Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


29.08.2018

Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης και Συντήρησης Εκκλησιών και Παρεκκλησιών Καρυών

Στις 22 Ιουλίου 2018, στο κατάστημα της πρώην κοινότητας του χωριού, προσφέρθηκε καφές και έγινε ενημέρωση από την εθελοντική ομάδα υποστήριξης και εξωραϊσμού των εκκλησιών και παρεκκλησίων του χωριού.

Για την ενημέρωση των Απανταχού Καρυατών, παραθέτουμε την ενημερωτική ομιλία που αποφάσισε η εθελοντική ομάδα να  παρουσιάσει η κ. Παναγιώτα (Πίτσα) Κυριαζή, μέλος της εθελοντικής ομάδας.

Κείμενο:

Παναγιώτα (Πίτσα) Κυριαζή

Αιδεσιμότατε, κύριε πρόεδρε, αγαπητοί πατριώτες του εξωτερικού, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας στη σημερινή συνάντηση που οργανώσαμε για να σας ενημερώσουμε ποιοι είμαστε και τι κάνουμε.

Είμαστε μια ομάδα κυρίως γυναικών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των ανδρών.

Πως ξεκινήσαμε

Όπως καθόμαστε στην πλατεία του χωριού μας τα καλοκαίρια και συζητάμε διάφορα, ως γνωστόν η κουβέντα πάντα καταλήγει στο να διαμαρτυρόμαστε και να γκρινιάζουμε ότι τίποτα δεν γίνεται, το κράτος απόν οι υπηρεσίες απούσες και όλα γενικά πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Σιγά-σιγά όμως με την κουβέντα διερωτηθήκαμε τι μπορούμε εμείς να κάνουμε και να προσφέρουμε και σε ποιόν τομέα μπορούμε να βοηθήσουμε. Έτσι καταλήξαμε ότι ένας τομέας ο οποίος έχει ανάγκη υποστήριξης και είναι μέσα στην παράδοση και ιστορία του χωριού, είναι οι εκκλησίες και τα παρεκκλήσια που με τα χρόνια έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση, άλλες λίγο  και άλλες πολύ, εγκατάλειψης  και με κίνδυνο να υποστούν φθορές μη αναστρέψιμες.

Έτσι δειλά-δειλά ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο και σήμερα θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τα μικρά αλλά σημαντικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, τα οποία ούτε εμείς μπορούσαμε να φαντασθούμε πριν ένα χρόνο ότι θα πετυχαίναμε.

Πρέπει να τονίσουμε όμως από την αρχή πως, ότι καταφέραμε οφείλεται αποκλειστικά στην συμπαράσταση των κατοίκων του χωριού αλλά και του εξωτερικού που μας βοήθησαν και μας συμπαραστάθηκαν οικονομικά και ηθικά σε κάθε προσπάθεια και παντού βρήκαμε πόρτες ανοιχτές.  Αυτή η συμμετοχή ήταν που μας δυνάμωνε και ενθάρρυνε σε όλες τις προσπάθειές μας.

Κατ’ αρχήν με προσωπική εργασία, τις παραμονές της γιορτής κάποιας εκκλησίας ή παρεκκλησίου, καθαρίζουμε και καλλωπίζουμε με ίδια μέσα και όσο οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν το προαύλιο και το εσωτερικό του ναού, ώστε την ημέρα της γιορτής να είναι κάπως περιποιημένα τα πράγματα.

Αυτό έχει σαν συνέπεια να υπάρχει μεγάλη οικονομία στο ταμείο μας. Αναλάβαμε τις κληρώσεις που παραδοσιακά γίνονται σε όλα τα παρεκκλήσια προκειμένου να έχουμε έσοδα για τις αναγκαίες εργασίες.

Αναλυτικά  σας παρουσιάζουμε τις εργασίες για κάθε εκκλησιά που έχουν γίνει.

