Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


18.11.2018

H συντήρηση του Μνημείου των Καρυάτιδων και το αίνιγμα των Αγαλματών των Μουσών

 

Ύστερα από πρωτοβουλία του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών τα προηγούμενα χρόνια για την επιτακτική ανάγκη επισκευής του Μνημείου των Καρυάτιδων στις Καρυές και τη συγκέντρωση χρημάτων για αυτό το σκοπό (7.500€), ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής του Μνημείου των Καρυάτιδων αλλά και των αγαλμάτων των Μουσών επί του κεντρικού δρόμου των Καρυών. Ωστόσο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι παρά την συγκέντρωση του ποσού των 7.500€, υπολείπεται ακόμα ένα ποσό περίπου 3.000€ ώστε να αποπληρωθεί το έργο.

Το έργο συντήρησης των αγαλμάτων του Μνημείου των Καρυάτιδων και των Μουσών έχει αναλάβει  κ. Αθ. Τζαμαλής, ειδικός συντηρητής μνημείων και έργων τέχνης. Το έργο ξεκίνησε εντός του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτώβρη και πλέον αφαιρέθηκαν οι σκαλωσιές με το τελικό αποτέλεσμα να είναι εμφανώς εντυπωσιακό.

Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε

Το αίνιγμα των αγαλμάτων των Μουσών/Θεών

Τα δύο μαρμάρινα αγάλματα γυναικείων θεοτήτων που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο των Καρυών, ένα στην είσοδο του χωριού και ένα μετά το γεφύρι, αποτελούσαν χρόνια μια ξεχασμένη ιστορία. Αδιαμφισβήτητα αποτελούν δωρεά του Δήμου Αθηναίων προς την Κοινότητα Καρυών σε «ανταπόδοση» της προσφοράς των αγαλμάτων των Καρυάτιδων στο Ναό του Ερεχθείου στην Ακρόπολη. Μεταφέρθηκαν με πρωτοβουλία του συμπατριώτη Επαμεινώνδα Καστανά και έχουν τοποθετηθεί επί της κεντρικής οδού στην είσοδο του οικισμού.

Πρόκειται για δύο από τα αγάλματα τα οποία κοσμούσαν την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα την περίοδο του μεσοπολέμου. Ωστόσο υπήρχε πάντα το αίνιγμα σχετικά με το τι απεικόνιζαν τα δύο αυτά αγάλματα. Για πολλά χρόνια θεωρούνταν ότι και τα δύο αγάλματα στις Καρυές ήταν δυο από τις εννέα  Μούσες και συγκεκριμένα οι μούσες Θάλεια και Ουρανίας, όμως ο υπεύθυνος των εργασιών κ. Τζαμαλής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αγάλματα στις Καρυές είναι οι θεές Εστία και Δήμητρα. Συγκεκριμένα ότι το άγαλμα στην είσοδο των Καρυών, το οποίο κρατάει φωτιά, είναι η θεά Εστία ενώ το άγαλμα μετά το γεφύρι ,το οποίο κρατάει στάχυα, είναι η θεά Δήμητρα.