και της κοινοπραξίας "Ε. Λαμπρόπουλος- Ι. Μπουλούγαρης - Ε. Παναγάκης". Ανήμερα του Σταυρού, ο πάτερ Ευστράτιος τέλεσε και τον αγιασμό της έναρξης, ώστε όλα να πάνε κατ' ευχή και μέχρι τις αρχές του 2022 να παραδοθεί το έργο στους κατοίκους, στους επισκέπτες και τους Απανταχού Καρυάτες.

Ένα έργο που οραματίστηκε ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών σχεδόν πριν 20 χρόνια, μπαίνει σε τελική φάση υλοποίησης. Το έργο έχει αγκαλιαστεί το σύνολο των συγχωριανών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι με δωρεές τους κάλυψαν τα μέχρι τώρα έξοδα των σταδίων που προηγήθηκαν, δηλαδή την αγορά του κτηρίου, τη μελέτη του έργου και τις πρώιμες εργασίες. Επίσης τα μέλη των Δ.Σ. του Συνδέσμου όλα αυτά τα χρόνια αξίζουν τους επαίνους, τόσο για το προσωπικό χρόνο που έχουν αφιερώσει για την πορεία του οράματος αυτού, καθώς για την επιτυχία τους με την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Ρέπουλης στον «Λακωνικό Τύπο»:

«Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα λαογραφικό μουσείο και πολιτιστικό κέντρο, έναν χώρο που θα φιλοξενήσει την ιστορία της μετανάστευσης κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960, αλλά και στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται για τους συμπατριώτες μας που έφυγαν για τα ξένα, κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν και πάντα βοηθούσαν και συνεισέφεραν στον τόπο τους. Πολλά έργα στην περιοχή έχουν υλοποιηθεί με χρήματα των μεταναστών».

Το Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών, το οποίο θα περιλαμβάνει λαογραφικό μουσείο και πολιτιστικό κέντρο, αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, εκπαιδευτικούς χώρους, θα φιλοξενηθεί σε συγκρότημα δύο παλαιών κτιρίων επί της κεντρικής πλατείας των Καρυών, που αγοράστηκαν από τον Σύνδεσμο το 2006. Στόχος είναι οι εργασίες να έχουν αποπερατωθεί έως τα τέλη του 2021.

Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καραχάλιος, αρχιτέκτονας-μηχανικός του γραφείου «Plaini and Karahalios Architects», που έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου:

«Θα δημιουργηθεί ένα χώρος που θα αφηγείται την ιστορία του τόπου. Η όλη προσπάθεια έχει σκοπό να αναζωογονήσει το χωριό, να προάγει τον πολιτισμό, να διατηρήσει τη μνήμη, να ενισχύσει τους δεσμούς με τους Καρυάτες ανά τον κόσμο, αλλά και να ανοίξει ένα διάλογο επικοινωνίας ευρύτερο και υπερτοπικό».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μελέτη και το αφήγημα της έκθεσης κάντε κλικ ΕΔΩ.

Η προσφορά του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών

Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών (ΣΑΚ) ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1970 για να συνεχίσει το έργο δύο προηγούμενων καρυάτικων συλλόγων (του 1948 και του 1954) που είχαν διαλυθεί. Από το 1970 μέχρι το 2015 λειτουργούσε με 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο και από το 2015 με 9μελές, που επιτελεί τους κανονισμούς λειτουργίας του. Στο διάστημα αυτό ο ΣΑΚ, συνεργαζόμενος μέχρι πρόσφατα (2010) με την Κοινότητα Καρυών και πλέον με το Τοπικό Συμβούλιο Καρυών του διευρυμένου Δ. Σπάρτης, με τους λοιπούς φορείς του χωριού, αλλά και τους συλλόγους του εξωτερικού (ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά), έχει βοηθήσει οικονομικά πολλές προτάσεις τους για έργα στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο έργο μέχρι σήμερα, στο οποίο η συμβολή του Συνδέσμου ήταν καθοριστική, είναι το «Μνημείο των Καρυάτιδων», τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 24 Ιουλίου 1983. Το κόστος του έργου κόστισε 1,8 εκ. δρχ. (τιμές 1982) και έγινε με την βοήθεια εκατοντάδων συμπατριωτών και των απανταχού συλλόγων τους. Την περίοδο 2017-2018, ο Σύνδεσμος ολοκλήρωσε, επίσης, με χρήματα συμπατριωτών και φίλων των Καρυών, την αποκατάσταση του μνημείου από τις φθορές και προέβη στη συνολική ανακαίνιση του χώρου.

Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.