Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


05.05.2019

Η Καρυάτισσα Αίγλη Ζαφειράκου υποψήφια ευρωβουλευτής

 

Αν και είναι αρχή μας να μην αναφερόμαστε ή σχολιάζουμε θέματα της πολιτικής ζωής του τόπου μας, θα κάνουμε μια εξαίρεση για την υποψηφιότητα της Αίγλης Ζαφειράκου. Η Αίγλη Ζαφειρακου είναι Σπαρτιάτισσα και μάλιστα Καρυάτισσα και είναι υποψήφια ευρωβουλευτής στις προσεχείς Ευρωεκλογές, με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris-West Nanterre στην Γαλλία και είναι εμπειρογνώμων Εκπαιδευτικών Πολιτικών στην Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους σημαίνοντες διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO και η UNICEF. Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων αποτελεί μια μεγάλη τιμή για τις Καρυές η υποψηφιότητά της για το ευρωκοινοβούλιο.

Για όσους την γνωρίζουν προσωπικά αποτελεί έναν εξαιρετικό άνθρωπο και επιστήμονα, που τιμά συχνά και όποτε μπορεί, λόγω των υποχρεώσεών της στο εξωτερικό, με την παρουσία της το όμορφο χωριό της. Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό της Αίγλης Ζαφειράκου, όπως αυτό συνοδεύεται από την υποψηφιότητά της.

ΑΙΓΛΗ ΖΑΦΕΙΡΑΚΟΥ

Εμπειρογνώμων Εκπαιδευτικών Πολιτικών

Υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ



Γεννήθηκα στην Τρίπολη και μεγάλωσα στην Σπάρτη, όπου τελείωσα το Λύκειο. H καταγωγή μου είναι από τις Καρυές Λακωνίας και από την Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Είμαι παντρεμένη με τον Gerard Martin και έχω δυο κόρες, την Δάφνη και την Ίριδα.


Σπούδασα Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Paris-West Nanterre στην Γαλλία, σε συνέχεια του πτυχίου προσχολικής αγωγής που απέκτησα στην Αθήνα. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο απέκτησα και τον διδακτορικό τίτλο με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης.


Δίδαξα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης ως επίκουρη καθηγήτρια, την περίοδο 1995-2001. Ως πανεπιστημιακός αφοσιώθηκα στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Erasmus στην εκκίνηση εφαρμογής του στην Ελλάδα, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας», τη σύνδεση σχολείων και μουσείων σε συνεργασία με μεγάλα ευρωπαϊκά και ελληνικά μουσεία. Εκπροσώπησα την Ελλάδα σε ερευνητικά προγράμματα του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τη μείωση της σχολικής αποτυχίας. Το 1998 προσκλήθηκα ως ερευνήτρια στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας (Department of Education) των Ηνωμένων Πολιτειών με υποτροφία Fulbright.


Από το 2001 μέχρι και σήμερα εργάζομαι ως Εμπειρογνώμων Εκπαιδευτικών Στρατηγικών & Πολιτικών στην Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους σημαίνοντες διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO και η UNICEF. Σε πλαίσιο αυτό ηγούμαι προγραμμάτων σχεδιασμού και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με στόχο την καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, από την προσχολική, και την βασική μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε περισσότερες από 35 χώρες στην Ε.Ε., Ανατολική Ευρώπη, Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική, Λατινική Αμερική και χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού. Πολλά από τα προγράμματα που έχω σχεδιάσει έχουν αναγνωρισθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και την UNICEF ως βέλτιστες πρακτικές.


Διετέλεσα στέλεχος του Global Partnership for Education της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπεύθυνη για το στρατηγικό σχεδιασμό για τη βελτίωση της ποιότητας των σχολικών αποτελεσμάτων σε περισσότερες από 50 χώρες. Με την ιδιότητα αυτή συμμετείχα ενεργά στον καθορισμό και τη παρακολούθηση των στόχων για ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών «Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030». Βιβλία, άρθρα και blogs μου έχουν δημοσιευθεί στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά.


Είναι ιδιαίτερα τιμητική η πρόταση που μου έγινε να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής. Είναι καιρός για μένα, μετά από μια έντονη, διεθνή διαδρομή, να συνεισφέρω με όποιες δυνάμεις έχω στην τεράστια προσωπική και συλλογική προσπάθεια όλων των Ελλήνων για εθνική ανασυγκρότηση μέσα στον φυσικό μας χώρο που είναι η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Είμαι αφοσιωμένη στη προώθηση ποιοτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλους, την μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας με στόχο την υλοποίηση των στόχων του ΟΗΕ «Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030» στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Η κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα ποιοτικό άλμα. Τον 21ο αιώνα των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αλλά και των μεγάλων γεωστρατηγικών ανακατατάξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει περισσότερο από ποτέ να προωθήσει στοχευμένες πολιτικές για ανάπτυξη και πρόοδο που θα αφορούν όλους και όχι τους λίγους, για δραστική μείωση των ανισοτήτων και της ανεργίας. Σ’αυτή την Ευρώπη, της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, η Ελλάδα θα μπορέσει να προτείνει δίκαιες λύσεις για την ευημερία όλων των πολιτών.


Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, με τις παρεμβάσεις στο κοινό μας σπίτι, στην Ευρώπη μας και στις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.


Σας καλώ να στηρίξουμε το Κίνημα Αλλαγής και την Ομάδα «Σοσιαλιστές και Δημοκράτες» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλλαγή, την ενίσχυση της Ευρώπης των πολιτών, και την δημιουργική συμμετοχή της Ελλάδας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λακωνία μας, η Ελλάδα μας, η Ευρώπη μας ο πλανήτης μας.

Η υποψηφιότητά της υποστηρίζεται από το επίσημο προφίλ της στο Facebook, όπου μπορεί κανείς και να επικοινωνήσει μαζί της. Εμείς της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο αυτό εγχείρημά της.