Α.  ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Σε ένα χρόνο από τις κληρώσεις και μικροδωρεές συγκεντρώσαμε το ποσόν των 5.000 ευρώ περίπου, το οποίο σχεδόν εξ ολοκλήρου καταναλώθηκε για την επισκευή της Αγίας Κυριακής που ήταν έτοιμη να καταρρεύσει.  Οι εργασίες αναλυτικά

  • Αντικατάσταση στέγης
  • Ταβάνωμα
  • Βάψιμο
  • Υπόστεγο εισόδου
  • Πλακάκια δαπέδου στο εσωτερικό του ναού
  • Πλάκες εξωτερικά του ναού.

Β.  ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

  • Επισκευή των μαρμάρινων σκαλοπατιών όλων των εισόδων, δωρεά του Παναγιώτη Σκιούρη και της συζύγου του Νούλας.
  • Επισκευή και βαφή όλων των θυρών εισόδου που είχαν σαπίσει,  δωρεά Φρειδερίκης Πρεκεζέ,   Πίτσας Πρεκεζέ και Τάκη Κουτσόγιωργας (Κουσέλ)
  •  Κατασκευάσθηκε και τοποθετήθηκε το Κεντρικό Μανουάλι στην είσοδο της εκκλησίας για να μην μαυρίζουν οι αγιογραφίες από τα κεριά,  δωρεά   φρειδερίκης Πρεκεζέ.
  • Καθαρισμός χαλιών και μοκέτας,  δωρεά Τούλας Διατζίκη.
  • Αγορά δύο χαλιών,  που το κόστος καλύψαμε εμείς οι ίδιες διαθέτοντας η κάθε μια ότι μπορούσε, καθώς και από προσφορές και άλλων γυναικών.
  • Κάγκελα στήριξης στα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου,   που η δαπάνη καλύφθηκε από την πρώτη κλήρωση που έγινε στην εορτή του Αγίου Ανδρέα το 2016 και μικροδωρεές.  Αυτό ήταν η αρχή και βλέποντάς το κάποιος ανώνυμος πατριώτης του οποίου το όνομα ούτε εμείς γνωρίζουμε, τοποθέτησε τα κάγκελα σε όλο το μήκος του δρόμου που οδηγεί στην αυλή της εκκλησίας (πίσω από το κτίριο της κοινότητας).

Γ.  ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  • Κατασκευή κάγκελων στήριξης ηλικιωμένων,  που το κόστος  καλύφθηκε από το ταμείο μας
  • Καθαρισμός χαλιών, δωρεά Τούλας Διατζίκη.

Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι η Ντίνα Χριστοπούλου με δική της πρωτοβουλία και με δικά της έξοδα, χωρίς την δική μας συμμετοχή, επισκεύασε την στέγη της εκκλησίας και τοποθέτησε τα κάγκελα στο δρόμο και τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο νεκροταφείο και την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

Δ.  ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

  • Επισκευή στέγης με κόστος 700 ευρώ, τα οποία δεν έχουν πληρωθεί ακόμα και τα οφείλουμε.
  • Βαφή εξωτερικά του ναού που το κόστος των υλικών είναι δωρεά της Βούλας Κοψιαύτη και η εργασία δωρεά από τους αδελφούς Δημοσθένη και Πάνο Κολοβό.
  •  Τις εργασίες βαφής εσωτερικά του ναού έχει αναλάβει ο Κώστας Κολοβός, ο οποίος και φύτευσε πικροδάφνες στην αυλή του ναού.

Ε.  ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  • Επισκευή δαπέδου στην είσοδο της εκκλησίας.
  • Αντικατάσταση σπασμένων τζαμιών.

Ζ.  ΑΓΙΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ

  • Επισκευή πόρτας και αντικατάσταση σπασμένων τζαμιών.
  • Αγορά μοκέτας, δωρεά από Αλκηστη Αρδάμη.
  • Δενδροφύτευση, προσφορά της Ντίνας Αρδάμη-Κουτσόγιωργα.

Η.  ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Το πρόβλημα στην εκκλησία αυτή είναι μεγάλο καθώς έχουν υποστεί σοβαρές ρωγμές οι τοίχοι, το τέμπλο και το δάπεδο, πιθανόν από ρίζες δένδρων. Για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν είμαστε σε επαφή με αρμόδιο μηχανικό που έχει συντάξει τεχνική έκθεση των αναγκαίων εργασιών και έχει προωθηθεί ήδη στην ναοδομία. Για τις εργασίες υπάρχουν ήδη δωρεές που ανέρχονται στο ποσόν των 2.300 ευρώ, από Μαρία Διατζίκη,  Αμαλία Κουτσόγιωργα, Γεώργιο Βαστή   και άλλους ανώνυμους δωρητές.

Θ.  ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΑΝΑΓΙΑ/ΠΛΑΤΑΝΙΑ)

Γυάλισμα στα πλακάκια του δαπέδου προσφορά του εργολάβου Σπυράκη που επισκεύασε τα μαρμάρινα σκαλοπάτια του Αγίου Ανδρέα.

Στο ταμείο μας αυτή τη στιγμή υπάρχει υπόλοιπο 342 ευρώ, επί πλέον του ποσού των 2.300 ευρώ για την επισκευή των Αγίων Αναργύρων.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Ο μεγαλοπρεπής ναός, το στολίδι του χωριού μας, κινδυνεύει.

Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη στέγη της εκκλησίας καθώς έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα κεραμίδια και εκτός από τον κίνδυνο καταστροφής των αγιογραφιών στο εσωτερικό του ναού λόγω υγρασίας, υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος από πτώση κεραμιδιών.

Βέβαια εδώ μιλάμε για πολύ μεγάλη δουλειά που υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητές μας καθώς θα πρέπει να γίνει εξ ολοκλήρου καινούργια στέγη.  Από μια πρώτη εκτίμηση το ποσόν που απαιτείται ανέρχεται σε 150.000 ευρώ τουλάχιστον.  Επισκεφθήκαμε την Αντιπεριφεριάρχη Κα Τζανετέα και ζητήσαμε βοήθεια.   Δυστυχώς όμως η Κα Τζανετέα ξεκάθαρα μας είπε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να μας βοηθήσει.  Συνεπώς θα πρέπει να στηριχθούμε στις δυνάμεις των απανταχού Καρυατών.

ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΑΝΑΓΙΑ)

Σοβαρές  φθορές στο τέμπλο.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Φθορές στον τρούλο και τους τοίχους εσωτερικά του ναού, πιθανόν από υγρασία.

Τέλος,  όλα τα παρεκκλήσια χρειάζονται συντήρηση οι πόρτες και τα παράθυρα και παντού υπάρχουν υγρασίες.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους, παρόντες και απόντες που μας συμπαραστέκονται και μας βοηθούν. Τέλος επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω τον πυρήνα της ομάδας μας.
Άλκηστη Αρδάμη
Τζένη Κούβαρη
Άννα κολοβού
Μαρία Κολοβού
Βάσω Υφαντόπουλου-Μαχαίρα
Παναγιώτα (Πίτσα) Κυριαζή.

Και φυσικά είναι πολλές ακόμα που μας βοηθούν περιστασιακά και ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Σας ευχαριστούμε πολύ όλους, να έχετε υγεία και να μην ξεχνάμε ποτέ το χωριό μας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:  Ήδη αυτή τη στιγμή που δημοσιεύεται το παρόν έχουν συγκεντρωθεί 500 ευρώ, 500 δολάρια Αμερικής και 1.000 δολάρια Καναδά για την Παναγία (πλατάνια}, από ανώνυμους δωρητές.  Επίσης άλλος ανώνυμος διέθεσε το ποσόν των 400 ευρώ και επισκευάσθηκε το προσκυνητάρι της Παναγίας.  Τέλος 400 Ευρώ, επίσης από ανώνυμο, για το προσκυνητάρι του Αγίου Κωνσταντίνου που βρίσκεται στη βρύση του Σάκαλη.